logo

TORBA YASA’DAN  6 MİLYON ARAÇ SAHİBİNE FIRSAT

TORBA YASA’DAN  6 MİLYON ARAÇ SAHİBİNE FIRSAT

mehmet simsek_arac_sahipleri_cezaKamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren “Torba Yasa”, MTV borcu, muayene ve trafik cezası olan 6 milyon kişiyi rahatlatıyor. Torba Yasada Araç sahiplerine müjde.

Recep Kenan/itvhaber.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren tasarının, motorlu taşıtlar vergisi (MTV) borcu ve trafik para cezası olan yaklaşık 6 milyon kişi ile araç muayenelerini zamanında yaptıramayanlar için çok önemli fırsat sunduğunu belirterek, yasa kapsamdaki yapılandırılacak kamu alacağı tutarının toplamının 10,4 milyar lira seviyesinde olduğunu vurgulayıp, bu durumda olan 6 milyon araç sahibini yasanın sağladığı fırsattan yararlanmaya davet etti.

Bakan Şimşek, kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren ve yasalaşmasına kesin gözüyle bakılan tasarıdan en fazla yararlanacak kesimin araç sahipleri olacağına dikkat çekerek; “Araç sahiplerinin borç yüklerinde önemli bir azalma olacak. Yıllar boyunca araç muayenesini yaptırmadığı için MTV ve trafik cezalarını da aksatan araç sahipleri, kanun çıktıktan sonra hemen hareket etmeleri halinde önemli avantajlar elde edecekler. Bu avantajları tasarı yasalaştıktan sonra hayata geçecek. Araç sahiplerinin şimdiden bu konuda hazırlık yapmaları ve yasayı takip etmeleri gerekmektedir. Araç sahibi mükelleflerimiz, MTV borçları ile bu tarihten önce kesinleşmiş trafik para cezalarını yasa kapsamında ödeyebilecek. Ayrıca, araç muayenesi yaptırmaları gerektiği halde süresinde yaptırmamış olanlara da yasayla önemli bir avantaj sunuyoruz. Söz konusu araç sahipleri, bu yılın sonuna kadar muayenelerini yaptırmaları koşuluyla muayene ücretleri üzerinden gecikilen süre için alınması gereken aylık yüzde 5 gecikme faizi yerine daha düşük oranlarda hesaplanan gecikme faizi ödeyecek” dedi.

TORBA YASA DÜZENLMESİNİN MTV MÜKELLEFLERİNE SAĞLADIĞI İMKANLAR:

MTV YAPILANMASI

30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergilerinin (2014 yılı için tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergisi ikinci taksiti hariç), bu vergiye bağlı vergi cezalarının tamamı,

Gecikme faizi/gecikme zammı yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek.

Yapılanmaya gidilen vergilerde gecikme faizi ve gecikme zamlarının tahsilinden ise vazgeçilecek.

TRAFİK CEZALARI YAPILANMASI

Trafik idari para cezaları, köprü ve oto yollardan usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezaların tamamı,

Bu cezalara uygulanan aylık yüzde 5 oranındaki faizler yerine Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutar, yapılanma kapsamında ödenecek.

Söz konusu cezalarda yüzde 5 oranında hesaplanan faizlerin tahsilinden ise vazgeçilecek.

6, 12 VE 18 EŞİT TAKSİT

Yasa kapsamında yapılandırılan tutarlar peşin, 6, 12 ve 18 eşit taksitte ödenebilecek.

31 Aralık 2013 tarihinden önce verilmiş olan ve tutarı 120 liranın altında kalan trafik idari para cezalarının ilgililerine tebliğ edilmesinden, tebliğ edilmiş olanların ise tahsil edilmesinden vazgeçilecek.

ARAÇ MUAYENESİ GECİKMESİ

Tasarı ile araç muayenelerini süresinde yaptırmamış olanlara da önemli avantajlar sağlanıyor.

Bu kişilere, 31 Aralık 2014 tarihine kadar muayenelerini yaptırmaları şartıyla muayene süresi geçirilen her ay ve kesri için tahsili gereken aylık yüzde 5 gecikme faizi yerine araçlarını daha düşük bir maliyetle muayene ettirebilmeleri imkanı verilecek.

Söz konusu araç sahipleri, Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları, Kanunun yayımlandığı tarihten araç muayenelerinin yapıldığı tarihe kadar her ay ve kesri için ise aylık yüzde 1 oranı esas alınarak hesaplanacak tutarı ödeyecek.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ