logo

Sosyal Medya Paylaşımında Atatürk’e Hakaret Suçuna Tutuklama Kararı

Sosyal Medya Paylaşımında Atatürk’e Hakaret Suçuna Tutuklama Kararı

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medyada, Atatürk’ün fotoğrafına yönelik hakaret içerikli paylaşıma tutuklama kararı verdi.

Recep Kenan/itvhaber.com

İstanbul Valiliği, paylaşımı yapanın tespit edildiğini, “20.09.2023 günü sosyal medya mecralarında paylaşılan görüntülerde bir şahsın Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafına yönelik müstehcen hareketler sergilediği görülmüş, şahısla ilgili kimlik tespiti yapılmıştır.” Şeklinde yapılan açıklama ile duyurmuştu.

GÖZALTINA ALINIP ADLİ VE İDARİ SÜREÇ BAŞLATILDI

Valilik tarafından yapılan açıklamada, şahsın gözaltına alındığı kaydedilerek, “Bahse konu eylemi gerçekleştiren A.E.S (17) yakalanarak gözaltına alınmış olup, olayla ilgili adli ve idari süreç başlatılmıştır.” İfadelerine yer verildi.

ANADOLU CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI SORUŞTURMA BAŞLATTI

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Eylül 2023 tarihinde “Twitter (X)” isimli sosyal medya platformunda “bipahel1399@bipahel1399” kullanıcı adıyla paylaşılan, Atatürk’ün fotoğrafına yönelik hakaret içerikli bir paylaşımın tespit edilmesi üzerine harekete geçti.

 Sosyal medya hesabından yapılan bu saldırgan ve saygısızca paylaşım, Türk Ceza Kanunu’nun 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 216. maddesinde belirtilen Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik ve Aşağılama suçlarını içeriyordu.

Başsavcılık, Atatürk’e karşı yapılan bu saygısızlığı ciddiyetle ele alarak hızla bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, paylaşımın sahibi olan “bipahel1399@bipahel1399” hesabının arkasındaki kişi tespit edildi. Paylaşımı gerçekleştiren şahsın kimliği 2006 doğumlu A.E.S olarak belirlendi.

SEVK EDİLDİĞİ MAHKEME TARAFINDAN TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ

Bu çerçevede, suçlu A.E.S. hakkında hukuki işlem başlatıldı. Yapılan soruşturmanın ardından, Suça Sürüklenen Çocuk olarak kabul edilen A.E.S. 20 Eylül 2023 tarihinde gözaltına alındı ve Cumhuriyet Başsavcılığı’na sevk edildi. Savcılıkta alınan ifadesinin ardından, A.E.S. tutuklanması talebiyle İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hâkimliği’ne sevk edildi ve mahkeme tarafından tutuklama kararı verildi.

Bu olay, Atatürk’ün Türk milleti için taşıdığı önemin bir kez daha altını çizerken, sosyal medya platformlarında yapılan saygısızca paylaşımların ciddiyeti ve hukuki sonuçları konusunda da bir uyarı niteliği taşıyor. Türk Ceza Kanunu’nun koruduğu temel değerlere saygı, toplumsal sorumluluğun bir parçası olarak öne çıkıyor ve yasalarla koruma altına alınıyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » »
#

SENDE YORUM YAZ