logo

Sağlıkçılardan Türkiye Genelinde ‘Beyaz G(ö)REV’ Eylemi

Sağlıkçılardan Türkiye Genelinde ‘Beyaz G(ö)REV’ Eylemi

TTB ve sağlık emek-meslek örgütlerinin çağrısı ve “Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz!” sloganıyla “15 Haziran Çarşamba günü Beyaz G(ö)REV” etkinliği düzenlendi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Meslek kuruluşları tarafından yapılan açıklamada, “Acil durumlar dışında sağlık kurumlarına başvurmayarak bize destek olmanızı istiyoruz. Taleplerimizin gerçekleşmesi, sağlıksızlık değil sağlık üreten bir sağlık sistemini birlikte inşa edebilmek için el ele olalım.” İfadeleri yer aldı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve sağlık emek-meslek örgütlerinin çağrısıyla; TBMM Genel Kurulu’na sunulan, hekimler ile sağlık çalışanlarının haklarını gasp eden yasa teklifine karşı Türkiye’nin her yerinde “Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz” diyerek “15 Haziran 2022 tarihinde Beyaz G(ö)REV’deyiz” etkinliği düzenlendi.

Türk Tabipler Birliği ve sağlık emek-meslek örgütleri tarafından; sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunları, taleplerini ve sağlık hakkına erişimin önündeki engelleri toplumla paylaşabilmek için, 15 Haziran 2022 tarihinde sağlık hizmetlerinin resmî tatillerdeki gibi sunulacağı, bu nedenle acil durumlar dışında sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurulmaması kamuoyuna duyurulmuştu.

 Önceki G(ö)REV etkinliğinde olduğu gibi eylem süresince acil hastalar, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastalarının bakımı aksamayacak, yoğun bakım ve yatan hastaların tıbbi zarar görmemeleri için özel gayret gösterildiği kaydedildi.

“Oyalama Değil, Hakkımız Olanı İstiyoruz” sloganıyla “15 Haziran 2022 tarihinde Beyaz G(ö)REV’deyiz” etkinliği ile ilgili meslek temsilcilerinden yapılan açıklama:

“1) COVID-19 veya COVID-19 şüphesi ile başvuranların poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecek; diğer hastalarımıza nöbet düzeninde sağlık hizmeti verilecektir.

2) Sağlık hizmeti sunulan tüm birimlerde, acil tanı ve tedavi endikasyonu olan hastaların bakımı aksatılmayacaktır. Acil servisler eylem süresince gerektiğinde görevli hekimlerce takviye edilecektir.

3) Acil hizmetin verilebilmesi için sağlık kuruluşlarının acillerine ulaşımın istemeyerek de olsa engellenmemesi amacıyla (aciller önünde uygunsuz toplanma, yürüyüşler nedeniyle trafik akışında sıkıntıya yol açma ve acil hasta getiren araçların gelişini zorlaştırma/olanaksızlaştırma gibi durumlara izin verilmemeli) önlemler alınmalıdır. Bu hususta sağlık çalışanlarının ve hastaların güvenliği öncelikle kurum idarecilerindedir.

4) Yoğun bakım hastalarının -eylem nedeniyle- tedavilerinde hiçbir aksamaya yol açılmaması için her zamanki duyarlılıkla hizmetin sürdürülmesine dikkat edilecektir.

5) Acil ve riskli gebelere, diyaliz hastalarına ve kanser hastalarına sağlık hizmeti sunulmaya devam edilecektir.

6) Servislerde yatarak tedavi görmekte olan hastaların her türlü tıbbi işleminin aksatılmadan yürütülmesini sağlayabilecek sayıda sağlık çalışanı, mesai dışı sürelerde (gece ve hafta sonu nöbetleri, vb.) olduğu gibi servislerde hazır bulunacaktır.

7) Bütün sağlık çalışanları eylem boyunca hasta ve yakınlarına eylemin amacını açıklamalı, acil ve yatan hastalarımızın acı ve sıkıntılarına hürmet eden bir tarzla eylem sürdürülmelidir.

8) Bu hususlar çağrıcı örgütlerin yöneticileri ve her birimdeki temsilcileri tarafından da takip edilecek ve belirtilen çerçevede gerçekleşmesi için çaba sarf edilecektir.”

TTB AÇIKLAMASI:

15 Haziran 2022 G(ö)REV’i Öncesi Topluma Çağrımızdır

Yıllar boyunca sorunların artarak çığa dönüştüğü mevcut sağlık sisteminin içinde, sağlık hizmeti üretmeye çalışanlar olarak sabrımız tükendi! Toplumun sağlığı yerine şirket kârını önceleyen sağlık politikalarının ürünü olan Sağlıkta Dönüşüm Programı, bizleri her gün yeniden boğarken, sizlerin de nitelikli sağlık hizmetinden mahrum kalmanıza neden olarak sağlıkta yıkımı getirmiştir.

Bu sıkışmışlıkta biraz nefes alabilmek, insanca yaşayabileceğimiz koşulları oluşturmak için sağlıkta şiddetin sona ermesi, sağlığımız için uygun çalışma koşulları ve bizi yoksulluğa mahkûm etmeyen ücret taleplerimizi her defasında dile getirdik. Taleplerimiz sadece bizim için değil, sizin de nitelikli sağlık hizmeti almanızı sağlayacak taleplerdir. Aylardır bu taleplerimizin gerçekleştirilmesi için sesimizi duyurmaya çalışıp, eylemlerimizi sürdürürken; siyasi iktidar hayatta kalmakta bile zorlandığımızı görmesine rağmen, algı yönetimi ve oyalama taktiklerinde ısrar etti. Oysa COVID-19 pandemisinin en ağır yaşandığı süreçlerde olduğu gibi şimdi de sağlık sisteminin yükünü çeken bizlerin taleplerini yerine getirmek zor değil; ama bu, bir nebze olsun gerçekleşmedi.

Şu an Meclis’te görüşülen; Aralık 2021’de Meclis’e getirilip hızla geri çekilen düzenlemeden daha geride olan ve emeğimize hürmetsizliğin açık bir göstergesi olarak gördüğümüz yasa teklifini asla kabul etmiyoruz. Hakkımız olanı alana kadar da susmayacağız. Bu nedenle yarın (15 Haziran 2022) tüm sağlık kurumlarında G(ö)REV’deyiz. Her G(ö)REV etkinliğinde olduğu gibi her yaştan acil hastaların, diyaliz hastalarının, yoğun bakım hastalarının, acil gebelerin muayene ve tedavi işlemleri devam edecek; COVID-19 veya COVID-19 şüphesi ile sağlık kurumlarına yapılacak başvurular geri çevrilmeyecektir.

Yarın, acil durumlar dışında sağlık kurumlarına başvurmayarak bize destek olmanızı istiyoruz. Taleplerimizin gerçekleşmesi, sağlıksızlık değil sağlık üreten bir sağlık sistemini birlikte inşa edebilmek için el ele olalım.

Emek bizim, söz bizim; bu G(ö)REV hepimizin.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ