logo

Sarıkamış’ta 90 Bin Asker Kardelene Dönüşmüştür

Sarıkamış’ta 90 Bin Asker Kardelene Dönüşmüştür

Kars Dernekler Platformu (KAR-DER) Sarıkamış Şehitleri 104.Yıl Dönümünü Anma etkinlikleri kapsamında Prof. Dr Bingür Sönmez’in katılımıyla program düzenledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Sarıkamış Şehitleri 104.Yıl Dönümünü Anma etkinlikleri kapsamında Orhan Çerkez başkanlığındaki Kars Dernekler Platformu (KAR-DER) tarafından düzenlenen programda Prof. Dr Bingür Sönmez Sarıkamış Dayanışma Gurubu tarafından Sarıkamış’ta yaşananlardan tespit ettiklerini aktardı.

Orhan Çerkez başkanlığındaki Kars Dernekler Platformu (KAR-DER) tarafından düzenlenen Sarıkamış Şehitleri anma Programında konuşan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Biz Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak bir ateş yaktık. Bu ateş 90 bin ananın yüreğini ateşledi. Onlar 90 bin vatan evladı. Ruhları şad olsun. Dilerim savaşlar olmasın. Dilerim insanlar ölmesin. Dilerim yurtta barış, cihanda barış olsun.” Dedi.

Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kahraman Silah arkadaşları ve bu uğurda şehit düşen Aziz şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa, Şehitler için Kuran-ı Kerim ve Fatiha okunmasıyla devam edildi.

Recep Kenan paylaştı: 28 Aralık 2018 Cuma

ÇIKTIKLARI YOLDAN GERİ DÖNMEYİ DÜŞÜNMEMİŞLER

90 bin askerimizin tek bir kurşun bile atamadan şehit olduğu Sarıkamış’ta şehit olan vatan evlatlarına minnet duygularını dile getirip rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Kars Dernekler Platformu (KAR-DER) Başkanı ve Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, Sarıkamış şehitlerini anma gecesinde yaptığı konuşmada; “Sarıkamış Harekâtı Osmanlı kuvvetlerinin 22 Aralık 1914’te başlayıp 15 Ocak 1915’e kadar devam eden Allahuekber Dağları’nda, Rus kuvvetlerine karşı yapmış olduğu ve sonuçları itibariyle tarihimizin unutulmayan destanlarındandır. Bu destan ki, milli mücadelemiz adına canlarını seve seve feda eden binlerce vatan evladının, bir an bile düşünmeden dondurucu soğuk ve tipi altında, şahadet şerbetini içtiği, fedakârlık ve kahramanlık örneği olduğu kadar birlik, beraberlik ve kardeşlik dersi de olan Mehmetçiğin acı destanıdır. Zorlu hava koşulları ve amansız kış koşullarının düşmandan daha çok tahribat verdiği harekatın hiçbir mazeretin altına saklanmaksızın vatana ve istiklale kast edenlerin büyük kayıplar vermiş olsalar da çıkmış oldukları bu yolda asla geri dönmeyi düşünmemişlerdir. Sarıkamış’ta yaşananlar geleceğimizin teminatı gençlerimizin ibret alması gereken büyük bir kahramanlık tablosudur.” İfadelerine yer verdi.

TÜRK ASKERİ SARIKAMIŞ’TA KARDELENE DÖNÜŞMÜŞTÜR

Kars Dernekler Platformu (KAR-DER) Başkanı Orhan Çerkez, konuşmasını, “Milli bir inançla görevini yerine getiren Türk askeri, emre itaat ve azmi ile birer kardelene dönüşmüş, aziz milletimizin zihninde yerlerini almıştır. Savaşın soğuk yüzünü gösteren hatıralarıyla zihinlerde canlılığını koruyan Sarıkamış Harekâtı’nda, gerek cephede gerekse Karadeniz’de batırılan gemilerimizde yitirdiğimiz kahraman şehitlerimizi minnet ve şükranla yâd ediyor aziz hatıraları önünde saygı ile eğiliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Sarıkamış Harekâtı’nın 104. Yıldönümü vesilesiyle Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarıyla bu uğurda hayatlarını feda eden bütün aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi saygı, rahmet ve şükranla anıyorum” şeklinde sürdürdü.

Çerkez, ) Sarıkamış Şehitleri 104.Yıl Dönümünü Anma etkinliğine katkı sunan Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Başkan Vekili İlhami Yılmaz, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Bilican, Şube Müdürü Vefa Budak ile Aydın Doğan Güzel Sanatlar Lisesi korosu ve öğretmenlerine teşekkür etti.

Bingür Sönmez Sarıkamış anma

Recep Kenan paylaştı: 27 Aralık 2018 Perşembe

TESPİT EDİLEN ŞEHİTLİKLERİ GENELKURMAY BAŞKANLIĞI’NA İLETTİK

Sarıkamış Gurubu olarak bölgede yaptıkları çalışmalarla tespit edebildikleri şehitlerin yaptırılmasını sağladıklarının altını çizen Prof. Dr. Bingür Sönmez, bölgedeki yaşlılardan dinledikleri anılar, dağlardaki çobanlar ve diğer köylülerden edindikleri bilgiler ışığında tespit ettikleri şehitliklerin belirlenerek, harita uzmanları tarafından yapılan tespitleri Genelkurmay Başkanlığı’na ilettiklerini kaydetti.

Bingür Sönmez, Kafkas Cephesi olarak bilinen Sarıkamış Harekatının,  Sarıkamış Meydan Muharebesi veya Sarıkamış Çevirme Harekatı olarak tarihe geçtiğini ve 4 yıl sürdüğünü kaydetti.

SARIKAMIŞ İBRET OLDUĞU KADAR TARİHİMİZİN ONUR SAYFASIDIR

Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi (MSKM)’de düzenlenen Sarıkamış Şehitleri 104’üncü yılı anma etkinliklerinde Sarıkamış Harekatı sırasında bölgede yaşananları aktaran Prof. Dr. Bingür Sönmez, 3. Ordu’nu Sarıkamış Harekatı sırasında göstermiş olduğu çaba, korkusuzluk, serüven ve başarıyı hiçbir kalem anlatamayacaktır. Sarıkamış destanı, tıpkı Çanakkale savaşı gibi kurtuluşumuzun sağlanmasında büyük katkısı olmuştur. Kurtuluş Savaşının ön sözü Çanakkale’de yazılmışsa, Balkan Savaşının ön sözü de Sarıkamış’ta şehit olan askerler tarafından yazılmıştır. Dağlar aşılacaktı, açıldı… Fakat her savaşın bir yenen bir de yenilen tarafı olacaktır. Sarıkamış bize ibret olduğu kadar tarihimizin onur sayfasıdır.” Diye konuştu.

TÜM ŞEHİTLERİMİZ HAYATTA OLMAYAN TÜM GAZİLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN

Sarıkamış Şehitleri anma Programında konuşan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, “Biz Sarıkamış Dayanışma Grubu olarak bir ateş yaktık. Bu ateş 90 bin ananın yüreğini ateşledi. Onlar 90 bin vatan evladı. Ruhları şad olsun. Dilerim savaşlar olmasın. Dilerim insanlar ölmesin. Dilerim yurtta barış, cihanda barış olsun. Sarıkamış’tan Kut-ül Amare’ye, Kut-ül Amare’den Kanal’a, Kanal’dan Çanakkale’ye, Çanakkale’den Galiçya’ye, Geliçya’den Kurtuluş Savaşına ve günümüze kadar tüm şehitlerimizin, hayatta olmayan tüm gazilerimizin ruhları şad olsun.” Dedi.

Sarıkamış Şehitleri 104’üncü yılı anma programı kapsamında düzenlenen programa, Sarıkamış şehitleri ile ilgili bilgileri paylaşan konuk konuşmacı Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Bingür Sönmez ile birlikte Ataşehir Belediye Başkan Vekili İlhami Yılmaz, CHP Ataşehir İlçe Başkanı Hakkı Altınkaynak, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı ve KARDER Başkanı Orhan Çerkez, 31 Mart Yerel Seçimleri nedeniyle istifa eden Ataşehir Belediye Başkan yardımcıları Sadık Semih Kayhan ve Sadi Özata, Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Süleyman Karadağ, CHP Ataşehir İlçe Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Ardıbatan, CHP Ataşehir İlçe yöneticileri, Kars ve yöresi dernek ve STK başkan ve yöneticileri, Selami İğrek ve Erol Tepebaşı’nın da aralarında olduğu Belediye Meclis üyesi aday adayları, Mustafa Kemal mahalle Muhtarı Ali Rıza Saraçoğlu, Esatpaşa Mahalle Muhtarı Turan Kızıldaş ile Ataşehirliler katıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ