logo

Sosyal Medya Düzenlemesi TBMM’de Kabul Edilerek Yasalaştı

Sosyal Medya Düzenlemesi TBMM’de Kabul Edilerek Yasalaştı

“Sosyal Medya Düzenlemesi” olarak bilinen internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve yayın yoluyla işlenen suçlarla mücadele düzenlemesi TBMM’de kabul edildi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kamuoyunda “Sosyal Medya Düzenlemesi” olarak bilinen TBMM Genel Kurulunda görüşülen “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, yapılan görüşmelerden sonra oylanıp kabul edilerek yasalaştı.

SOSYAL AĞ SAĞLAYICILARLA MUHATAPLIK İLİŞKİSİ KURULACAK

Sosyal medyaya yönelik düzenlemeler içeren kanunla, internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulması amaçlandığı kaydediliyor.

“SOSYAL AĞ SAĞLAYICI” TANIMI: İÇERİKLERİ OLUŞTURMA PAYLAŞMAYA İMKAN SAĞLAYAN

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun adıyla yapılan düzenlemede, “sosyal ağ sağlayıcı” şeklinde yeni bir tanımlamayla; kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak.

YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRMEYEN YER SAĞLAYICIYA İDARİ PARA CEZASI

“Sosyal Medya Düzenlemesi” ile yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Bu kapsamda yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak.

BAŞVURUDAN İTİBAREN 48 SAAT İÇİNDE OLUMLU / OLUMSUZ CEVAP ZORUNLU

Sosyal ağ sağlayıcı, “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi”ni gerektirecek içeriklere yönelik kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç 48 saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlü olacak. Olumsuz cevaplar gerekçeli olarak verilecek.

Sosyal ağ sağlayıcılar ayrıca “içeriğin yayından çıkarılması ve erişimin engellenmesi” ile “özel hayatın gizliliği nedeniyle içeriğe erişimin engellenmesi” başvurusu uyarınca hazırlayacakları ilk raporlarını, 2021 yılının Haziran ayında BTK’ye bildirecek ve internet sitesinde yayınlayacak.

Taraflara ilişkin IP adresi, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı ve varsa abone kimlik bilgilerini içeren “trafik bilgisi” tanımına “port bilgisi” de eklenecek.

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ HAZIRLIĞI HABERİ

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ