logo

Yerli Covid-19 Aşısı Turkovac Faz-3 Çalışmaları Başladı

Yerli Covid-19 Aşısı Turkovac Faz-3 Çalışmaları Başladı

Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde (ERÜ) Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından geliştirilen “Turkovac” adlı yerli Covid-19 aşısında Faz-3 çalışmalarına başlandı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Faz 3 çalışmalarına geçilen yerli COVID-19 aşısının adının “TURKOVAC” olduğu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı.

Faz-3 çalışmaları başlatılan “Turkovac” adlı yerli aşını Faz-3 çalışmalarının Azerbaycan, Polonya, Macaristan ve Özbekistan’da da yürütüleceği belirtiliyor.

Yerli aşı Turkovac ile ilgili gelişmeleri aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapılan açıklamada, “Turkovac’ın 3. faz çalışmalarında ilk doz uygulandı. 40 Bin 800 gönüllünün yardımına ihtiyaç duyulduğu halde, E-Nabız üzerinden kısa sürede 846 Bin 451 başvuru oldu. Sonuca inancımız tam. Yakında kendi aşısını üreten ve aşısı dünyada kullanılan sayılı ülkelerden biri olacağız.” İfadeleri yer aldı.

Faz 3 çalışmalarına başlanan ve adına Turkovac konulan yerli aşının üretim süreci, başında yer alan Kayseri Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi tarafından yürütülüyor.

Aşı ile ilgili çalışmaya ilk korona vakası Türkiye’de çıktıktan hemen sonra başladıklarını kaydeden Özdarendeli, Kırım Kongo çalışmaları da yapıldığı aşı çalışmasını yürüttükleri, uluslararası standartlardaki merkezin 2013 yılında kurulduğunu belirtiyor.

Virüsü izole ederek aşı çalışmalarımıza başladıklarını Mart’ın 25’inde virüsü konfirme ettiklerini, Nisan ayında genetiğini, DNA dizilimi çıkartılarını kaydeden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Mayıs ayında da fareler üzerinde çalışmaya başladıklarını belirtti.

Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, inaktif aşı adayının farelerde koruyucu olduğunu 2020’nin ağustos ayında gösterdiklerini,  klinik öncesi çalışmaları ekimde raporladıklarını aktardı.  

“Faz 3’e geçebilmek için çok ciddi bir prosedür var. Güvenlik, kalite kontrol, üretim gibi konularda” diye açıklama yapan Aykut Özdarendeli, Erciyes Üniversitesi  ve üretici firma TÜSEB tarafından çok ciddi emek verildiğini, iyi sonuçlanacağına dair bir şüphesi olmayan İKUM koordinesinde yürütülen faz 2’ye katılan bütün gönüllülerde antikor oluştuğunu ifade etti.

YERLİ AŞI TURKOVAC 294 KİŞİDE DENENDİ

ERÜ (Erciyes Üniversitesi ) bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından koronavirüse karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı tarafından desteklenen Covid-19 yerli aşısının Faz-1 çalışması 44, Faz-2 çalışması ise 250 gönüllü üzerinde yapıldı. Faz-2’nin raporlama aşamasının tamamlanmasının ardından yerli aşının Faz-3 çalışması başladı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ