logo

Basın Dünyasının Duayeni, Gazeteci Hıfzı Topuz’a Veda!

Basın Dünyasının Duayeni, Gazeteci Hıfzı Topuz’a Veda!

İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede 100 yaşında hayatını kaybeden Türk basınının duayeni, gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz, son yolculuğuna uğurlandı.

100 yaşında hayatını kaybeden Türk basınının duayenlerinden, gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz son yolculuğuna uğurlandı.

İstanbul’da önceki gün tedavi gördüğü hastanede 100 yaşında hayatını kaybeden gazeteci, yazar Hıfzı Topuz, son yolculuğuna uğurlandı. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen törenin ardından Topuz’un cenazesi Teşvikiye Camisi’ne getirildi. Cenaze namazının ardından Topuz’un naaşı Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Topuz için ilk tören, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlendi.

Törene eşi Ayşe Topuz, oğlu Kerem Topuz, torunları ve yeğenlerinin yanı sıra; Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Aydın Özyalçıner, gazeteci-yazar Nazım Alpman, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mine Esen, Cumhuriyet yazarları Emre Kongar ve Şükran Soner ile birçok dostu katıldı.

Duayen gazeteci Hıfzı Topuz’un cenazesi, Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camisi’ne götürüldü. Cenaze törenine CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da katıldı.

Basın dünyasının duayeni Hıfzı Topuz’un naaşı Teşvikiye Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Feriköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Hıfzı Topuz kimdir?

1923’te İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’ni ve İ.Ü. Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. 1947-1958 arasında Akşam Gazetesi’nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı, İstanbul Gazeteciler Sendikası Başkanlığı’nı yaptı.

Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans (1957-59) ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi’nde gazetecilik doktorası yaptı (1960). Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde, İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalıştı (1959-1983). Uluslararası gazeteci örgütleri arasında iş birliği, basın ahlakı ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti, Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi. Kara Afrika’da Kırsal basın projesini oluşturdu.

Anadolu, İstanbul ve Galatasaray Üniversitesi İletişim fakültelerinde Basın, Radyo ve TV Tarihi, Uluslararası İletişim ve Siyasal İletişim dersleri verdi. TRT’de Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştı (1974-1975).

1993’te BRT İstanbul Radyo ve Televizyon Genel Yayın Koordinatörlüğü yaptı. 1986’da İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nda iletişim Komitesi Başkanlığında bulundu. 1997’de İzmir’de Birinci Ulusal Kültür Kongresini, 1998’de de İstanbul’da Kültür Politikaları Sempozyumu’nu düzenledi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Onur Kurulu Başkanlığı’nı yaptı. TGC Balotaj Kurulu’nda çalıştı. Sürekli Basın Kartı taşıyordu. 1998’de TGC Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’nü, 2003’te TGC Basın Özgürlüğü Ödülü’nü, 2020’de Nazım Hikmet Dostluk Ödülü’nü aldı. İngilizce ve Fransızca biliyordu. Evli ve bir çocuk sahibiydi.

HIFZI TOPUZ’UN KİTAPLARI:

Çeşitli Alanlarda Yayınladığı Kitaplar:

Hıfzı Topuz’un Kaleme Aldığı Romanlar:

“Meyyale”, “Taif’te Ölüm”, “Paris’te Son Osmanlılar”, “Gazi ve Fikriye”, “Milli Mücadelede Çamlıca’nın Üç Gülü”, “Devrim Yılları”, “Tavcan”, “Özgürlüğe Kurşun”, “Kara Çığlık”, “Abdülmecit; İmparatorluk Çökerken Sarayda 22 Yıl”, “Hava Kurşun Gibi Ağır” Nazım Romanı, “Elbet Sabah Olacaktır” Tevfik Fikret Romanı, “Vatanı Sattık Bir Pula” Namık Kemal Romanı, “Çılgın ve Özgür” Neyzen Tevfik Romanı, Şanlı Kanlı Yıllar”, “Nevbahar”, “Paris Sürgünü.”

İnceleme ve araştırma eserleri:

“Fransa’da Gazetecilerin Statüsü ve Asgari Ücret”, “Information Internationale dans la Presse Turque”, “Basın Sözlüğü”, “Kara Afrika”, “100 Soruda Basın Tarihi”, “Seçim Savaşları”, “Uluslararası İletişim”, “İletişimde Karikatür ve Toplum”, “Lumumba”, “Kara Afrika’da İletişim”, “Basında Tekelleşmeler”, “Yarının Radyo TV Düzeni”, “Türkiye’de Seçim Kampanyaları”, “Siyasal Reklamcılık”, “Kara Afrika Sanatı”, “Hoşgörü”, “Başlangıcından Bugüne Kadar Dünya Karikatürü”, “Dünyada ve Türkiye’de Kültür Politikaları”, “Türk Basın Tarihi”, “Büyülü Afrika.”

Anı türünde kaleme aldığı eserler ise şunlar:

“Konuklar Geçiyor”, “Parisli Yıllar”, “Eski Dostlar”, “Elveda Afrika, Hoşça Kal Paris”, “Fikret Mualla”, “Başın Öne Eğilmesin”, “Paris 68, Bir Devrim Denemesi”, “Nişantaşı Anıları”, “Bana Atatürk’ü Anlattılar”, “Gülümseyen Anılar”, “Ardından Yıllar Geçti”, “Paris’te Bir Türk Ressamı, Fikret Mualla”, “Atatürk Sesleniyor”, “Bir Zamanlar Nişantaşı’nda”, “Anı ve Mektuplarla Melih Cevdet Anday.”

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ