logo

Prof. Dr. Naci Görür Seferihisar ve Tuzla Faylarına Dikkat Çekti

Prof. Dr. Naci Görür Seferihisar ve Tuzla Faylarına Dikkat Çekti

İzmir depreminin ardından sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan deprem uzmanı, Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Seferihisar ve Tuzla faylarına dikkat çekti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Naci Görür, Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,9’luk İzmir depreminin, deprem üreten Seferihisar ve Tuzla faylarına enerji transfer etmiş olabileceğine dikkat çekti.

Ege Denizi Seferihisar açıklarında meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki İzmir depremin ardından açıklama yapan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Seferihisar ve Tuzla faylarına dikkat çekti.

İZMİR DEPREMİNİN FAYLARINI AÇIKLAMIŞ

Arkadaşlar, kayıtlarınıza bakarsanız, 2 Tem. 2020’de İzmir’in depremselliğini ve faylarını anlatmıştım. Bugünkü deprem, Kuşadası Körfezi içerisinde, muhtemelen D-B uzanımlı bir fay içerisinde oldu. İzmir bölgesinde bu yönlü faylar Gediz ve B. Menderes graben sistemine bağlı.

Deprem muhtemelen B. Menderes fay ailesi içerisindeki fayda. Bir de D-B sistemini kesen KD-GB yönlü doğrultu atımlı fay sistemi var. İzmir yarımadasında bu ailenin fayları arasında Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla fayları sayılabilir.

Deprem üreten fay Seferihisar ve Tuzla faylarını kesiyor olabilir, bu faylara enerji transfer etmiş olabilir. Depreme hazırlık çalışmalarında bu husus da göz önünde tutulmalıdır.

Tabii bu bugün yarın bu faylarda da deprem olacaktır anlamına gelmiyor. Hepimizin başı sağ olsun. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR’ÜN 2 TEMMUZ TARİHLİ PAYLAŞIMLARI

Arkadaşlar merhaba. İzmir’in depremselliği ile ilgili görüşümü yazacağıma söz vermiştim. Bu konu biraz karmaşık. Nedeni bu kentin tektonik konumu. Bu bölgede sırt sırta vermiş 2 ana graben var. Biri Gediz, diğeri B. Menderes. İkisinin ortak horstu Bozdağlar ve Aydın Dağları…

ve KKD-GGB yönlü doğrultu atımlı faylar da gelişmiştir. Bu faylar 20-70 km uzunlukludur. Bu faylar arasında Çeşme, Gülbahçe, Seferihisar, Tuzla ve Yenifoça faylarını saymak mümkündür. Bunların her biri de İzmir için deprem üretebilecektir. Asıl İzmir’in deprem kaynağı bunlardır.

Bu depremler genellikle 6’lar mertebesindedir. Tarihte birçok deprem bu deprem kaynağının fazlalığından ötürü İzmir’e mal edilmiştir. Özellikle İzmir fayların deprem tekerrür peryotlarının hassas belirlenmesiyle bu kent için daha tutarlı afet değerlendirilmesi yapılabilecektir.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ