Son Dakika
Türk edebiyatında en önemli isimlerinden şair, yazar, siyasetçi, muhafazakar camianın temsilcisi ve fikir adamı Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti.
Recep Kenan/itvhaber.com
2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne değer görülen, muhafazakar camianın önde gelen isimlerinden Sezai Karakoç 88 yaşında yaşama veda etti.
Türk şiirinin yaşayan efsanelerinden Sezai Karakoç, 88 yaşında hayatını kaybetti.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (Mülkiye) sınıf arkadaşı olan Cemal Süreya, ’99 Yüz’ adlı deneme kitabında Sezai Karakoç’u “Öyle bir Müslüman ki Marx da bilir, Nietzsche de bilir, Rimbaud da bilir. Salvador Dali de sever. Nâzım da okur.” İfadeleri ile tanımlamıştı.
Ahmet Sezai Karakoç, 22 Ocak 1933 tarihinde Ergani, Diyarbakır’da doğdu. İlkokul eğitimini 1938-1944 yılları arasında Ergani’de tamamladı. 1944 yılında sınavlara girip Maraş Ortaokulu’nda parasız yatılı olarak okumaya hak kazandı. 1947-1950 yılları arasında lise eğitimini yine parasız yatılı olarak Gaziantep Lisesi’nde tamamladı. Lise eğitimi boyunca Felsefe dersine ilgi duydu ve Felsefe okumaya karar verdi.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955’te fakültenin Maliye Bölümünden mezuniyetle tamamladı. Mecburi hizmet sebebiyle Maliye Bakanlığında Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi bölümüne atandı.
Daha sonra Maliye Müfettişliği sınavına girdi ve sınavı kazandı. 11 Ocak 1956’da müfettiş yardımcılığı görevine başladı. 1959 yılında İstanbul’da gelirler kontrolörü oldu. Bir ara Ankara’ya çağrılıp Yeğenbey Vergi Dairesi’nde görevlendirildiyse de kısa bir müddet sonra yine İstanbul’daki görevine döndü. Görevi icabı Anadolu’yu çok gezdi ve birçok il ve ilçeyi inceleme, tanıma fırsatı buldu.
İstanbul’da Diriliş dergisini kurdu. Ardından siyasete atılmaya karar verdi ve Diriliş Partisini kurdu. 2007 yılında kapanan eski partisi üzerine yeni partisi olan Yüce Diriliş Partisini kurdu. Yüce Diriliş Partisi başkanlığı görevini sürdürüyordu.
Şiirleri:
Şiirler I (Monna Rosa)
Şiirler II (Şahdamar-Körfez-Sesler)
Şiirler III (Hızırla Kırk Saat)
Şiirler IV (Taha’nın Kitabı, Gül Muştusu)
Şiirler V (Zamana Adanmış Sözler)
Şiirler VI (Ayinler/Çeşmeler)
Şiirler VII (Leylâ ile Mecnun)
Şiirler VIII (Ateş Dansı)
Şiirler IX (Alınyazısı Saati)
Gün Doğmadan (Toplu Şiirler)
BENZER HABERLER