logo

Ufukta Seçim Var, Nasıl Seçim ve Hükumet!..?

Ufukta Seçim Var, Nasıl Seçim ve Hükumet!..?

Erken_secim__hukumet_secenekKoalisyon çalışmaları olumsuz sonuçlandı. Davutoğlu’nun başarısız koalisyon turu sonrasında hükumet kurma süresi 1 haftadan az. Görev Kılıçdaroğlu’na verilecek mi?

Recep Kenan/itvhaber.com

“Davutoğlu görevi iade edecek mi? Cumhurbaşkanı hükümeti kurma görevini ikinci parti olan CHP Lideri Kılıçadaroğlu’na verecek mi?” soruları sıkça soruluyor. Ülkeyi seçime götürecek hükümet şekli kamuoyu gündemini meşgul ediyor.

Koalisyon hükümeti kurma çalışmalarda beklenen oldu. Ahmet Davutoğlu’nun koalisyon arayışı başarısızlıkla sonuçlandı. Kalan sürede beklenenin aksi sonuç çıkmazsa, kalan tek seçenek seçim, erken seçim…

Ufukta Seçim Var. Peki, nasıl seçim?

Kulislerde 3 seçim senaryosu olduğu dolaşan bilgiler arasında…

Erken Seçim ihtimali güçlenen Türkiye’nin 3 seçim yöntemi var.

Birinci yöntem; Meclis’ten seçim kararı çıkarmak. İkinci Yöntem; azınlık hükümeti. Üçüncü olarak; seçim hükümet. Bu üç yöntem, Türkiye’yi olası seçime götürecek hükumet seçenekleri.

1.Meclis’ten seçim kararı çıkarmak

Mevcut hükümetle seçime gitmek için Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıran AK Parti bu yönde karar çıkartma yöntemini deneyebilir.

CHP ve HDP’nin açıkça olumsuz karar açıkladıkları bu yöntemde MHP’nin tavrı belirleyici olacak.

2. Azınlık Hükümeti

Hükümeti kurmakla görevli Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, MHP’den alacağı destek ile seçim takvimi protokolle belirlenmiş bir azınlık hükümeti kurmak isteyebilir.

Özellikle Genel Başkan Devlet Bahçeli ve kurmayların son açıklamaları, MHP’nin şimdilik açıkça azınlık hükümetine de destek vermeyeceği yönünde.

3. Seçim Hükümeti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Davutoğlu ile başlayan 45 günlük hükümeti kurma süresi dolduktan sonra Meclis Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşüp, geçici seçim hükümeti kurulmasını isteyebilir.

20 Bakanlı Kabinede; AK Partili: 8, CHP’li: 5, MHP ve HDP’li: 7 Üye

Seçim hükümeti kurulursa, her parti seçimde aldığı oy ve TBMM’de temsil edildiği oranda bakanlık sahibi olacak. Buna göre; kurulacak 20 bakanlık seçim hükümetinde AKP % 40 oyunun karşılığı 8 bakanlıkla temsil edilecek. Seçimin ikinci partisi CHP’nin %25 oy oranı karşılığı 5 bakanla kabinede yerini alacak. MHP ve HDP’nin oylarının oranları karşılığı olan 7 bakanlığı paylaşarak hükümette yer almaları ön görülüyor. Ancak; MHP, HDP’nin temsil edildiği kabineye bakan vermek istemediğini açıkladı.

CHP ve HDP koalisyonla hükümet kurulamazsa, olası erken seçime, seçim hükümeti ile gidilmesi yönünde kararlarını açıkladılar. MHP ise, HDP ile seçim hükümeti bile olsa aynı hükümette yer almak istemiyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ