logo

Yarkadaş, ‘Türkiye’nin Adını Değiştirmek İstiyorlar’

Yarkadaş, ‘Türkiye’nin Adını Değiştirmek İstiyorlar’

CHP Yarkadaş, AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın, ilk dört maddeyi değiştirmeye yönelik sözlerinin bilinçli bir tercih olduğu ve açıklamanın parti adına olduğunu söyledi.

Yarkadaş: “AKP sadece ilk dört maddeyi değil, Türkiye’nin adını da değiştirmek istiyor.”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın, ilk dört maddeyi değiştirmeye yönelik sözlerinin bilinçli bir tercih olduğunu söyledi. Yarkadaş, “AKP’li vekil, zemin yoklamış, AKP’nin gerçek niyetini ortaya koymuştur” dedi.

‘AYDIN HERHANGİ BİR İSİM DEĞİL’

HALK TV’de Lale Özan Arslan’ın sorularını yanıtlayan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, AKP Bursa Milletvekili İsmail Aydın’ın “Anayasanın ilk dört maddesi de değişebilir” sözlerinin ”tesadüf olmadığı”nı söyledi. Aydın’ın herhangi biri olmadığını, Anayasa Komisyonu Üyeliği görevinde bulunduğunu hatırlatan Yarkadaş, “AKP’li vekil genel kurulda o gün partisi adına söz aldı. O sözler, parti adına dile getirildi” dedi.

BARIŞ YARKADAŞ’IN VİDEOSU

O GÜNÜ ANLATTI

İsmail Aydın’ın üyesi olduğu Anayasa Komisyonu’nda kendisinin de 11 dakikalık bir konuşma yaptığını belirten Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anayasa Komisyonu’nda kişisel görüşlerimi anlatırken, İsmail Aydın da oradaydı. 11 dakikalık konuşmamda, Aydın’ın da aralarında olduğu 50 AKP’li tek bir sözüme itiraz etti. O da Gazeteci Metin Yoksu’nun evi basılırken, polisin ailesine yönelik muamelesiydi. Polisin evi bastığı sırada, Metin Yoksu’nun annesi namazını eda ediyor… Bu sırada itiş kakış yaşanıyor. Seccade ayaklar altında kalıyor. Ben bunu anlatınca hepsi (Olmaz böyle şey) diye itiraz ettiler. Diğer sözlerime ise hiç karşı çıkmadılar.”

İTİRAZ ETMEDİLER

Yarkadaş, AKP’lilerin Anayasa Komisyonu’nda ”hiçbir şekilde itiraz etmedikleri” sözlerini ise şöyle aktardı:

“Anayasa Komisyonu’ndaki konuşmamda AKP’li vekillerin gözlerinin içine bakarak, (Türkiye’nin idari yapısını baştan sona değiştirmeyi hedefliyorsunuz… Örneğin, bu anayasa halkın oylarıyla geçerse; bundan sonra atmak istediğiniz adımın ilçe belediyelerini kapatmak olduğunu biliyoruz. Siz, ilçe belediyelerini birer şube müdürlüğüne çevirmek ve böylece tüm illeri bir ya da birkaç belediye başkanıyla yönetmek istiyorsunuz; bunun da farkındayız… İçişleri Bakanlığı’nda yapılan bu çalışma (seçilmiş valiler) yöntemiyle bir anlamda federasyonun ayağını da oluşturacaktır.

‘TÜRKİYE’NİN ADINI DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR MUSUNUZ?’

Acaba (Cumhurbaşkanlığı Sistemi) denilen, özünde tek adam rejimine dayalı, patronlu başkanlık sistemini bize dayatan, Latin Amerika diktatörlüklerinin kötü bir kopyası olan bu sistem hayata geçirilirse Türkiye Cumhuriyeti devletinin adını (Yeni Türkiye Devleti), (Türkiye Cumhurbaşkanlığı), (Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı) ya da (Yeni Türkiye Cumhuriyeti) olarak değiştirmeyi düşünüyor musunuz? Kafanızın arkasında böyle bir plan var mı? AKP’nin bazı birimlerinde buna ilişkin bazı adımların atılmak istendiğini ancak referandumdan dolayı buna şimdilik ara verildiğini biliyorum.’’

AKP’li vekillerin bu sözlere itiraz etmediğini vurgulayan Yarkadaş, HALK TV’deki programda, yeni ulaştığı bilgileri de sıraladı. Yarkadaş, “Sadece ilk dört maddeyi değil, referandumdan başarılı çıktıkları takdirde, ülkenin kuruluş tarihi ile kurucu başkanına ilişkin simgeleri de değiştirmeyi hedefliyorlar” dedi. Yarkadaş şunları söyledi:

’15 TEMMUZ İSTİSMARI BOŞUNA DEĞİL’

“Kafalarında, 2019 yılında yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin korkutucu planlar var. Örneğin, başarılı olabildikleri takdirde, (Bu artık yeni bir rejimdir) diyerek, ülkenin kurucu başkanını Recep Tayyip Erdoğan, kuruluş tarihini ise 15 Temmuz olarak ilan etmeyi düşünüyorlar. Bu yüzden, sürekli 15 Temmuz belgeselleri yayınlıyor ve 15 Temmuz Şehitleri’ni istismar ediyorlar. AKP, Atatürk Cumhuriyeti’ni, referandumdan başarılı çıkabildiği takdirde,  gerçek anlamda yoketmek istiyor. Tüm yurttaşlarımız bu kirli planı  görmeli ve buna göre tavır almalıdır.”

‘SON SÖZÜ HALK SÖYLEYECEK’

Anayasa değişikliğinin Meclis’ten geçse bile halktan geri döneceğine inandığını belirten Yarkadaş, “Halkımız, Atatürk’ün cumhuriyetine, laik, sosyal hukuk devletine ve parlamenter rejimine sahip çıkacaktır. Buna yürekten inanıyorum” dedi.

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI

Yarkadaş, sivil toplum kuruluşlarının başlattığı “Ayağa Kalk ve Hayır de  Türkiye” kampanyasına da hazırladığı bir videoyla katıldı. Yarkadaş, 25 saniyelik videoda “Cumhuriyete sahip çık Türkiye” çağrısında bulundu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ