logo

11. İstiklal Yolu Etkinliği Derbent Şehitliğinde Gerçekleştirildi

11. İstiklal Yolu Etkinliği Derbent Şehitliğinde Gerçekleştirildi

2009 Yılından bu yana her yıl düzenlenen İstiklal Yolu Yürüyüşü, bu yıl Covid-19 pandemisi önlemleriyle Derbent Şehitliği’ndeki etkinlikle gerçekleştirildi.

2009 Yılından bu yana her yıl düzenlenen İstiklal Yolu etkinliği bu yıl 11. Kez gerçekleştirildi. Her yıl, tarihi İstiklal Yolu üzerindeki Üçoluk Jandarma Karakolu mevkiinden başlayıp Kıyısın köyünde sona eren yürüyüş şeklinde yapılan etkinlik bu yıl Covid-19 pandemisi nedeniyle alınan önlemler kapsamında Derbent Şehitliğinde gerçekleştirildi.

11. İstiklal Yolu etkinliklerine Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu, Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, Vali Yardımcıları Abdullah Aslaner, Akın Karagöz, Ilgaz Kaymakamı Osman Uğurlu, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Hıdır Ayçiçek, Ilgaz Belediye Başkanı Mehmed Öztürk, Korgun Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Kozan, Yapraklı Belediye Başkanı Ömer Güngör, kurum müdürleri, Ak Parti İl Başkanı Av. Abdulkadir Çelik, MHP İl Başkanı Hasan Çakır, Çankırı Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yüksel Teke, STK temsilcileri, sporcular ve vatandaşlar katıldı.

VALİ ABDULLAH AYAZ DAĞCI GRUBUNA TEŞEKKÜR ETTİ.

İlk olarak Üçoluk Karakolu bölgesinde yürüyüş yapacak dağcı grubuyla buluşan Çankırı Valisi Abdullah AYAZ dağcı grubuna etkinliğe katkılarından dolayı teşekkür ederek, “İnşallah önümüzdeki yıllarda bu etkinliği İstiklal Yoluna yakışır bir görkemle yapma imkânı buluruz” dedi.

Dağcı grubunu yürüyüş için uğurladıktan sonra Derbent Şehitliğine geçen Çankırı Valisi Abdullah AYAZ ve beraberindeki protokolün katıldığı tören; saygı duruşu, saygı ateşi ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

KURTULUŞ MÜCADELECİMİZİN ÖNEMLİ BİR PARÇASI; İSTİKLAL YOLU

Şehitler için okunan Kur’an tilavetinden sonra konuşan Çankırı Valisi Abdullah AYAZ, “Şanlı tarihimize altın harflerle yazılmış olan Kurtuluş mücadelecimizin önemli bir parçası olan İstiklal Yolunda sizlerle bir arada bulunmaktan o günlerin manevi havasını teneffüs etmekten duyduğum memnuniyeti ve gururu söylemek istiyorum.” Dedi.

İSTİKLAL YOLUNDA, İSTİKLALE GİDEN YOLDA O GÜNLERİ YÂD ETMEYE ÇALIŞIYORUZ

Tarihimizin önemli destanlarından birisinin de Kurtuluş Savaşı olduğunu ifade eden Vali Abdullah AYAZ,  “Kurtuluş Savaşı hem cephede hem de cephe gerisinde isimli isimsiz binlerce kahramanın ortaya koymuş olduğu müthiş mücadele azim, kararlılık ve cesaretin sonunda kazanıldı. Şu anda biz de aslında Kurtuluş Savaşının isimsiz kahramanlarının, bir kısmının ismini bildiğimiz kahramanların ortaya koymuş olduğu büyük bir mücadelenin yaşandığı bir alanda İstiklal Yolunda, İstiklale giden yolda büyük bir mücadelenin ortaya konduğu güzergâhta hep beraber bulunuyor, o günleri hep birlikte yâd etmeye çalışıyoruz. Bu vesile ile Kurtuluş Savaşında mücadele eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere hem cephe hem de cephe gerisinde kanlarını, canlarını ortaya koymuş olan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun.” Şeklinde konuştu.

İSTİKLAL MÜCADELESİNİ GELECEK NESİLLERE HAKKIYLA ANLATMALIYIZ

“Bu topraklarda huzur ve güven içinde yaşıyorsak, bunu hem Kurtuluş Savaşında hem de Kurtuluş Savaşı sonrasında ortaya konan büyük mücadeleye borçluyuz.” Diye konuşmasını sürdüren Vali Abdullah AYAZ, konuşmasında “Bizlere düşen de hem İstiklal Yolunda ortaya konulmuş mücadeleyi hem de Kurtuluş Savaşı ve sonrasında ortaya konulmuş olan mücadeleyi, ruhu, cesareti, azmi, kararlılığı bizden sonraki nesillere hakkıyla anlatmak olacaktır. Mesai arkadaşlarımızla birlikte bunu, gelecek nesillere aktarma gayretimiz devam edecek.  Maalesef bu yol mevcut koşullar ve salgın sebebiyle İstiklal Yolu etkinliğimizi istediğimiz şekilde düzenleyemedik. Ama önümüzdeki yıllarda, inşallah sağlıklı günlere ulaştığımızda İstiklal Yoluna yakışır bir şekilde etkinliklerimizi düzenlemeyi hatta daha ileri noktaya taşımayı hedeflemekteyiz. Bu vesile ile vatan millet uğruna canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle anıyor, hali hazırda hayatta olan gazilerimize de hayırlı sağlıklı uzun ömürler diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

İSTİKLAL YOLU TÖRENİ ŞEHİTLERİMİZİN RUHUNA EDİLEN DUAYLA SONA ERDİ

Vali AYAZ, konuşmasından sonra Derbent Şehitleri Anıtına çelenk bıraktı. Anma töreni şehitlerimizin ruhuna edilen duanın ardından sona erdi.

NE OLMUŞTU?

İstiklal Savaşı sırasında İnebolu’dan Ankara’ya getirilen mühimmatlar Sincan- Malıköy istasyonuna getirilerek trenle cephelere gönderildi. Yokluk ve imkansızlıklarla Kurtuluş mücadelesi veren ordumuzun mühimmat ihtiyacı büyük ölçüde kadın kahramanlarımız Şerife Bacı ve Halime Çavuş ile birlikte bir çok isimsiz Kastamonu ve Çankırılı fedakar kahramanlar tarafından yoğun kış koşulları ile mücadele ederek, kağnılarla yada sırtta İnebolu, Ilgaz, Çankırı ve Çubuk’tan Ankara’ya; oradan da trenle cepheye ulaştırıldı.

İSTİKLAL YOLU’NUN ÖNEMİNİ VURGULAMAK VE YENİ NESİLLERE AKTARMAK

Çankırı İli sınırları içerisinde kalan 107 kilometrelik İstiklal Yolu’nun önemini vurgulamak ve yeni nesillere aktarmak, genç kuşaklarda tarih bilinci oluşturmak amacıyla 2009 yılından itibaren Ekim ayı içerisinde tarihi İstiklal Yolu üzerindeki Üçoluk Jandarma Karakolu mevkiinden başlayıp Kıyısın köyünde sona eren “İstiklal Yolu Yürüyüşü” yapılmaktadır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ