logo

10.Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü 19 ve 20 Ekim’de

10.Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü 19 ve 20 Ekim’de

Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, Ilgaz Belediyesi, Ilgaz Kaymakamlığı, Kıyısın Köyü Vakfı ve İstiklal Yolu Derneği’nce düzenlenen 10. Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü 19 ve 20 Ekim’de gerçekleştiriliyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

10.Çankırı İstiklal Yolu Yürüyüşü 19 Ekim 2019 Cumartesi günü İstiklal Yolunun ortasındaki noktası Ilgaz’da düzenlenecek törenlerle başlayacak. Daha sonra dağcı bir grup Ilgaz’dan Çankırı Ayan Köyüne kadar yürüyecek.

YÜRÜYÜŞ “İSTİKLAL YOLU TARİHİ MİLLİ PARKI” ÇANKIRI’DAKİ 2. BÖLÜMÜNDE

Programın 2. Gününde gerçekleştirilecek “İstiklal Yolu Halk Yürüyüşü” 20 Ekim Pazar günü Ilgaz Çankırı arasında 2013 yılında tescil edilen 2 Kasım 2018 Tarihi Milli Park olarak ilan edilen ve Çankırı il sınırlarında olan “İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı” Tarihi İstiklal Yolu 2. Bölümünde yapılacak.

KURTULUŞ MÜCADELEMİZDE DESTANSI HİKAYELERE KONU OLDU

Kurtuluş mücadelemizdeki başarının önemli etkenlerinden, destansı hikayelere konu olan, denizyolu gelen mühimmatın cepheye ulaştırıldığı İnebolu’dan başlayan tarihi İstiklal Yolu güzergahı; Küre, Seydiler, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik ve Çubuk’tan Ankara’ya kadar uzanıyor.

İSTİKLAL YOLU’NUN ÖNEMİNİ VURGULAMAK

Çankırı İli sınırları içerisinde kalan 107 kilometrelik İstiklal Yolu’nun önemini vurgulamak ve genç kuşaklarda tarih bilinci oluşturmak amacıyla 2009 yılından itibaren Ekim ayı içerisinde İstiklal Yolu Yürüyüşü yapılmaktadır.

KAĞNIYLA İNEBOLU’DAN ANKARA’YA, TRENLE CEPHEYE

İnebolu’dan Ankara’ya getirilen mühimmatlar Sincan- Malıköy istasyonuna getirilerek trenle cephelere gönderiliyordu. Yokluk ve imkansızlıklarla Kurtuluş mücadelesi veren ordumuzun mühimmat ihtiyacı büyük ölçüde kadın kahramanlarımız Şerife Bacı ve Halime Çavuş ile birlikte bir çok isimsiz Kastamonu ve Çankırılı fedakar kahramanlar tarafından yoğun kış koşulları ile mücadele ederek kağnılarla yada sırtta İnebolu, Ilgaz, Çankırı ve Çubuk’tan Ankara’ya; oradan da trenle cepheye ulaştırıldı.

İSTİKLAL YOLU TARİHİ MİLLİ PARKI OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlan kararla 340 kilometrelik İstiklal Yolu’nun Kastamonu ve Çankırı’nın Ilgaz ilçesi sınırlarındaki bölümü İstiklal Yolu Tarihi Milli Parkı olarak ilan edildi.

İSTİKLAL YOLU KASTAMONU BÖLÜMÜNDE PARKURLAR, KAMP

İki bölüm halinde planlanan İstiklal Yolu Kastamonu bölümü üzerinde trekking için son derece elverişli parkurlar, kamp kurulabilecek alanlar, su kaynakları, fotoğraf çekimi yapılabilecek panoramik noktalar yer alıyor.

İNEBOLU’DA ANKARA’YA,  344 KM “İSTİKLAL YOLU”

İnebolu’dan alınan cephanenin Kastamonu, Çankırı il sınırlarını aşarak Ankara’ya,  344 km. mesafedeki cepheye taşınmasında,  kadınıyla çocuğuyla, yaşlısıyla Anadolu insanının zoru başarmasını, Kurtuluş Savaşımızın başarıyla sonuçlanmasını sağlayan yol “İstiklal Yolu” olarak adlandırılıyor.

5 M. YÜKSEKLİĞİNDEKİ  “İSTİKLAL YOLU” YAZISI

İstiklal Yolu’nun Çankırı sınırları içerisindeki 23 kilometrelik bölümü Ankara 1 Nolu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Tarihi Sit olarak tescil edilmiş, yol güzergahına işaretleme ve bilgilendirme levhaları konulmuş,  ayrıca “İstiklal Yolu” ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Ilgaz ilçesinde,  İstanbul – Karadeniz hattı  ve  Ankara- Kastamonu güzergahlarında seyahat eden yolcuların görebileceği  D-100 Devlet Karayolu kenarındaki alana 5 m. yüksekliğindeki  “İSTİKLAL YOLU” yazısı monte edildi.

YÖRE İNSANININ BÜYÜK FEDAKÂRLIĞINA SAHNE OLDU

Milli Mücadele yıllarında İstanbul’dan Anadolu’ya nakledilen cephane ve insan kaynağının ulaştırılmasında tarihi bir rol oynayan ve yöre insanının büyük fedakârlığına sahne olan İnebolu-Kastamonu – Ilgaz – Çankırı – Kalecik ve Ankara güzergâhı İstiklal Yolu olarak isimlendirilmekte olup her yıl değişik etkinliklerle kutlanmaktadır. Kolay bir rota olan ve Ilgaz Kuşçayırı köyü ile Merkez Ayan köyü arasında 800-1500 m rakımlar arasında yer alan İstiklal Yolu tek günlük olarak planlandığı takdirde ortalama 10 saat sürmektedir.

Yürüyüşe katılmak İsteyenler için Çankırı ve İstanbul’un aralarında olduğu bazı noktalardan araçlar kaldırılacak.

19 – 20 Ekim 2019 tarihinde gerçekleştirilecek 10. İstiklal Yolu Yürüyüşü Ayrıntılı Çankırı Valiliği programı:

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ