logo

Ataşehir’den Hal’in Satışına İmza Kampanyası

Ataşehir’den Hal’in Satışına İmza Kampanyası

atasehirden_halin_satisina_imza_kampanyasiAtaşehir’de kamu arazilerinin Ataşehirlinin, kamunun yararına değerlendirilmesini isteyen Ataşehir Kent Konseyi, Hal arazisinin satışına karşı imza kampanyası başlattı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ataşehir Kent Konseyi Genel Sekreter Turan Dolu, Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Turgut ve Eser Özdemir ile birlikte gazetemizi ziyarette; Ataşehir Hal arazisinin 2,5 emsale ticaret ve turizm alanı olarak imara açılıp satılması iddialarına itiraz eden kentlinin sesi olara başlattıkları imza kampanyasını, yaptıklar ve yapacakları çalışmaları ve gerekçelerini anlattı.

Ataşehir’de çok az kalan kamu arazilerinin Ataşehirlinin, kamunun yararına değerlendirilmesini isteyen Turan Dolu; “İçerenköy’de yeşil alana ihtiyaç var diye özel mülklere el koyan belediye, burada kamu arazisini imara açıp satıyor. Bunu kent adına işlenmiş suç olarak görüyoruz.”diye konuşurken, yapılanın mülkiyet gaspı olarak ifade edilebileceğini iddia etti.

“Ataşehir’de yer alan kamu arazileri; Hal, Gümrük, İETT Garajı, Yeni Çamlıca’daki önce spor kompleksi olarak ayrılmış, yapılan değişiklikle, ileride oto gar yapılmak için ayrılmış olan alanlar Ataşehir’in kamu alanlarıdır.”diye Ataşehir’deki alanların tespitini yapan Ataşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Turan Dolu; “Ataşehir’in bu son alanlarının kamunun yararına ve kamunun faydalanacağı şekilde projelendirilip kamunun hizmetine yönelik değerlendirilmesini istiyoruz.”diye Kent Koseyi adına düşüncelerini dile getirip; Ataşehir halkının talepleri de genel olarak bu yöndedir.”diye konuştu.

ATAŞEHİR’DE KENT MEYDANI YOK

“Ataşehir’de yeşil alan sıkıntısı var. Doğu ve Batı Ataşehir’i saymazsak Ataşehir’in bütün mahallelerinde halkın kullanabileceği; park, gezi yapabileceği, sosyal amaçla kullana bileceği büyük alanlara ihtiyaç var. Spor komplekslerinin olduğu alanlar yok. Kent Meydanı diyebileceğimiz; kentin, kentlinin kullanabileceği meydanlar yok.”diyerek Atşehir’in kent meydanı ve yeşil alan ihtiyacını dile getirdiği açıklamasını şöyle sürdürdü:

Bütün bunlara ihtiyaç varken bu alanların; artık Ataşehir’in doyduğu yüksek, çok katlı binalar, AVM’ler, otel, rezidans ve benzeri projelerde kullanılmasını istemiyoruz. Bunlar zaten doymuş olan, özellikle trafik olmak üzere Ataşehir’in altyapısını daha da çekilmez hale getirecektir.

ATAŞEHİR’İN NEFES ALACAK ALANLARA İHTİYACI VAR

Ataşehir’in nefes alacak alanlara ihtiyacı varken  alanların bu amaçla kullanılmasını istiyoruz. Bu konuda yaptığımız çalışmalarda kamuoyu duyarlılığını da gördük. Bu çalışmanın ilk adımı olarak; 90 bin m2 olan “HAL” alanının yeşil alan olarak değerlendirilmesini istiyoruz. İçerisinde gezi alanlarının, bisiklet yollarının, insanların yeşil alan ihtiyaçlarını giderecekleri parkın, engellilerin sosyal aktivitelerini yapabileceği, kadınların dayanışma yeri, gençlerin bir araya gelebileceği kütüphane, çocukların kullanabileceği Çocuk Kulübü’nün birimlerin olacağı bir alan olarak projelendirilmesini istiyoruz.

Kısmen itfaiye alanı, büyük bir kısmı ise kentsel hizmet alanı olarak NİM planında ayrılmışken; yapılan palan tadilatları ile ve İBB tarafından yapılan 1/1000’lik uygulama planı ile İBB’ye ait Hal arazisinin AVM ve turizm alanı olarak değişen imarı ile Ataşehir’in altyapısına önemli ölçüde yük getirecektir. İstanbul İdare Mahkemesi’nin 2012 yılında aldığı yürütmeyi durdurma kararı, İBB tarafından itiraz edilerek temyize götürüldükten, sonra küçük değişikliklerle uygula planını yenden geçirmeye çalışıyor.

ÖZEL MÜLKE YEŞİL ALAN İÇİN EL KOYAN BELEDİYE

KAMU MALI HAL ALANINI İAMARA AÇIP SATIYOR

Kamuya ait bu alanlar, yapılan tadilatlarla imara açılırken; İçerenköy’de özel mülkiyete ait alanların yeşil alana ayrılması, İmar Planı yapım esası olan “Kamu alanı, kamu yararına kullanılır. İmara açılan alanda öncelik özel mülkiyettedir” ilkesinin dikkate alınmasını istiyoruz.

İçerenköy’deki özel mülkiyetlere yeşil alana ihtiyacım var diye el koyuyorsun. Öbür taraftan kamuya ait alanı imara açıyorsun. Bunu da birilerine pazarlıyorsun. Bunu kent adına işlemiş suç olarak görüyoruz. Mülkiyet gaspıdır bu bir anlamda.

Ataşehir Artık büyük yapılara doydu. Büyük yapılar yüzünden altyapısı yetmiyor. Ataşehirli saatlerce trafikte bekliyor. Burası yeşil alan olursa kenti rahatlatacak. Ataşehirliler çoluğu çocuğu ile gelecek, gezecek. Hem de Ataşehir trafiği büyük bir yükten kurtulacak.

Kent adına bu ilere müdahiliz. Bir imza kampanyası başlattık. Bu kampanyanın devamı gelecek değişik etkinliklerle. Açılmış davaları destekleyecek, yeni açılan davlarda gerekirse müdahil olacağız.

ATAŞEHİR’DEKİ KAMU ALANLARI DEZAVANTAJLI GRUPLARIN LEHİNE
 KULLANILSIN

Bunun dışında, şehir plancıları ve mimarlarla birlikte projelendirip, alternatif bir plan hazırlamayı düşünüyoruz. Halka soracağız, ne istiyorsunuz orada? İmza kampanyası sonrası yapılabilecekleri belirlemek için. Bu alanların dezavantajlı grupların lehine ve yararına kullanılmasını istiyoruz. Çocuklara, kadınlara, gençlere, engellilere soracağız; “siz nasıl bir alan istiyorsunuz?”diye. Ataşehir’de yaşayan mimarlar ve şehir plancılar gibi bu işi teknik olarak bilenlere soracağız. “Biz bu alanı kamu adına nasıl değerlendirebiliriz? Bu konuda teknik bilgilerinizi sunun.”diyeceğiz. Kentli adına kentli ile birlikte bu sürecin değerlendirilip yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu sürece yönelik hem Ataşehir Belediyesi’nin hem de Büyükşehir Belediyesi’nin kamu adına görevlerini yerine getirmelerini istiyoruz.


Ataşehir halkının tepkisini çeken Hal arazisinin satılarak imara açılmasına karşı Ataşehir Kent Konsey tarafından başlatılan imza kampanyasında şu ifadeler yer alıyor;

Ataşehir Belediye Başkanlığı’na

İçerenköy’de bulunan, Hal Yolu Caddesi Kayışdağı Caddesi CarrefurSa AVM ile sınırlı Anadolu Yakası Yaş Sebze ve Meyve Hali’nin taşınarak yerine bir AVM yapılacağı duyumlarını almaktayız.

Bizler Ataşehir halkı, Ataşehir’deki Sivil Toplum Kuruluşları ve Ataşehir Kent Konseyi olarak Ataşehir’de ve İçerenköy’de ne AVM ne de yüksek katlı konutlara ihtiyaç duyuyoruz. Ataşehir halkı olarak çok acil karşılanması gereken ihtiyacımız nefes alabileceğiz Ataşehir’in kültürel, sportif, sosyal donatı alanı içerisinde; park, yürüyüş yolları vb. yeşil alanların bulunacağı Ataşehir Kent Meydanıdır.

Aşağıda imzası olan bizler, gereğini yapmanızı saygılarımızla arz ediyoruz.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ