logo

‘Yurt Sorununa Çözüm Ortağı Cemaat ve Tarikatlar’

Üniversite öğrencilerinin yurt sorununu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Onursal Adıgüzel, KYK’ya ait yurdun kapatılarak, İlim Yayma Cemiyeti’ne devredilmesine tepki gösterdi.

CHP’li Adıgüzel: “AKP’nin Yurt Sorununa Çözüm Ortağı Cemaat ve Tarikatlar”

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, üniversite öğrencilerinin yurt sorununu Meclis gündemine taşıdı. Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde bulunan KYK’ya ait yurdun kapatılarak, İlim Yayma Cemiyeti’ne devredilmesine tepki gösteren Adıgüzel, “15 yıldır ülkeyi ve tüm kaynaklarını tek başına kullanan iktidarın, özellikle yoksul ve dar gelirli öğrenciler ve aileleri açısından yıllardır süregelen bir sorun olan yurt sorununa bile isteye çözüm üretmediği, bu sorunu çözümsüz bırakmak konusunda ısrarcı olduğu ortadadır. 15 Temmuz kanlı darbe girişiminden ders almayan AKP iktidarının dün olduğu gibi bugün de yurt sorununa çözüm ortağı, cemaatler ve tarikatlar” dedi.

 “Cemaat ve Tarikatlara Kılıf Uyduruluyor”

CHP’li Adıgüzel, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinin gerekçesinde,  Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde açılması planlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı erkek öğrenci yurdunun “yeterli öğrenci sayısına ulaşılamadığı” bahanesiyle kapatılarak, yurt binasının “İlim Yayma Cemiyeti”ne devredilmesine tepki gösterdi. Adıgüzel, “Mevcudu 250’nin altında kalan yurtların kapatılmasının, cemaatlere ve tarikatlara kılıf uydurmaktan başka bir açıklaması olamaz. Her ile bir üniversite, her ilçeye bir yüksekokul açmakla övünen iktidarın asli görevi, herhangi bir kısıtlamaya gitmeden yurt talebinde bulunan her öğrencinin talebini karşılamaktır. Devletin sunması gereken bu hizmetin yeterli öğrenci sayısına ulaşılamadığı bahanesiyle cemaat ve tarikatlara devredilmesinin sosyal devlet ilkesi ile bağdaşır bir yanı yoktur” ifadelerini kullandı.

“İhmalin Faturası Gençlere Kesiliyor”

Adıgüzel, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “15 Temmuz darbe girişimi öncesinde yaşanan süreçte şahit olduğumuz üzere, iktidar partisi 15 yıllık iktidarı boyunca, öğrencilerin barınma sorununa çözüm ortağı olarak çeşitli cemaatleri ve tarikatları görmüştür. Barınma hakkının devlet tarafından ihmal edilmesinin faturası ise yoksul öğrencilere, gençlere kesilmiştir. 15 yıldır ülkeyi ve tüm kaynaklarını tek başına kullanan iktidarın, özellikle yoksul ve dar gelirli öğrenciler ve aileleri açısından yıllardır süregelen bir sorun olan yurt sorununa bile isteye çözüm üretmediği, bu sorunu çözümsüz bırakmak konusunda ısrarcı olduğu ortadadır. Yoksul öğrencileri yıllarca Gülen cemaatinin yurtlarına bilinçli bir şekilde mecbur bırakan iktidar, kanlı 15 Temmuz darbe girişiminden ders almamış olacak ki, bugün yurt sorunun çözümünü cemaatlere ve tarikatlara bırakmaya devam ediyor.”

“Açıkta Kalan 150 Bine Yakın Öğrenciye Ne Oldu?”

Gençlik ve Spor Bakanı’nın açıklamalarına atıfta bulunan Adıgüzel, “Bakan Ağustos ayı içerisinde KYK yurtlarına ilişkin yaptığı açıklamada, kurum yurtlarındaki yatak kapasitesini 611 bin olarak açıklamış, bunun 400 bin civarının yurtlara daha önceden yerleştirilen öğrenciler olduğunu, yeni dönemde alınacak öğrenci sayısının ise 220 bin dolayında olduğunu ifade etmiştir. Yapılan resmi açıklamada ise, 2017-2018 dönemi için yurtlara başvuran öğrenci sayısı 368 bin 954 olarak açıklanmıştır. Yani resmi olmayan rakamlara göre, devlet yurtlarında barınmak için başvuru yapan yaklaşık 150 bin öğrenci yeni eğitim yılını yurtsuz, barınma olanağından yoksun bir şekilde karşılamıştır. Resmi olmayan rakamlara göre,  açıkta kalan 150 bine yakın öğrencinin barınma sorununa nasıl bir çözüm bulunmuştur? Açıkta kalan öğrenciler yine devlet eliyle cemaat ve tarikat yurtlarına mı sevk edilmiştir?” dedi.

Adıgüzel, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

– Resmi rakamlara göre, bugün itibariyle KYK yurtlarında barınan öğrenci sayısı kaçtır?

– 2017-2018 eğitim dönemi için KYK yurtlarında barınmak için başvuruda bulunan 368 bin 954 öğrencinin kaçı herhangi bir yurda yerleştirilmiştir?

– Resmi olmayan rakamlara göre,  açıkta kalan 150 bine yakın öğrencinin barınma sorununa nasıl bir çözüm bulunmuştur? Açıkta kalan öğrenciler yine devlet eliyle cemaat ve tarikat yurtlarına mı sevk edilmiştir?

– 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kaç yurda el konmuştur? El konulan yurtların şu anki akıbeti nedir? El konulan yurtlar, hangi kurumlara devredilmiştir?

– Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesindeki erkek yurdunun kapatılmasına ilişkin haberde de yansıdığı üzere; KYK’nın mevcudu 250’nin altında kalan yurtları kapattığı doğru mudur? Bu kapsamda, Türkiye genelinde kaç tane yurt mevcudu 250’nin altında kaldığı gerekçesiyle kapatılmıştır? Kapatılan bu yurtların kaç tanesi kız, kaç tanesi erkek yurdudur? Bunların il ve ilçelere göre dağılımı nasıldır?

– Bu yurdun İlim Yayma Cemiyeti’ne devredilmesinin hukuki dayanağı ve gerekçesi nedir? Yurda kayıt yaptırmış olan öğrencilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir?

– 15 yıldır ekonomisini tümüyle inşaat yatırımlarına vakfeden AKP iktidarını, öğrencilerin yurt taleplerini karşılayacak adımları atmasından alıkoyan nedir?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ