logo

Şehnaz Yabar ‘Unutmayın Erken Tanı Hayat Kurtarıyor’

Şehnaz Yabar ‘Unutmayın Erken Tanı Hayat Kurtarıyor’

Dünyada Meme Kanserine farkındalık yaratma ve bilinçlendirme çalışmaları kapsamında Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde Op. Dr. Hülya Biçmen’in konuşmacı olduğu seminer düzenlendi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Seminerin açılışında konuşan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şehnaz Yabar, “Kendinizi sevin. Sizleri sevenleri ve sevdiklerinizi düşünün. Sağlığınızı kontrol edin. Yıllık olarak kontrollerimizi mutlaka yaptıralım. Unutmayın ki; erken tanı hayat kurtarıyor.” dedi.

Her yılın Ekim ayında tüm dünyada Meme Kanserine farkındalık yaratma ve bilinçlendirme çalışmaları yürütülüyor.

Bu kapsamında meme kanserinde erken teşhisin önemini vurgulamak amacıyla Ataşehir Belediyesi ile Üsküdar Lions Kulübü iş birliğiyle Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hülya Biçmen’in konuşmacı olduğu bir seminer düzenlenecek.

23 Ekim Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hülya Biçmen tarafından verilen seminer 23 Ekim Çarşamba günü 14.00-16.00 saatleri arasında Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Şehnaz Yabar, 'Unutmayın Erken Tanı Hayat Kurtarıyor'https://www.itvhaber.com/sehnaz-yabar-unutmayin-erken-tani-hayat-kurtariyor.html

Gepostet von Recep Kenan am Mittwoch, 23. Oktober 2019

Seminerin açılışında konuşan Ataşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şehnaz Yabar, Ekim ayı meme kanseri farkındalık etkinlilikleri kapsamında seminer düzenlediklerinin altını çizerek; “Ben bu gün hastalık ve istatistikleri hakkında konuşmayacağım. Konunun uzmanı doktorumuz burada. Hastalık sürecini yaşamış, sağlıklı olan konuklarımız burada. Onlardan dinleyeceğiz süreci. Sayın Belediye Başkanımız Battal İlgezdi, kadınlara vermiş olduğu önemi her konuşmasında dile getiriyor. Açılan bu merkezle kadınlara verdiği değeri ortaya koyuyor. 2015 Temmuz ayından itibaren hizmet vermeye başlayan Kadın Sağlığı, Memogrofi ve Görüntüleme Merkezi Ataşehir’de ikamet eden kadınlarımıza hizmet veriyor. Daha önce hizmet almayan 20 kadınımızı bu sabah götürüp tetkiklerini yaptırdık. Aranızda gitmeyen varsa mutlaka kontrollerinizi yaptırın.” Dedi.

Dünyada görülme açısından ilk sıralarda yer alan Meme Kanseri ve Rahim Ağzı Kanseri ile ilerleyen yaşlarda önemli bir sağlık sorunu olan Kemik Erimesi’nde erken teşhis ve tanı hizmeti veren Ataşehir Belediyesi Kadın Sağlığı, Memogrofi ve Görüntüleme Merkezi hakkında bilgi veren Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şehnaz Yabar, merkezde yapılacak her türlü görüntüleme, tetkikler, kemik yoğunluğu ölçümü ve muayene sonrası işlemlerden ücret alınmadığının kaydetti.

“MEME KANSERİ”NİN ORTAYA ÇIKMASINDAKİ ETKENLER

Erken tanı ve teşhisin tedavideki başarı oranını yükselttiğini kaydeden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hülya Biçmen, Meme süt bezleri ve süt kanallarında aşırı hücre artışı ile oluşan “Meme Kanseri”nin ortaya çıkmasındaki etkenler olarak; ailede var olması, kadınlarda sık görülmesi, erken adet ve geç menapoz, doğum yapmamak veya geç doğum yapmak, alkol kullanmak olarak sıraladı.

“MEME KANSERİ”NDE KORUYUCU FAKTÖRLER

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hülya Biçmen “Meme Kanseri”nde koruyucu faktörler olarak ise; emzirme, 30 yaş öncesi doğum yapmak ve haftada 3 kez eksersiz yapmak olarak açıkladı.

“MEME KANSERİ”NİN BELİRTİLERİ

Meme kanserinin en önemli belirtilerinin ilk iki sırasında ağrılı ve ağrısız kitle tespitinin olduğuna işaret eden Op. Dr. Hülya Biçmen, diğer belirtileri de; meme başında akıntı, meme başında portakal kabuğu görüntü, meme başı veya deride retraksiyon, meme başında kabuklanma ve düşük oranda diğer bazı belirtiler olarak sıraladı.

Seminere katılan hastalığı yaşamış konuklar ise yaşadıkları deneyimlerini, hastalık ve tedavi sırasında yaşadıkları anılarını katılımcılara aktardılar.

Kadınların 20 yaşından sonra meme muayenesine başlaması, 20-39 yaş arası 3 yılda bir, 40 yaş ve üzeri kadınların ise her yıl muayene olması ve doktorunun önerdiği aralıklarla mamografi çektirmesi gerektiğini belirten Biçmen, kadınların kendi kendine meme muayenesini yapmasının önemli olduğunu vurguladı.

Meme kanserini yenen İş kadını Nalan Ünver ve Pembe Hanım Kanser Hastaları ve Yakınları Derneği Genel Sekreteri Seda Kansu da tecrübelerini ve yaşadıklarını anlattı.

Nalan Ünver, “Hiç kendime konduramamıştım. Bu yüzden de senelerce mamografi çektirmemiştim. Çok pozitif ve dışa dönük bir insanım. Sağlıklı ve kaliteli yaşıyordum. Yakınlarımın ısrarıyla doktora gittim ama bir süre sonucuna bakmadım. O kadar önemsememiştim. Doktorum bir sabah arayıp söylediğinde bir süre kaldım ve inanamadım” dedi.

Hastalık sürecinin uzun ve zor olduğunu söyleyen Ünver, “Tedavim boyunca sosyal hayatımı hiç kısıtlamadım ve hiç karamsarlığa kapılmadım. Ailemin ve beni seven dostlarımın desteğiyle bu savaşı kazandım” dedi.

Seda Kansu ise şunları söyledi: “10 sene önce meme kanseri oldum. Üçüncü evredeydim kansere yakalandığımda. Bir göğsümde 6 santimetrelik bir tümör diğerinde ise bir buçuk santimetrelik bir tümör vardı. Doktorumun söylediğine göre 8,9 yıldır onlar oradaymış. Zor bir süreçti ama ailemin ve sevdiklerimin desteğiyle bu süreci atlattım. Sonrasında derneğimiz kuruldu. Amacımız, hastaların ve yakınlarının haklarını korumak bilgilendirmek ve onlara destek olmaktır. Biz önce bilgiye inanıyoruz, modern tıbba inanıyoruz.”

Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi (MSKM) İnal Aydınoğlu Etkinlik Salonunda düzenlenen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hülya Biçmen’in konuşmacı olduğu seminere Ataşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şehnaz Yabar ve Üsküdar Lions Kulübü yöneticileri ile birlikte; Ataşehir Belediye Meclisi 1.Başkanvekili Sevgi Uluğ, İBB ve Ataşehir Belediye Meclis Üyesi Tuğba Dönmez, Ataşehir Kent Konseyi Başkanı Turan Dolu, CHP Ataşehir İlçe Başkan Yardımcısı Nilgün Özdemir, CHP Ataşehir İlçe Kadın Kolları Başkanı Hamiyet Ardıbatan, Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi (MSKM) İdari Koordinatörü Tamer Semerci, Barbaros Mahallesi Muhtarı Keziban Üreyil, Küçükbakkalköy Mahallesi Muhtarı Birgül Korkmaz Çilesiz ve Ataşehirli kadınlar katıldı.

Katılımın ücretsiz olduğu seminerde katılımcılara pembe fular ve pembe boncuk dağıtıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ