logo

Psikolog Öztep ‘Disleksi Bir Hastalık Değildir’

Psikolog Öztep ‘Disleksi Bir Hastalık Değildir’

Ataşehir Belediyesi tarafından Ataşehirli Kadınlara, Kayışdağı Lions Ataevi’nde “1-7 Kasım Disleksi Farkındalık Haftası” kapsamında “Disleksi Öğrenme Güçlüğü” konulu seminer verildi.

Kayışdağı Lions Ataevi’nde düzenlenen seminerde, disleksinin ne olduğu, belirtilerinin neler olduğu ve çocuklara doğru yaklaşımın nasıl olması gerektiği anlatıldı.

Seminere konuşmacı olarak katılan Psikolog İdil Cemre Öztep, “Disleksi, öğrenme güçlüğünün bir alt alanı. Bireyin normal veya üstün zekâ düzeyinde olmasına rağmen okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına neden olan özel bir öğrenme bozukluğu. İnsan doğduğu günden öldüğü güne kadar öğrenir. Öğrenme kısaca bilginin kazanılması diye tanımlanırsa kişinin bilgiyi kazanırken güçlük yaşamasına öğrenme güçlüğü diyebiliriz. Öğrenme güçlüğü olan kişiler, öğrenirken farklı algılayıp farklı öğrenirler” dedi.

Öğrenme güçlüğünün zekâ geriliği sorunu olmadığını söyleyen Öztep, “Öğrenme güçlüğü yaşayan kişiler tembel ya da aptal değildir. Öğrenme güçlüğü kelimesi korkutucu gelse de erken tanı ve eğitimle iyileştirilebilir bir olgudur” şeklinde konuştu.

Pskilog İdil Cemre Öztep, disleksiliğin belirtilerini tanımlarken; “Okumayı öğrenirken zorluk yaşayan, yazarken harf atlayan, harfleri ve sayıları birbirine karıştıran, rakamları tersten yazan, sıralı ezber gerektiren konuları ezberlemekte güçlük çeken ya da çarpım tablosu ezberlerken veya sayarken zorluk çeken, sağını solunu ayırt etmekte karıştıran çocuklarınız varsa öncelikle sabırlı olmasınız. Örneğin çocuğunuzun sesli okumasını isteyin. Sesli okuma esnasında hem çocuğunuz, hem de siz nerelerde hata yapıldığını fark edebilirsiniz” diyerek bu bireylere yaklaşım biçimlerinin önemini vurguladı.

Öztep, konuşmasına şöyle devam etti: “Öğrenme güçlüğü yaşayan yakınlarınıza yardımcı olmaya çalışırken okuldaki öğretmenleriyle görüşüp, onlara nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgilerinizi onlarla da paylaşın. Çocuğunuzun özgüvenini zedelemek yerine onunla gurur duyduğunuzu ifade edin. Bu davranış çocuğun başarma isteğini arttıracaktır. Sevdiği materyaller ile kendisini geliştirmesine yardımcı olun. Doğru seçilmiş oyunlarla ona destek olun. Özel ilgisinin olduğu alanları keşfedin ve üzerine gidin”

Kayışdağı Lions Ataevi’nde yaklaşık bir saat süren seminer soru ve cevap bölümüyle sona erdi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ