logo

‘12.İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlik’ Ilgaz Programı Belli Oldu

‘12.İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlik’ Ilgaz Programı Belli Oldu

Kurtuluş mücadelemiz “İstiklal Savaşı”nda İnebolu’dan Anadolu’ya çıkan silah ve mühimmatın cepheye taşındığı İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlik Ilgaz programı açıklandı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Kurtuluş mücadelesi verdiğimiz “İstiklal Savaşı” sırasında gizlice İnebolu’dan Anadolu’ya çıkan silah ve mühimmatın Kastamonu üzerinde cepheye ulaştırıldığı Ilgaz’dan başlayan yolda Çankırı sınırlarında gerçekleştirilecek “12.İstiklal Yolu Yürüyüşü” ve Etkinlik programı belli oldu.

Her yıl Ekim ayının üçüncü haftasında Ilgaz’da 12. Yapılacak olan “Geleneksel İstiklal Yolu Yürüyüşü ve etkinlikleri” için Ilgaz Belediyesi hazırlıkları başladı.

Çankırı Valiliği tarafından açıklanan “Geleneksel İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinli programı” hazırlıkları kapsamda Ilgaz Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı bayraklarla süslendi.  Şehitlik Mezarlığındaki kabristan ve Derbent Şehitliği Üçoluk Karakolu ile tarihi İstiklal Yolu güzergahlarında temizlik çalışmaları yapıldı. Yürüyüş için temsili mermi taşıyan kağnı aracı ve diğer tüm hazırlıklar da tamamlanıyor.

Bu yıl canlı geçmesi beklenilen etkinlikler Ilgaz Belediyesi öncülüğünde Kıyısın Köyü derneği ile eşgüdüm ve koordinasyon içerisinde halka açık bir şekilde ve pandemi kurallarına uygun olarak Ilgaz’da 23-24 Ekim Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleştirilecek.

İSTİKLAL YOLU 1. GÜN (23 EKİM) ETKİNLİKLERİ  

“12. İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlikleri” kapsamında ilk gün etkinlikleri  23 Ekim 2021 Cumartesi günü saat 10:00 da Ilgaz Derbent Şehitliği’ne çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayacak.

Ilgaz Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı tarafından Ilgaz kent meydanında saat 12:00’de toplanarak oluşturulacak kortej ile Ilgaz Mezarlığında Derbent Şehitlerinin kabirleri ziyaret edilecek.  Şehitler anısına saygu duruşu, saygı atışı yapılacak, İstiklal Marşı okunacak, Kuran’ı Kerim tilaveti ve dua programı gerçekleştirilecek. Kortej yürüyüşü Karayolları 157. Şube Şefliği önünde sona erecek. Burada Ilgaz Belediyesi tarafından yapılacak ikramla ilk gün programı sona erecek.

İSTİKLAL YOLU 2. GÜN (24 EKİM) ETKİNLİKLERİ    

“Geleneksel 12. İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlikleri” kapsamında 2. gün etkinlikleri 24 Ekim 2021 Pazar günü Ilgaz, Korgun ve Çankırı sınırlarından geçen ve tarihi SİT alanı olarak tescil edilen İstiklal Yolu güzergâhında devam edecek.

Dağcılık Gurubu, Çankırı-Ilgaz Karayolu 37. km’ de bulunan İndağ Üçoluk Karakolu mevkiinden saat 09:30’da yürüyüşe başlayacak. Çankırı, Ilgaz ve diğer ilçeler ile il dışından gelecek gruplar saat 10:00’da eski Üçoluk Jandarma Karakolu’nun bulunduğu alanda toplanarak Kıyısın köyüne kadar 5 km’lik parkurda yürüyüş yapacak.

Geleneksel olarak düzenlenen “12. İstiklal Yolu Yürüyüşü” 2021 yılı etkinlikleri Kıyısın köyünde düzenlenecek anma töreni ardından yapılacak ikramla sona erecek.

İSTİKLAL YOLU NEDİR?

Kurtuluş Savaşında Karadeniz’den deniz yolu ile gelen ve İnebolu’da karaya çıkartılan; Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattındaki 344 kilometre uzunluktaki “İstiklal Yolu” üzerinden ordunun ihtiyacı olan mühimmat ve cephane sevkiyatı yapılan yol SİT alanı olarak tanımlandı ve “İstiklal Yolu” adını aldı.

Milli kurtuluş mücadelemiz “İstiklal Savaşı” sırasında cephe gerisinde kalan kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan karınca ordusu tarafından kağnılarla ve sırtlarında cephane taşımakta kullanılan, milli mücadelemizin kaderini değiştirerek zaferin önünü açan ana yolun adı; “Tarihi İstiklal Yolu” oldu.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ