logo

Tüm Sanatçılar İçin Sosyal Güvence Sağlanacak!

Tüm Sanatçılar İçin Sosyal Güvence Sağlanacak!

Pandemide sanatçıların ve sanat emekçilerinin artan sorunlarına dikkat çeken Gamze Akkuş İlgezdi, CHP’nin sanatçılara sosyal güvence sağlayacak hazırlıkları tamamladığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, pandemi döneminde sanatçıların ve sanat emekçilerinin yaşadıkları sorunların artarak devam ettiğini belirterek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçıları görmezden gelmeye devam ederken, marttan beri çalışamayan sanatçılar her geçen gün daha büyük bir yoksulluğa itiliyor. CHP olarak tüm sanatçılara sosyal güvence sağlayacak hazırlıklarımızı tamamladık” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi sanatçıların ve sanat emekçilerin yaşadıkları sorunların araştırılması için Meclis’e verdiği meclis araştırma önergesi ile pandemi döneminde sanatçıların yaşadıkları sorunlara ışık tuttu.

CHP’li Akkuş İlgezdi kültür ve sanat dünyasının pandemi döneminde derin bir krizin içinde olduğunu ifade ederek, “Faaliyetleri duran tiyatrolar, sinemalar, konserler, sergiler, gösteri merkezleri nedeniyle binlerce sanatçı ve sanat emekçisi büyük bir yoklukla karşı karşıya kalmıştır. Geçim sıkıntısı nedeniyle intihar eden sanatçılar durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır” dedi.

Verilen desteklerin yetersizliğini aktaran Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, “Dünyada gelişmiş ülkeler kültür ve sanat dünyasının salgından etkilenmesini önlemek ve faaliyetin devam etmesini sağlamak için destek paketlerini devreye sokarken Türkiye’de sanatçılar için komik denebilecek desteklerle süreç yönetilmeye çalışıldı” dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi, “Bakanlığın yaşananlara seyirci kaldığının en basit örneği, tiyatro destekleri için ‘SGK ve vergi borcu yoktur’ yazısı istemesidir. Bu nedenle tiyatroların bir çoğu desteğe başvuru bile yapamamıştır” dedi.

Günlük çalışan sokak ve düğün müzisyenlerinin pandemideki en dezavantajlı grup olduğunun altını çizen Akkuş İlgezdi, “Sosyal güvenceleri olmayan, kayıt dışı çalıştırılan müzisyenlerimiz marttan beri ya işsizler, ya anatları dışında işler yapmak zorunda kalıyorlar, ya da müzik aletlerini satıyorlar. En acısı intihar eden müzisyenler” açıklamasında bulundu.

CHP NE YAPACAK?

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, “Sorunların uzayıp gittiği sanat camiası için daha pandeminin başında en az 320 milyon liralık bir önerimiz oldu. Özel kopyalama harcı yüzde 100 sanatçıların hakkı olan bir fon. Bakanlık yıllardır bu paraya birçok farklı alanda kullanıyordu. 2017 yılında bu fonun büyüklüğü 320 milyon lira. Şuan bu fonda çok daha fazla miktar bulunuyor ama açıklanmıyor. Bu fonu sahibi olan sanatçılar için kullanın dedik kabul etmedi bakanlık. CHP bu fonun tamamını sanatçılar için kullanacak” dedi.

Günlük çalışan sokak ve düğün müzisyenleri başta olmak üzere tüm sanatçılar için sosyal güvence sağlayacak yasa teklifi hazırladıklarını ifade eden Gamze Akkuş İlgezdi, “Tüm sanatçıların kolayca sosyal güvenlik sistemine gireceği, emeklilik hakkını elde edeceği, hastanelerden yararlanacağı bir teklif oluşturduk. Sosyal güvence sonrası işsiz kalan sanatçıların işsizlik fonundan da yararlanması sağlanacak”  diye konuştu.

CHP’li Akkuş İlgezdi, tiyatro desteklerine başvuracak tiyatrolar için vergi/ sgk borcu yoktur yazısı da istenmeyeceğini açıkladı.

Sanatçıların emekli olabilmeleri için geçmişe yönelik borçlanma taleplerinin de karşılanması için yasa teklifi hazırladıklarını kaydeden Gamze Akkuş İlgezdi, “Sanatçıların erken emeklilik ve yıpranma hakları da CHP tarafından güvence altına alınacaktır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, “CHP olarak hazırladığımız kanun teklifinin gündeme alınarak zaman yitirmeden genel kurula getirilmesini talep ediyoruz. Yüzbinlerce sanatçı mağdur ama bakmakla yükümlü oldukları aileleri de düşünürsek bu sayı çok daha vahim boyutlara ulaşıyor. Kanaatimizce hazırladığımız bu yasa teklifi saray kabinesi için de bir samimiyet testi olacaktır. Ya bu testten geçecekler ya da sanatçıları ve emekçileri mağdur etmeye devam ederek tarihin karanlık sayfasındaki yerlerini alacaklar” diye konuştu.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ