logo

SP’Lİ ADEM BOZ: ‘BİZE HAYIR DEDİRTMEYİN’ DEDİK

SP’Lİ ADEM BOZ: ‘BİZE HAYIR DEDİRTMEYİN’ DEDİK

SP’li Adem Boz, “Başkanlık Sistemi”ni savunduklarını, gücün bir yerde toplandığı, bürokrasinin azaltıldığı, denetlenebilir başkanlık sistemine evet diyebileceklerini söyledi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Önce sosyal medyada ”Evet”çilerle “Hayır”cılar arasındaki rekabetle başlayan TBMM’den geçen değişiklik kararının Cumhurbaşkanlığı makamına gelmesi ile birkaç gün içerisinde netleşecek olan yaklaşık tarihi belli olan Referandumun propagandası hazırlıklarına siyasi partilerde de başlandı. Bazı partiler referandum politika ve programlarını netleştirirken bazıları da propaganda programları belirlenmiş, kitapçıkları basılmış olduğu halde açıklama yapmak için tarihin kesinleşmesini bekliyor.

Referandum sürecini tarih kesinleşmemiş olsa da Propaganda programı netleşen Saadet Partisi’nin Ataşehir İlçe Başkanlığı tarafından yürütülecek çalışmalar ve Anayasa değişiklik paketi ile adı “Cumhurbaşkanlığı” olsa da, çoğunluğun kabul gördüğü şekliyle “Başkanlık Sistemi“ hakkında görüşlerini ilçe başkanı Adem Boz’dan aldık.

Baştan beri “Başkanlık Sistemi”ni savunan parti olduklarını vurgulayan Saadet Partisi Ataşehir İlçe Başkanı Adem Boz, Gücün bir yerde toplandığı, bürokrasinin azaltıldığı ancak denetlenebilir bir başkanlık sistemine evet diyebileceklerini kaydetti.

İKTİDAR HANGİ İŞİ YAPAMIYOR DA BAŞKANLIĞI İSTİYOR?

Bugünün önceliğinin başkanlık olmadığının altını çizen Adem Boz, “800 milyar dolar borcumuzu nasıl silecek başkanlık sistemi? Kendi köprü ve yollarını kendi parasıyla ne zaman yapabilecek? Kendi arabalarını, uydularını ne zaman kullanabilecek? Şu an parlamentoda ve Cumhurbaşkanıyla birlikte çalışan ekip hangi istediği işi yapamıyor da başkanlığı istiyor? İktidar ne istedi yapamadı da başkanlık sistemi istiyor?” sorularını sordu.

“İSLAMİ BAŞKANLIK SİSTEMİ”Nİ İSTEDİK

Adem Boz, İslamı savunan bir parti olarak,milli görüşün hakkı ve haklıyı savunan bir yapı içerisinde ve İslami tek kurtuluş reçetesi olduğu için “İslami başkanlık sistemi”ni istediklerini söyledi.

ÜNİVERSİTELER TARTIŞMALI, TOPLUM TEMSİLCİLERİNDEN GÖRÜŞ ALINMALI

Başkanlık sisteminin yer aldığı Anayasa değişikliğinin akademik toplantılarda etraflıca tartışılması, üniversitelerin önerilerini sunması STK’larıni dernekler, öğretmenlerin, öğrencilerin aralarında olduğu toplumun bütün kesimlerinin temsilcilerinin görüşlerinin alınması gerektiğini kaydeden Adem Boz, artan milletvekili sayısına da dikkat çekerek; 300 milyon nüfuslu ABD’de 350 milletvekili olduğunu, 80 milyonluk Türkiye’de 550 olan milletvekili sayısının 600’e çıkıyor olmasındaki çelişkiye dikkat çekti.

GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN MADDELER VAR

Anayasa değişikliği ile ilgili hükümete çağrıda bulunduklarını, pakette geri dönüşü olmayan, ülkeyi uçuruma götürecek 9 maddenin var olduğuna dikkat çektiklerini bu maddelere karşı olduklarını ifade eden Adem Boz, “Biz değişikliğe bu haliyle evet demiyoruz. Ama bu maddelerde gerekli düzenleme veya değişiklilikleri yaparsanız evet diyeceğiz. Bu şekliyle CHP de evet der” dediklerini kaydederek; “Cumhurbaşkanlığı denetimsiz yetkilere sahip. Cumhurbaşkanlığı özel affıyla Abdullah Öcalan’ı da çıkabilir. Biz 15 defa genel anlamda büyük çaplı bir işe başlayıp, 15’inde de yanıldık, aldatıldık, kandırıldık diyen bir idarenin getireceği 16. işin doğruluğunu, yanlışlığını konuşuyoruz. Ergenekon, balyoz, çözüm süreci biz bunları tecrübe ettik. Başkanlık sistemi; gücün bir yerde olması, denetlenebilir bir gücün olması, birçok bürokratik engellerin aradan kalkması istediğimiz şeyler. Bugün Tayyip Erdoğan bunu iyi niyetle yaptı diyelim, sonrasında gelenin iyi niyetli olabileceğini düşünebilir miyiz? Kendisinin yerine vekâlet edecek kişinin ne kadar ülke menfaatine çalışacağını bilebilir miyiz?” sorusu yöneltti.

SOKAKTA AKTİF KAMPANYA YAPMAYACAĞIZ

Toplumun gerildiğini, sokakta aktif kampanya yapmayacaklarını, propagandalarını medya ve sosyal medya üzerinden yürüteceklerini, basın toplantıları yapacaklarını kaydeden Saadet Partisi Ataşehir İlçe Başkanı Adem Boz, bunun Genel Merkezin kararı olduğunu kaydederek; “Saadet partisi mecliste olsaydı şu anda olan tartışmaların kavgaların hiçbiri olmazdı. Anayasa yapılırken toplumdaki bütün tarafları, temsilcilerini dinlemek lazım. Bizim her zamankinden daha çok teenniye, üşünerek yaklaşmaya, dinlemeye ülke olarak ihtiyacımız var. Genel Başkanımız aktif kampanya yapmayacağız diyor. Sokaklara çıkıp hayır kampanyasını yapmayacağız. Zaten gerilmiş bu toplum. Seçimden korkan kaçan bir parti değiliz. Toplumu germemek adına bunu yapıyoruz. Gerildikçe kin nefret arttıkça toplum birbirinden kopuyor ve düşman haline geliyor. Konuşursak anlaşırız” dedi.

NİÇİN HAYIR DEDİĞİMİZİ, “EVET”İ NE ŞARTLARDA DİYECEĞİMİZİ ANLATACAĞIZ

Propagandalarını yapılacak toplantılarla basınla buluşarak, medya ve sosyal medya üzerinden yürüteceklerini kaydeden Saadet Partisi Ataşehir İlçe Başkanı Adem Boz, Ataşehir İlçe teşkilatı olarak yapacakları bireysel çalışmalar yanında mahalle divan toplantılarını üyelerin haricinde üye olmayan vatandaşlara açık yapacaklarını, vatandaşlardan gelecek talepler dikkate alacaklarını vurgulayarak; “Biz üslup, teenni ile yaklaşmayı, niçin hayır dediğimizi, “Evet”i ne şartlarda diyeceğimizi vatandaşlarımızın kendi partilerine söyletmek amacındayız. Evet diyeceksen; neye evet dediğini düşün, yine kardeşimizsin kucaklarız. Hayır diyorsan, neye hayır dediğini araştır, bil sende başımın tacısın, kardeşimsin. Biz, şartlarımız olana kadar “evet” demiyoruz” ifadelerine yer verdi.

İSLAMA HİZMET EDECEK BAŞKANLIK SİSTEMİ

Boz, İslama hizmet edecek başkanlık sistemini savunan parti olarak evet diyecekleri başkanlığın İslamı istismar eden sistem olmayacağını kaydederek, “15 Temmuz ve evvelinde bu ülkenin altına dinamit döşeyen Fetullah Gülen hareketi de bir İslamı savunuyordu. Anayasa değişikliğinde bazı maddelere maddelerle hayır dediğimiz için Saadet partisi’ne hain diyenler, hainlerle kol kola girip 12 sene devlette cirit atmışlar.  Devletin sırlarının olduğu kozmik odaya FETÖ girdi. Gizli sırları Amerika’ya taşıdılar. Onların savunmuş olduğu olan ılımlı İslam’dır. Ilımlı İslam projesi adı altında projeler, dinler arası diyaloglar, dinler bahçesi gibi çalışmalar yaptılar…” dedi.

REJİMİN DEĞİŞTİĞİ İDDİALARINA KATILMIYORUZ

“Rejim değişiyor kelimesini tam olarak kullanamayız” diyerek rejimin değiştiği iddialarına katılmadıklarını kaydeden Boz, “Rejim değişiyor demek kökten yapının tamamıyla ortadan kaldırılması demektir. Bir topluma şeriat dahi gelecek ise bile hükümetler ve idarecilerden gelmez. Toplum ister olur…” ifadesine yer verdi.

SAADET PARTİSİ, MİLLİ GÖRÜŞ BAŞKANLIK SİSTEMİNİ SAVUNUYOR

“Saadet Partisi milli görüş olarak başkanlık sistemini savunuyor. Başkanlığı savunuyoruz” diyerek başkanlığı hala savunduklarının altını çizen Adem Boz, “Yeni anayasanın içersinde neler olmalı? Sorusunun devamında, istedikleri ve istemedikleri başkanlık sistemi ile ilgili şu tanımlamayı yaptı:
Lakaytlaştırılmış, ucu belli olmayan, bir sürü açığı olan, toplumu memleketimizi ve Türkiye özelini, genelde de İslam alemini büyük tehlikelere sokacak bir başkanlık sistemine kesinlikle hayır diyoruz. Sebepleri basit. Bu görüşmeler parlamentoda oylanmadan evvel bizler Saadet Partisi olarak Genel Başkanımız Temel Karamollaoğlu beyin önderliğinde bütün siyasi partilere, parlamentoya, grup başkan vekillerine, mecliste ve dışında olan partilere bir metin gönderdik.

“BİZE HAYIR DEDİRTMEYİN”

Gittiğimiz her ilde kaymakam, emniyet, siyasi partiler, belediye başkanları, basın mensupları, yerel televizyonları programa çıkarak bu şekilde toplantılar yapıyoruz. Aktif bir şekilde çalışıyoruz. Ama şunu istiyoruz; bize hayır dedirtmeyin. Doğru düzgün bir anayasa yapın bu milletin sırtında bir kambur varsa bu bir fırsattır. Samimi olun bunu düzeltin.

45- 50 SENELİK TECRÜBELİ, YANILMAYAN HAREKET ÖNERİ SUNDU

45- 50 senelik birikim olan tecrübeli ve yanılmayan bir hareketin, yeni yapılacak Anayasa ile ilgili görüş ve önerilerini 14 madde halinde ana başlıklara ve içeriği belli olmak şartıyla kendilerine götürdük.

MECLİSİ FES ETME YETKİSİ ÇEKİNCEMİZDE HAKLI ÇIKTIK

Endişelerimizde dile getirdiğimiz, Cumhurbaşkanının Meclisi fes etme yetkisidir. Daha bu kanun olmadan referandum olmadan anayasa kabul edilmeden oylamasında, “hayır çıkarsa seçime giderim” dediler. Bu çekincemizde de biz haklı çıkmış olduk.

KUVVETLER AYRILIĞI ÇEKİNCEMİZ VAR

Başka çekincelerimizde var. Mesela kuvvetler ayrılığı, meclis bütçe yaptığı zaman bütçeyi denetleme onaylama, bütçe görüşmelerini yapma, itiraz etme yetkisi. Meclisin şu an böyle bir yetkisi var. Bütçe onaylandıktan sonra geçiyor. Ama Cumhurbaşkanlığı sisteminde tepe ne derse o şekilde olacak. Denetleme sistemi de yok. Denetlenmeye kalkıldığı anda görevden alınılacak. Bu cesareti parlamento da gösteremez. Dolayısıyla parlamentonun da haysiyeti ayaklar altına alınmış olur. Millet iradesinin tecelli ettiği yer ayaklar altına alınmış oluyor. Milletin seçtiği parlamentoyu yine milletin seçtiği Cumhurbaşkanı fes edebilecek. Bu millet iradesinin gaspı değil mi? Hani millet eğilmezdi, yenilmezdi. Dolayısıyla meclis ayaklar altına alınmış oluyor.

GENSORU ÖNERGESİ VERİLEMEYECEK

Bir diğer endişelendiğimiz husus, Gensoru önergesi. Saadet Partisi olarak parlamentoda gensoru gerektirecek durumların olmamasını temenni ederiz. Olursa da, bu bakan ya da milletvekili hakkında vatana ihanet, hırsızlık, yüz kızartıcı suç gerçekleştiği zaman gensoru önergesi veremeyeceğiz. Mesele şeffaflık olmaması…

KİTLESİ, SEÇMENİ VARSA PARLAMENTODA TEMSİL EDİLSİNLER

Endişelerimizden biri de seçim barajı. 1982 anayasasıyla gelmiş yüzde 10 seçim barajı var. 35 sene sonra bir anayasa yapılacak ve bu anayasanın içerisinde seçim barajı değişikliği yok. Eğer kitlesi, seçmeni, izinde gidilen bir yapı varsa parlamentoda sesleri duyulacak, talepleri ulaşılacak kadar bir orana ulaşıp temsil edilsinler.

BİZİM İÇİN BAŞKANLIK SİSTEMİ; YENİDEN BÜYÜK TÜRKİYE’Yİ NASIL KURARIZDIR

Bizim istediğimiz başkanlık sistemi; 1300 TL alan bir askeri ücretlinin en hızlı şekilde 3- 4 bin TL nasıl alabilir düşüncesidir. Doğudan, güneydoğudan ve Anadolu’dan İstanbul’a İzmir’e göçü en hızlı bir şekilde nasıl engelleriz düşüncesidir. “Toplumun iyiliği, güzelliği, faydası, ülkede ileriye dönük daha güçlü bir Türkiye’nin akabinde de yeniden büyük Türkiye’yi sanayi yatırımlarıyla, yüksek teknolojiyle nasıl kurarızdır” başkanlık sistemi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ