logo

‘Seçme Seçilme’ Kadın Hakkına Yönelik Önemli Reform

‘Seçme Seçilme’ Kadın Hakkına Yönelik Önemli Reform

CHP’li Ezgi Kalender, Atatürk’ün girişimiyle 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren yasanın kabul edilmesini kadın haklarına yönelik önemli reformlardan biri olarak görüyoruz.

Recep Kenan/itvhaber.com

Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimiyle 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişinin yıldönümü olan “5 Aralık Türk Kadını Seçme ve Seçilme Hakkı verilişi gününün “Türk Kadını Hakları Günü” olarak kutlanışının 83. Yıldönümü nedeniyle Ataşehir Belediye Meclisi Aralık Toplantısında gündem dışı söz alarak konuşan CHP’li Meclis Üyesi Ezgi Kalender, Atatürk’ün girişimiyle 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren yasanın kabul edilmesini kadın haklarına yönelik yapılan en önemli reformlardan biri olarak gördüklerini kaydetti.

5 Aralık Türk Kadın Hakları Günü nedeniyle gündem dışı söz alarak Ataşehir Belediye Meclisibnde yaptığı konuşmada kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin önemine vurgu yapan CHP’li Meclis Üyesi ezgi Kalender, konuşmasında “Mustafa Kemal Atatürk’ün girişimiyle 5 Aralık 1934’te kadınlara seçme ve seçilme hakkı veren yasanın kabul edilmesi şüphesiz ki kadın haklarına yönelik yapılan en önemli reformlardan biridir. Bu sebeple kadının sadece toplum hayatında değil, siyasi hayatta da var oluş sebebinin 83 yıl önce karşılık bulduğu ve kadının seçme ve seçilme hakkı elde ettiği 5 Aralık gününü Türkiye tarihinin en önemli günlerinden biri olarak görmekteyiz” dedi.

Kalende günümüzde temsiliyette rakamlarla kadının yeri ile ilgili verdiği bilgide, “Nüfusun yarısını kadınların oluşturduğu ülkemizde, 1396 belediye başkanının 44’ü, 50 bin 149 muhtardan 6136’sı, 81 validen sadece ikisi, 184 rektörden 13’ü, 185 büyükelçiden 21’i kadın. Bu gün, bir çok Avrupa ülkesinden önce ülkemiz kadınlarının elde ettiği; kadının seçme ve seçilme hakkı fırsat eşitsizliği nedeniyle kullanılamıyor” ifadelerine yer verdi.

CHP’li Meclis Üyesi Kalender, konuşmasına, “Türk Kadınına verdiği değeri sosyal yaşamının her alanında gösteren Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yapılan hukuki müdahalelere ve alınan bunca yola rağmen ülkemizde kadın erkek eşitliğinde bu gün varılan nokta çağdaş dünyanın çok gerisinde kalmıştır” ifadeleri ile devam etti.

Ataşehir Belediye Meclisi kadın CHP Üyesi Ezgi Kalender, sözlerini, “Türkiye’de kadın istismarı, kadınlara uygulanan şiddet, erken yaşta evlilikler, cinsiyet ayrımcılığı gibi durumlar hala kanayan yara olarak devam etmektedir. Biz kadınlar, kadının her alanda güçlenmesini savunuyor, sadece ekonomik alanda değil, siyasi alanda da kadının etkin rol üstlenmesini ülkenin geleceği ve refahı için sorumluluk olduğunu ve kadın temsiliyetinin karar verici pozisyonlarda sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü siyasette güçlenen kadın, ekonomik açıdan ve toplumsal alanda güçlü kadın anlamına geliyor. Seçme ve seçilme hakkımızı elde etmemizin 83 yılının bunun iç,n mücadele edenlere minnetle ve yüzde 50 temsiliyete ulaşacağımız günlere olan tüm inancımızla kutluyoruz” şeklinde tamamladı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ