logo

Seçim Kararı Yürürlükte, YSK Takvimi Belirleyecek

Seçim Kararı Yürürlükte, YSK Takvimi Belirleyecek

TBMM genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. YSK Seçim Takvimini açıklayacak.

Recep Kenan/itvhaber.com

Anayasanın 116’ncı maddesi uyarınca TBMM genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve 14 Mayıs’ta yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Milletvekilliği genel seçimi için takvim Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilecek.

Seçim kampanyalarının müziksiz olacağını söyleyen Erdoğan, AKP’den aday olmak isteyenler için ise AFAD’a bağış yapma şartı getirdiklerini belirtti.

TBMM genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi tarihinin 14 Mayıs olarak alınan kararın ardından YSK, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi için takvimi belirleyip, başlangıç tarihini duyuracak.

YSK, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliklerinin belirleneceği iki seçim için tek takvim hazırlayacak. Seçimin iş ve işlemlerini yürütecek YSK’de seçimle ilgili tüm süreçler bu takvime göre işleyecek.

Deprem yada başka gerekçeler nedeniyle YSK’nın farklı bir karar almaması halinde olası seçim takvimi şöyle:

16 Mart:
Milletvekili olmak isteyen kamu görevlilerinin istifa etmesi için son gün.

20 veya 21 Mart:
YSK seçim takvimini başlatacak. Deprem sonrası ortaya çıkan durum nedeniyle mevzuat el verdikçe tarihler esnetilebilir.

21 Mart:
Meclis’te grubu bulunan veya son seçimlerde tek başına yüzde 5 oy alan partilerin aday göstermesi çin süre başlayacak. Aynı zamanda 100 bin imza toplayarak aday olacak yurttaşlar için de süre başlayacak.

22 Mart:
Seçmen listeleri askıya çıkacak ve itiraz süreci başlayacak.

26 Mart:
Partilerin cumhurbaşkanı adaylarının adaylık başvuruları için son gün.

30 Mart:
Cumhurbaşkanı adaylarının geçici listesi yayınlanacak.

1 Nisan:
Seçmen listeleri askıdan inecek, yurt dışı seçmen kütüğünün sorgulanması süresi sona erecek.

2 Nisan:
Cumhurbaşkanı adaylarının kesin listesi yayınlanacak.

3 Nisan:
Cumhurbaşkanı adaylarının oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için çalışma başlatılacak.

5 Nisan:
100 bin imzayla aday olacak yurttaşların YSK’ya başvuru yapması için son gün.

8 – 10 Nisan:
Milletvekili aday listeleri YSK’ya teslim edilecek.

9 Nisan:
İttifak ve siyasi partilerin oy pusulalarındaki yerleri belirlenecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Milletvekilliği genel seçimi takvimine göre nisan ayına kadar çalışması beklenen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin sonrasında seçim nedeniyle için tatile girmesi bekleniyor.

YÜKSEK SEÇİM KURULU’(YSK)NUN GÖREV VE YETKİLERİ

Yüksek Seçim Kurulu görev ve yetkileri 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 79’uncu maddesi ile 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 14’üncü maddesinde ve 7062 sayılı Yüksek Seçim Kurulunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile belirlenmiştir.

Yüksek Seçim Kurulu’nun görev ve yetkileri şunlardır:

ANAYASA’DA YER ALAN YSK GÖREV VE YETKİLERİ

  • Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapmak ve yaptırmak. (md 79/2)
  • Seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları incelemek ve kesin karara bağlamak. (md 79/2)
  • Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etmek. (md 79/2)
  • Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirleri tespit etmek. (md 67/5)

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ