logo

Bahçeli Erken Seçim Çağrısı Yaptı, Erdoğan Tarihi Açıkladı

Bahçeli Erken Seçim Çağrısı Yaptı, Erdoğan Tarihi Açıkladı

Erken Seçim çağrısı sonrası MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin yetkili kurullarıyla görüşerek kararı açıkladı: Seçim 24 Haziran’da.

Recep Kenan/itvhaber.com

26 Ağustos’ta erken seçim çağrısı yapan MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin yetkili kurullarıyla da bir araya geldikten sonra erken seçim kararı ve tarihini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre, erken seçim kararı alınan Türkiye’de seçmenler 24 Haziran Pazar Günü cumhurbaşkanını ve milletvekillerini seçmek için sandık başına gidiyor.

Erken seçime gidebilmek için kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nde onaylanması gerekiyor. Kararı uygulamak için anayasa değişikliği gerekmiyor.

Erken seçim kararı ile birlikte YSK ilan edilen seçim tarihine göre seçime gidecek partilerin belirlenmesi, adayların ilanı, seçmen kütüklerinin yenilenmesi, il ve ilçe seçim kurullarının belirlenmesi, oy pusulalarının bastırılması hazırlığına başladı.

SEÇİME GİREBİLECEK DOKUZ PARTİ 1 OCAK’TA AÇIKLANMIŞTI

YSK (Yüksek Seçim Kurulu)’nın 298 sayılı ‘Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’ ile 2820 sayılı ‘Siyasi Partiler Kanunu’nun ilgili maddelerine göre, 1 Ocak’tan en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan partilerin seçime girebileceğini duyurdu. Bu partilerin de AKP, Bağımsız Türkiye Partisi, BBP, CHP, DP, HDP, MHP, Saadet Partisi ve Vatan Partisi olduğu belirtilmişti.

25 Ekim 2017’de kurulan İYİ Parti’nin ilk kongresinden sonraki altı ayı 1 Eylül’de doluyor, örgütlenmesini tamamlayamazsa seçime girebilmesi için İYİ Parti’nin TBMM’de grup kurması gerekiyor.

PARTİLER CUMHURBAŞKANI ADAYI GÖSTERECEK

2017 referandumuyla kabul edilen anayasa değişiklikleriyle ilk defa Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin bir arada yapılacağı Türkiye’de TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler Cumhurbaşkanı için aday gösterecek. TBMM dışından aday gösterilenler için ise 100 bin imza gerekiyor.

İLK TURDA %50 İKİNCİ TURDA EN ÇOK OY ALAN

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda adayların hiçbiri yüzde 50’ye ulaşamazsa en çok oyu alan iki aday ikinci tura kalacak. İkinci turda da en yüksek oyu alan isim 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı koltuğuna geçecek. Cumhurbaşkanı en fazla iki defa seçilebilecek.

MİLLETVEKİLİ SAYISI 550’DEN 600’E ÇIKTI

Yeni anayasaya göre, meclisteki milletvekili sayısı da 550’den 600’e çıkarıldı. Yeni düzenlemede Ankara’da seçilecek milletvekili sayısı 32’den 36’ya, İstanbul’da seçilecek milletvekili sayısı da 88’den 97’ye yükseldi. Antalya’nın çıkaracağı milletvekili sayısı 2, Adana’nın 1, Bursa’nın 1, Aydın’ın 1, Denizli’nin 1, Diyarbakır’ın da 1 arttı.

SİYASİ PARTİLERDEN ERKEN SEÇİME DESTEK

“Seçim kaçınılmaz hale geldiği” görüşünde birleşen siyasi partilerin tamamı “Erken seçim Kararı”nı onaylarken, “ok yaydan çıktı”, “Seçim Kaçınılmaz” ve “Hodri Meydan” şeklindeki ifadelere karara destek veriyorlar.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ İLK KEZ UYGULAMAYA GİRECEK

Yapılacak seçimle ilk kez uygulamaya girecek yönetim sistemi ile Türkiye’de Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olurken, başbakanlık makamı da kalkıyor. Partisiyle ilişiği kesilmeyecek cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi olacak.

SİYASİ PARTİLERİN İTTİFAKI KONUŞULUYOR

Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında resmi olarak açıklanan ittifak çalışmalarının genişleyerek farklı biçimde de olsa diğer partiler arasında da yapılma olasılığı var. İttifak çalışmalarının Cumhurbaşkanı ve TBMM’yi oluşturacak milletvekili seçimi ile sınırlı olduğu ifade ediliyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ