logo

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 150 Bin Kişi Taranacak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 150 Bin Kişi Taranacak

Video konferans yöntemi ile gerçekleşen Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Koronavirüs salgını ile mücadelenin birinci döneminin tamamlandığını, yeni döneme geçildiğini kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni dönemi “Kontrollü Sosyal Hayat” olarak adaklandırdıklarını söyledi.

Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü tarihin 11 Mart olduğunu hatırlatan Bakan Koca, mücadelenin birinci döneminin, 2020 yılına koronavirüs korkusuyla girilen günlere dayandığına işaret ederek, “15 Ocak’ta, bu yeni hastalığa yaklaşımın nasıl olacağını belirlemiş, 81 ilimizin hıfzıssıhha kurullarını harekete geçirmiştik. Yine aynı gün Bilim Kurulumuzu kurmuştuk.” dedi.

Hekimlerin ve sağlık personelinin yorulmak bilmez bir şekilde milleti için çalışmaya devam ettiğini ifade eden Koca, gösterilen azmin, salgının başlangıç ve tırmanış günlerindeki büyüklüğünü koruduğunu ve korumaya da devam edeceğini söyledi.

YENİ DÖNEM; KONTROLLÜ SOSYAL HAYAT

Salgın sürecinde, 83 milyonun desteğiyle “sağlık ordusu”nun çok büyük bir mesafe aldığının altını çizen Koca, “Türkiyemiz, koronavirüse karşı mücadelesinde ilk dönemini tamamlamıştır. Yeni hayatın normalleri’ni oluşturuyoruz. Yeni dönem; kontrollü sosyal hayat. ” ifadesini kullandı. 

İYİLEŞEN HASTA SAYIMIZ 73 BİNE ÇIKTI

29 Nisan’da günlük 43 bin 498’e ulaşan test sayısındaki artışa rağmen tespit edilen vaka sayısının azalmaya başladığını, 29 Nisan 2020 günü koronavirüsle mücadelede birinci dönemin geride bırakıldığını kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Dün itibarıyla iyileşen hasta sayımız, 73 bin 285’e çıkmıştır. İyileşen vaka sayısı ile toplam vaka sayısı arasındaki fark azalıyor. İçinde bulunduğumuz haftada önemli bir gelişme daha oldu. Bu hafta ilk kez, iyileşen hasta sayımız, mevcut koronavirüs hasta sayımızı aştı. Belirttiğim sonuçlar, tanı ve tedavideki başarı, salgını kontrol altına aldığımızın kanıtlarıdır. Artık salgın yönetiminde, güncel politika ve uygulamalarımızda bazı değişikliklere gidebiliriz.” Dedi.

VİRÜS ARAMIZDA DOLAŞMAYA DEVAM EDECEK!

Koronavirüsle mücadelede ikinci dönemin ilk günlerinin yaşandığına dikkat çeken Bakan Koca, “Virüs, şu anda öngöremeyeceğimiz bir dönem boyunca, dünyada, bu toplumda, aramızda dolaşmaya devam edecektir. Virüs, konuk olduğunuz evde, bindiğiniz asansörde, gittiğiniz berberde, beklediğiniz otobüs durağında, alışveriş yaptığınız markette, kalabalığına karıştığınız caddede karşınıza çıkabilir. Bunu tam olarak bilemezsiniz. Hiç tanımadığınız bir taşıyıcıdan hastalığı kolayca alabilirsiniz. Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Eviniz, virüse karşı halen en güvenli ortam olmaya devam etmektedir. Bu gerçek, elbette, virüse karşı mücadele ederek kazandığımız serbestliklerden vazgeçmek anlamına gelmez. Özgür ama kontrollü olacağız.” Diye konuştu.

EVİMİZ VİRÜSE KARŞI EN GÜVENLİ ORTAM

Bakan Koca, “Artık salgın yönetiminde güncel politika ve uygulamalarımızda bazı değişikliklere gidebiliriz. Salgın kontrol altına alınmıştır ama virüsle ilgili gerçekler değişmemiştir. Evimiz virüse karşı en güvenli ortam olmaya devam etmektedir. Koronavirüs tehdidi ortadan kalkmış değil. Bu, son taşıyıcının izolasyonu ve tedavisi ile mümkündür. Başlayan yeni dönem bildiğimiz anlamda tipik bir normalleşme dönemi değildir. Risk devam etmektedir. Kontrolün kaybı ikinci bir dalganın davetçisi olacaktır. Bunu birçok ülkede gördük.” Dedi.

TÜRKİYE ÇAPINDA 150 BİN KİŞİNİN ÖRNEKLEM YÖNTEMİYLE TARANACAK

Yeni dönem çalışmalarına hazırlık olarak çeşitli hazırlıklar yaptıklarını kaydeden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TÜİK’le yapılan çalışma kapsamında, Türkiye çapında 150 bin kişinin örneklem yöntemiyle taranacağını bildirdi.

TÜRKİYE’Yİ KAPSAYAN BİR ÇALIŞMA OLACAK

Bakan Koca, “Toplu taramalarla ilgili TÜİK ile birlikte yaygın Türkiye genelinde, sadece bölgesel değil, bu salgının derecesini, taşıyıcılığını, hastalık durumunu görmek istiyoruz. Bununla ilgili TÜİK ile bir çalışma yapıyoruz. Esasları belirlendi, kaç kişiye yapılabileceği de netleşmiş oldu. Burada biz temelde hem PCR hem de antikor testini yaparak hem taşıyıcılığı, koryuculuğu ve de hastalık durumunu ortaya koyan geniş, belki de bu anlamda dünyada örneği az bulunan bir çalışma olacak. Çünkü, bölgesel olmayacak, Türkiye’yi kapsayan bir çalışma olacak. Şu anda TÜİK ile yapılan çalışmada, örneklem yöntemiyle Türkiye çapında 150 bin kişi taranmış olacak.” Dedi.

DAĞITILAN MASKE SAYISI 160 MİLYONU BULDU

Maske satışlına başlanacağına işaret eden Bakan Koca, “En geç cuma itibariyle Ticaret Bakanlığı’mızın maske tavan fiyatıyla ilgili açıklaması olacak. Eczaneler üzerinden 20-65 yaş için 10 günde bir beşli paket ücretsiz verilmesi şeklinde bir uygulamamız vardı. Bununla ilgili de yaklaşık 40 milyon küsür kişiye mesaj gitti, dağıtım yapıldı. Şu ana kadar dağıtım yapılan maske sayısı bu anlamda 160 milyonu buldu. 65 yaş üstü her büyüğümüze 5’li paket olarak maske gönderilmişti. Pazara kadar serbest alabilmenin de önü açılmış olacak.” Dedi.

RESTORANLAR, KAFELER AÇILMAYACAK

Restoranların, lokantaların, kafelerin açılmayacağını kaydeden Sağlık Bakanı Koca, böyle bir kararın olmadığını ifade ederek, “Bu işletmeler kapalı olmaya devam edecek. Yeni dönemin kendine has kuralları olacak ve biz artık bu kurallara alışarak yeni bir hayatı devam ettireceğiz. Eskisi gibi herkes istediği gibi AVM’ye gidemeyecek. Belli bir oranın üzerinde kişi içeride olamayacak, bununla ilgili rehberler yayınlanacak.” diye konuştu.

FUTBOL LİGLERİNİN BAŞLAMASI

TFF Başkanı ile yapılan görüşme ve futbol liglerinin başlaması ile ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, açıklamasında “Federasyon, özgür, kendi iradesiyle kararı verdi, bundan sonra sorumluluk federasyonundur. futbol hassas bir konu, geniş kitleleri, herkesi ilgilendiren bir alan. Burada kararı vermesi gereken Federasyonun kendisi olduğunun altını çizerek ifade etmiştim. ” İfadelerini kullandı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ