logo

8 Milyon Yıllık Fosiller Gün Yüzüne Çıkıyor

8 Milyon Yıllık Fosiller Gün Yüzüne Çıkıyor

cankiri-8-milyon-yillik-fosil -Çankırı Yapraklı’da Prof.Dr. Ayla Sevim Erol’un başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle kazılarda 8 milyon yıllık fosiller çıkartılıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi işbirliğinde 2001 yılından bu yana devam eden Yapraklı Yolu üzerindeki Çorak Yerler Kazısı sürüyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ayla Sevim Erol’un başkanlığında devam eden kazılarda öğrenciler yoğun bir şekilde çalışarak kazarcasına 8 milyon yıl öncesine ait nesli tükenen hayvan fosillerini ortaya çıkarmak için çalışıyorlar.

Her yıl 2 ay kazı çalışmaları yaptıklarını belirten Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, kazı yapan 21 kişilik ekip içinde Ankara Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Hitit Üniversitesi ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nden elemanlar bulunduğunu, uzmanların zaman, zaman değiştiğini, ekip sayısının bazen 30 kişiye ulaştığını söyledi.

Bölgenin, önemli fosil yataklarından olduğunu, 4 bine yakın fosil bulduklarını vurgulayan Prof. Dr. Ayla Sevim “Bu fosil lokalitesi dünyada en önemli fosil yataklarından bir tanesi. Türkiye’de bulunan fosil lokaliteleri arasında da en önemlisi diyebilirim. En fazla sağlam fosil veren ve en fazla çeşitlilik barındıran bir fosil lokalitesi olarak tanımlayabiliriz” dedi.

Kazı alanında Çankırı’da şuan yaşamayan türler, nesilleri yok olmuş türlerin olduğunu belirten Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, zürafaların ataları, gergedanlar, filler, kuyruksuz büyük maymunlar ve pek çok geyik, ceylan, gazella fosillerinin yatmakta olduğunu söyledi.

cankiri-8-milyon-yillik-fosil_1 -cankiri-8-milyon-yillik-fosil_2 -

Prof. Dr. Ayla Sevim Erol, 22 Temmuzda başlayan, 20 Eylül’e kadar devam edeceğini belirttiği bu yıl ki kazı çalışmalarının tamamlanmasının 50 yılı bulabileceğini vurguladı.

Kazılarda dünyada başka yerde bulunmayan Çankırı’ya özgü türlere ait fosillerin bulunduğunun altını çizen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ayla Sevim Erol, Anadolu’ya özgün türlerin ilklerinin de Çankırı’da bulunduğu ve müzede sergilenen fosiller arasında çok sayıda etçil bulunduğunu belirterek; “Kılıç dişli kaplanlar, zürafalar veya gergedanlar şu anda müzede sergilenenler arasında. Bölgede rastlanmayan etçiller çok bol miktarda çıkmaya başladı. Hiyenalar, kılıç dişli kaplanlar, gelincik ve su samurları fosilleri çıkıyor” dedi.

Su samurlarının bulunmasının buraların çok ormanlık ve sulak alan olduklarını yansıttığını vurgulayan Prof.Dr. Ayla Sevim Erol, 8 milyon yıl öncesinde ölen hayvanların kemiklerini gün ışığına çıkardıklarını kaydetti.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ