logo

SAĞLIKTA TAŞERONLAŞMA İNSAN HAYATIYLA OYNAMAKTIR

SAĞLIKTA TAŞERONLAŞMA İNSAN HAYATIYLA OYNAMAKTIR

Kadir_ogutTBMM Genel Kurulu’nda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, sağlıkta taşeronlaşmanın insan hayatıyla oynamak olduğuna iddia edip, sakıncalarına dikkat çekti.

Recep Kenan/Ataşehirweb.com

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Sağlık sektöründe taşeronlaşmanın sıkıntılarına değindi.

Hükümeti taşeronlaşma ile mücadele edeceğine, her gün bunu biraz daha yaygınlaştırdığını söyleyen Öğüt, emekte ayrım yapılmaması gerektiğini, emeğin karşılığının her koşulda ve her platformda eşit olması gerektiğini söyledi.

Her geçen gün artan taşeron işçiliğin işverenlerin işçi sorumluluğundan kurtulmaya yönelik bir sistem olduğunu belirten Öğüt, sağlık gibi sektörlerde sistemin uygulanması asla kabul edilemez olduğunu ifade etti.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE 150 BİN CİVARINDA TAŞERON FİRMA ÇALIŞANI VAR

Sağlık alanındaki taşeron işçiliğinde çok ciddi bir artış olduğunu söyleyen Öğüt, 2002 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde taşeron işçi sayısı 21 bin iken bugün Bakanlığa bağlı hastanelerde resmi rakamlarla 118 bin sağlık emekçisinin taşeron sisteminde olduğunu bu rakama üniversite hastaneleri de eklendiğinde taşeron işçi sayısının 150 bin civarında olduğunu ifade etti.

“Sağlıkta taşeronlaşma demek insan hayatıyla oynamak demektir” diyen Öğüt, şu anda, hekimlik hizmeti dışında hemşire, teknisyen, laborant, radyoloji teknisyeni, hasta bakıcı, tıbbi sekreter gibi alanlarda taşeronda çalıştırılan sağlık personelinin faaliyet gösterdiğini söyledi.

Poliklinikten ameliyathaneye, radyolojiden laboratuara kadar sağlık hizmetinin tüm aşamalarının ekip olarak sürdürülmesi gerektiğini belirten Öğüt, sağlık hizmetinin kamu hizmeti olmaktan çıkarılıp bir ticari işletmeye dönüştürüldüğünü, hastanelerde yaşanan bebek ölümleri, yangınlar ve benzeri pek çok sorunun taşeron sisteminin eseri olduğunu ifade etti.

CHP’nin itirazlarına rağmen kabul edilen 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun da taşeron işçilerin hak arama mücadelesine girememesi, işverenin gözetilmesi üzerine kurgulanmış bir oyunun parçası olduğunu söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, ” Türkiye’de yapılmak istenen, istihdam modelinin adım adım ve tamamen değiştirilerek, sosyal devlet anlayışının terk edilerek tüccar devlet mantığının oturtulmaya çalışılmasıdır. Amaçlanan nedir? Amaçlanan, hükümetin taşeron işçilerinin sesini ne kadar daha duymazdan gelmesini engellemektir” diye konuştu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ