logo

Ataşehir’de ‘Çöpler Çiçek Oluyor’

Ataşehir’de ‘Çöpler Çiçek Oluyor’

IMG_1913Ataşehir Belediyesi ve Unilever’in ev sahipliği, İTÜ ve ÇEVKO’nun desteğiyle KentPlus 3352 Ada’da başlatılan “Çöpler Çiçek Olsun” kampanyasının bilgilendirme semineri 7 Eylül’de yapıldı.

Barbaros Mahallesi KenPlus Sitesi Anfi Tiyatro’da düzenlenen seminerde, site sakinlerine evsel atıkları ayrıştırmanın önemi ve çevreye olan olumlu etkisini detaylarıyla anlatıldı. Bireylerin çevresel etkilerini en aza indirmek için ipuçlarının paylaşıldığı seminerde “Çöpler Çiçek Olsun” kampanyasının ayrıntıları konuşuldu.

Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü Ayten Kartal, Unilever Koordinatörü Özgür İnce ve ÇEVKO yetkilisi Hande Sifoğlu Ünver’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde; KentPlus sakinlerine evsel atıkları ayrıştırmanın çevreye katkıları görsel animasyonlar eşliğinde aktarıldı.

“Çöp kavramını unutuyor, kendi gübremizi üretiyoruz”

Seminerde konuşan Ataşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Ayten Kartal, “KentPlus 3352 Ada sakinlerinin çevre ve geri dönüşüm noktasındaki duyarlılıklarını iyi biliyoruz, bu nedenle Çöpler Çiçek Olsun kampanyasını ilk burada sizlerle başlattık. Ataşehir Belediyesi olarak artık çöp kavramını unutturmaya çalışıyoruz. Geri dönüşümle organik atıklarınızı ayrıştırıp çöpe göndermeden gübre yapabileceksiniz. Bahçenizdeki çiçekleri, ağaçları bu gübrelerle besleyeceksiniz” dedi.

Unilever Koordinatörü Özgür İnce de yaptığı konuşmada, projenin ayakları hakkında kapsamlı bilgi verdi: “Ataşehir Belediyesi’yle yaptığımız bu çalışmada özellikle biz, Unilever firması olarak kendi ürünlerimizin ambalajlanmasından perakende dağıtımcılarımıza ve tüketicilerimize kadar bu işi organize etmeye, çöpe giden atıkları en aza indirmeyi hedefliyoruz. İTÜ ile yaptığımız ortak çalışmada bir kompost makinesi ürettik. Bu kompost makinesini siz KentPlus 3352 Ada sakinlerinin hizmetine sunuyoruz. Bu makineyle organik atıklarınızı ayrıştırıyorsunuz. Makineye konulan atıklar bir süre sonra gübre olarak size geri dönüyor. Sizler de böylece sitenizde ve evinizdeki çiçeklerinizi besleyecek olan gübreyi kendiniz yapmış oluyorsunuz. Artık çöp kavramını unutmalısınız! Her şeyin geri dönüşebileceğini biliyoruz. Daha çevreci bir yaşam için sizlerle birlikte adım atmayı, çöplerimizi artık sıfırlamayı ve çevreye dostça yaklaşmayı hedefliyoruz.”

Hande Sifoğlu Ünver de konuşmasında, söz konusu projenin önemine ve projeye desteklerinin tam olduğuna değinerek, ÇEVKO’nun çevre konusundaki çalışmaları ve ayrıştırılabilir ürün ambalajların nasıl ayrıştırılması noktasında bilgiler sundu.

Seminere yoğun ilgi gösteren KentPlus 3352 Ada sakinlerine, Ataşehir Belediyesi’nce çevre anketleri yapıldı. Anket sonrası ikram edilen çay ve dondurmanın ardından, ailelere küçük hediyeler ve bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.

Çevre için güçbirliği

Çöpler Çiçek Olsun projesi ile KentPlus’ta oluşan ambalaj atıklarının (kâğıt, karton, plastik, kompozit, metal, cam), atık pillerin, bitkisel atık yağların ve elektronik atıkların kaynağında ayrıştırılarak toplanması, geri dönüştürülerek yeniden ham madde olarak kullanılması, böylece doğaya vereceği zararların minimuma indirgenmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında KentPlus’taki evsel atıkların organik kısmını geri dönüştürülecek ve doğaya kazandırılacak. Site sakinlerinin evsel atıklarını ayrıştırabilmesi için öncelikle KentPlus’ta yaşayanlara özel organik atık kutuları hediye edilecek.

Bu kutularda biriktirilen organik atıklar, İTÜ tarafından özel bir işlemden geçirilerek gübre haline getirecek. Bu gübreler, KentPlus bahçelerinde kullanılarak site bahçesi çiçeklerle güzelleştirilecek.

Ataşehir Belediyesi sürdürülebilirlik konusundaki en önemli aksiyonlardan biri olan atıkların geri dönüştürülmesine hizmet eden birçok değerli projeye imza atıyor. Unilever; yürüttüğü Sürdürülebilir Yaşam Planı çerçevesinde gerek çevre dostu ürünleri, gerek fabrikalarındaki sıfır atık çalışmaları, gerekse çalışanlarıyla yürüttüğü projelerle “Daha Akıllı ve Daha Yeşil Yaşam” sloganıyla farkındalığı artıran çalışmalarını çoğaltarak devam ettiriyor. Sürdürülebilir bir hayat için çalışan Unilever ve Ataşehir Belediyesi; Çöpler Çiçek Olsun projesinde İTÜ ve ÇEVKO’nun bilgi ve birikiminden yararlanmak için destek alıyor.

 

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ