logo

Savaş Dinçel’e Ataşehir MSKM’de Anma Programı

Savaş Dinçel’e Ataşehir MSKM’de Anma Programı

Oyuncu, yönetmen ve karikatürist Savaş Dinçel, 75. doğum günü nedeniyle Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Ataşehir Belediyesi 9. Tiyatro Festivali kapsamında ilk olarak, Savaş Dinçel’in çizgileri ve Müjdat Gezen’in yazılarıyla hazırlanan “Çizgilerle Nazım Hikmet” sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Açılışa, Savaş Dinçel’in yazıp yönettiği “Uçurtmanın Kuyruğu” adlı oyunun oyuncuları İlker Ayrık ve Aykut Taşkın da katıldı. Galeri MSKM’deki sergi 15 Nisan’a kadar gezilebilecek.

Ayrık ve Taşkın, sergi açılışı sonrası gerçekleştirilen panelde ustaları Savaş Dinçel’i anlattılar.

İkili son olarak da “Uçurtmanın Kuyruğu” ile MSKM’de sahne aldı.

İlker Ayrık ve Aykut Taşkın, İnal Aydınoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “Savaş Dinçel’i Anma Programı’nda Savaş Dinçel ile tanışmalarını ve kendilerine olan etkilerini anlattı.

İlker Ayrık, “Uçurtmanın Kuyruğu”nda birlikte oynadığı Aykut Taşkın ile birlikte Müjdat Gezen Sanat Merkezi (MGSM) mezunu olduklarını belirtti.

Ayrık, MGSM’de 4 sene eğitim aldıktan sonra, Savaş Dinçel ile “Uçurtmanın Kuyruğu” gibi bir oyunda çalışmanın kendileri için doktora ve master yapmak gibi olduğunu belirterek, “Sadece bir oyunla bile Savaş Dinçel’in sanata, hayata ve insanlığa bakış açısı konusunda çok şey öğrendiğimizi düşünüyorum. Bugün buradaki oyundan sonra Şevket Çoruh’un Kadıköy’de kurduğu Baba Sahne’ye gideceğiz. Savaş Dinçel’in adının verildiği sahnede hem doğum gününü kutlayacağız, hem de onun anısına düzenlenen ödül töreninde Savaş Dinçel Ödülleri’ni sahiplerine vereceğiz” dedi.

Ayrık, MGSM’de hayatta görmeyi hayal bile edemeyecekleri büyük ustaların hoca olarak derslerine girdiğine dikkat çekerek şöyle konuştu; “Benim ikinci, Aykut’un da birinci yılında Savaş Hoca okulu bıraktı. Dışarıda görüşüyorduk. 2007 yılında MGSM’de Müjdat Gezen, 45 kişilik sahneye Savaş Dinçel adını verdi doğum günü hediyesi olarak… Savaş Hoca o gün hem emekli olmuş, hem de sağlık sorunlarını atlatmıştı. Açılış oyunu olarak da ‘Uçurtmanın Kuyruğu’nu seçmişlerdi. Biz de davet edildik. Oyunu Şehir Tiyatroları’nda 4 kere izlemiştim ve keşke ben oynayabilseydim demiştim. 6 sene sonra Savaş Hoca oyunda benim oynamamı istedi. Gerçekten inanamadım, hayal gibiydi. Birkaç gün sonra oyuna Aykut da dahil oldu.

Hocamızın bir doğum gününde bu oyunu ilk kez oynadık. 11 senedir de oynuyoruz. Oyunu o günkü haliyle, Savaş Hocamızın rejisiyle oynuyoruz. Oynamaya doyamadığımız bir oyun…”

Ayrık, Savaş Dinçel’in Türk tiyatrosunun gelmiş geçmiş en önemli tiyatrocularından biri olduğuna vurgu yapıp, Muhsin Ertuğrul’un Hazım Körmükçü’nün ardından yazdığı bir yazıdaki; “Aktörlük, suya yazılan yazı gibidir derler. Yanlış. Hâlbuki iyi bir aktör ardında, kendisi olmaksızın oynanamayacak onlarca oyun bırakır,” tümcesine dikkat çekerek, “Savaş Hoca da kendisi olmadan oynanamayacak oyunlar bıraktı ardında… Alternatifi olmayan aktörlerdendi” diye konuştu.

“Uçurtmanın Kuyruğu” adlı oyunun diğer oyuncusu Aykut Taşkın da Savaş Dinçel ile ilgili anılarını paylaştı. Taşkın, “1 Nisan bizim için çok önemli bir gün… Ataşehir Belediyesi’ne Savaş Hocamızın doğum gününü unutmadıkları için özellikle teşekkür ediyoruz,” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ