logo

Yargıtay Karar Çıkan Mümtazer Türköne Tahliye Edildi

Yargıtay Karar Çıkan Mümtazer Türköne Tahliye Edildi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, “Yeniden yargılansın” isteğini dile getirdiği, FETÖ’den tutuklu kapatılan Zaman Gazetesi Yazarı Mümtazer Türköne’nin tahliye edildi.

Yargıtay karar ile tahliye olan kapatılan Zaman Gazetesi Yazarı Mümzater Türköne, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 27 Temmuz 2016’da gözaltına alındı ve 4 Ağustos 2016’da “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme” suçundan tutuklanmıştı.

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) kapatılan yayın organı Zaman gazetesinin eski yazarları hakkındaki davada İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan Ali Bulaç, Şahin Alpay ve Mümtazer Türköne, “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan hapis cezası almıştı.

Kararın temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, Bulaç, Alpay ve Türköne hakkındaki hükümleri “eksik inceleme” nedeniyle bozdu.

NE OLMUŞTU?

2017’de darbeye teşebbüs etme ve terör örgütüne üye olma suçlarından İstanbul Başsavcılığının açtığı davanın görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Temmuz 2018’de Türköne’ye FETÖ üyesi olmak suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Davada Türköne, darbe suçlamasından ise beraat etmişti.

BAHÇELİ’DEN, YENİDEN YARGILANMA ÇAĞRISI GELMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, geçen haziran ayında ülkücü Mustafa Türköne’nin kardeşi eski Zaman gazetesi yazarı Mümtaz’er Türköne’nin yeniden yargılanması çağrısında bulunmuş, “Dileğim bir haksızlık varsa bunun acilen düzeltilmesidir. Osman Kavala’nın, Altan kardeşlerin, Nazlı Ilıcak’ın ve daha pek çok sorunlu kişinin masum gösterilmeye çalışıldığı bir yerde şehit ağabeyi Mümtaz’er Türköne’nin davası tekraren ve titizlikle değerlendirilmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

MÜMTAZER TÜRKÖNE KİMDİR?

Mümtaz’er Türköne 1956 yılında, İstanbul’da dünyaya gelmiş, öğretim üyesi ve köşe yazarıdır.

1956 yılında İstanbul’da doğdu. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin İdari Şubesinden mezun oldu. Aynı fakültede 1986’da yüksek lisans, 1990’da doktora yaptı. 1993 yılında doçent oldu.

1980 öncesinde milliyetçi görüşleriyle tanınan Türköne, Zaman gazetesinde köşe yazarlığı yapmakta idi. Zaman gazetesine atanan kayyum sonrası yayın hayatına yeni başlayan Yarına Bakış gazetesinde köşe yazarlığı yapmaya başladı. 1980 Askeri Darbesi’nden sonra tutuklanan Türköne Ankara Mamak Cezaevi’nde yatmıştır, bu dönemde ağır işkencelere maruz kalmıştır. Aynı zamanda 2007 yılında TRT 1’de gazeteci Emre Aköz ve spiker Tülay Tüzün ile Gündeme Dair isimli bir tartışma programı yapmıştır. Ayrıca gazeteci Faruk Mercan ile birlikte Endaze adlı tartışma programı da hazırlamıştır.

12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden İstanbul milletvekili aday adayı olmuştur.

21 Aralık 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Prof. Mümtaz’er Türköne, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yönetim Kurulu üyeliklerine getirilmiştir. Göreve getirildikten sonra Atatürkçülük ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından tepki alan Türköne, 5 Ocak 2012 tarihinde görevinden istifa etmiştir.

İlk eşi Doç. Dr. Mualla Kavuncu, ikinci eşi ise Özlem Piltanoğlu Türköne idi. Özlem Piltanoğlu ile de boşanmıştır.

KİTAPLARI (12 Kitap)

Siyasi İdeoloji Olarak İslamcılığın Doğuşu

Cemaleddin Afgani

Siyaset

Darbe Peşinde Koşan Bir Nesil 68 Kuşağı

Sözde Askerler

Türkiye’nin Kayıp Halkası

Türklük ve Kürtlük

Türk Modernleşmesi

Modernleşme, Laiklik

Siyasi, Tarihi, Dini ve Kültürel Boyutlarıyla İslam ve Şiddet

Türkler, İslamiyet ve Hilafet (İlber Ortaylı ve Nevzat Yalçıntaş ile.)

Kürt Meselesi Nasıl Çözülmez? (Hüseyin Yayman ile)

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ