logo

‘PERSONEL GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ’ MECLİS GÜNDEMİNDE

‘PERSONEL GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ’ MECLİS GÜNDEMİNDE

saglik-personeli-2Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde çalışanlara imzalatılan “personel gizlilik sözleşmesi” TBMM’ye taşındı.

YARKADAŞ: “PERSONEL GİZLİLİK SÖZLEŞMESİ”Nİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde çalışanlara imzalatılan “personel gizlilik sözleşmesini” TBMM’ye taşıdı.

‘ANAYASAYA AYKIRI’

İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede şu ifadelere yer verdi:

“Anayasa’nın 128. maddesi uyarınca “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir.” İdare, dayanağını anayasa ve yasalardan almayan hiçbir yetkiyi kullanamaz. Bu bakımdan “sözleşme” adı altında bir takım metinlerle kamu görevlilerine hukuki ve cezai sonuçlar doğuran yükümlülük getirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Ancak, Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Halk Sağlığı Kurumu bünyesinde çalışanlara “personel gizlilik sözleşmesi” imzalatılmak istenmektedir. 657 sayılı Kanuna tabi çalışan personelinin görev ve sorumlulukları bu kanun ve ilgili mevzuat ile düzenlenmektedir.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Bilgi Güvenliği Politikaları Yönergesi ve Kılavuzu, Yönerge kapsamında Bakanlık sitesinde yayınlanmış, Bakanlık Merkez ve bağlı kuruluşlarına konu ile ilgili bilgi verilmiştir. İlgili yönerge ve kılavuzda 657 sayılı Kanuna tabi personele “gizlilik sözleşmesi” imzalatılacağına dair bir hüküm de bulunmamaktadır.

663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de de personele gizlilik sözleşmesi imzalatılacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu çerçevede;

1- Yasal dayanağı olmayan bu sözleşmelerin imzalatılmak istenmesinin gerekçesi nedir?

2- İdarenin, kişilerle idari sözleşmeler imzalamak suretiyle yeni kurallar koyması hukuki midir?

3- Halihazırda var olan kurallara uyulması için ayrıca “taahhüt” alınmasının sebebi nedir?

4- Kanun kapsamındaki tüm çalışanların suç teşkil eden eylemlerinin eylemlerine karşılık gelen cezalar hüküm altına alınmışken, personele “Personel Gizlilik Sözleşmesi” imzalattırılması keyfi bir uygulama değil midir?

5- Bu uygulama Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı değil midir?

6- Uygulamanın iptali ya da işlemden kaldırılması düşünülmekte midir?”

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ