logo

‘Sanattan Korktuğunuz Kadar Covid-19’dan Korkmuyorsunuz’

‘Sanattan Korktuğunuz Kadar Covid-19’dan Korkmuyorsunuz’

Kültür ve Turizm Bakanlığının Covid-19 sürecinde sınıfta kaldığını açıklayan Gamze Akkuş İlgezdi, sanattan korktuğunuz kadar Covid-19’dan korkmuyorsunuz” dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi: “Sanattan korktuğunuz kadar Covid-19’dan korkmuyorsunuz”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığının Covid-19 sürecinde sınıfta kaldığını açıklayarak, “Sanatçılar için ek bütçe getirmediniz, kaç kişinin işini kaybettiğini umursamadınız, sigortasız ve güvencesiz çalışmak zorunda kalanları güvence altına almadınız, yeni normalleşme dediğiniz sürecin başından bugüne sanatçıları kaderleriyle baş başa bıraktınız. Bütün bunlar gösteriyor ki aslında sanattan korktuğunuz kadar Covid-19’dan korkmuyorsunuz” dedi.

“İNSANLAR EVLERİNE GÖTÜRECEK EKMEK BULAMIYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Plan Bütçe Komisyonunda görüşmeleri süren Kültür ve Turizm Bakanlığı Bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, pandemi döneminde bakanlığın desteklerinin turizm için ayrıldığını hatırlatarak, “Ne yazık ki koşulların ağırlaştığı bu süreçte, kültür sanat emekçileri için bu bütçede bir ışık görmüyorum. Bakın, kültür sanat sektörü soluk alamıyor, insanlar evlerine götürecek ekmek bulamıyor” dedi.

BAKANLIK SANATA VE SANATÇILARA KARŞI “KÖR SAĞIR VE DİLSİZ”

CHP’li Akkuş İlgezdi, “Keşke bugün, pandemi döneminde yedi, sekiz ay için çalışma şansı olmayan sanatçılara, sanat emekçilerine verilen destekleri konuşsaydık burada. Geçtiğimiz senelerdeki bütçelere baktığımızda da kültürün, emeğin, sanatın ve sanatçının, halkın sanat hakkının hiçe sayıldığını görüyorduk. Bu olağanüstü dönemde de sanatçıları açlığa mahkûm eden bir bütçeyi görüyoruz yine” diyerek, bakanlığın sanata ve sanatçılara karşı “kör sağır ve dilsiz” olduğunun altını çizdi.

COVİD-19 SÜRECİNDE BAKANLIK OLARAK SINIFTA KALDINIZ

İktidarın 18 yıldır sistematik olarak kültür ve sanata gereken değeri vermediğini ortaya koyan Akkuş İlgezdi, “Çünkü kültür ve sanatın önemine inanmıyorsunuz, gereksiz bulduğunuz bu alana doğal olarak bütçe de ayırmıyorsunuz. Şurası çok açık ki Covid-19 sürecinde Bakanlık olarak sınıfta kaldınız. Neleri yapmadınız? Ek bütçe getirmediniz, kültür sanat kaç kişinin işini kaybettiğini umursamadınız, sigortasız ve güvencesiz çalışmak zorunda kalanları güvence altına almadınız, yeni normalleşme dediğiniz sürecin başından bugüne sanatçıları kaderleriyle baş başa bıraktınız. Bütün bunlar gösteriyor ki aslında sanattan korktuğunuz kadar Covid-19’dan korkmuyorsunuz” diye konuştu.

HAYALİ İHRACAT DEĞİL HAYALİ TİYATRO

Salgının hemen başında açıklanan kurtarma paketinden büyük ölçüde turizm sektörünün yararlandığını hatırlatan Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, “Özel tiyatrolara verilen desteğinizden akaryakıt, gıda, inşaat ve ayakkabı boyası şirketleri yararlandı ama mesleğin duayenleri faydalanamadı. Bu yardımlardan oyunu olmayan, sahnesi olmayan, kaç kişi çalıştırdığı belli olmayan tiyatrolar yararlandı. Ne tesadüftür ki yardımdan yararlanan bazı firmaların, son başvuru tarihinden iki hafta önce kurulduğunu da gördük” dedi.

CHP’li Akkuş İlgezdi “Hatırlatmak isterim ki Türkiye’de 80’li yıllarda hayalî ihracata alışmıştık 2020’de de devri yönetiminizde hayalî tiyatrolara da aslında tanışmış ve merhaba demiş olduk” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ