logo

Boşaltılmak İstenen Yensahra’da Kış, Kovid ve Ekonomi Kaygısı

Boşaltılmak İstenen Yensahra’da Kış, Kovid ve Ekonomi Kaygısı

Bakanlık talimatı, Valilik ve Ataşehir Kaymakalığı kararıyla ilçe Belediyesi tarafından yıkım kakarı bulunan binaların elektrik, doğalgaz ve suları kesilmeye başlandı.

8 yıl önce dönemin hükümeti tarafından riskli binaların dönüşümü amacı ile çıkartılan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen yasa kapsamında proje çalışması yürüten DKY firması tarafından 84 binada karot çalışması yapılarak riskli bina olduğu için yıkım kararı alınan Yenisahra’daki maliklerin evlerini boşaltmaları isteniyor.

Bu amaçla Valilik talimatı ve Ataşehir Kaymakamlığı kararıyla ilçe Belediyesi tarafından yıkım kararı bulunan binaların elektrik, doğalgaz ve sularını kesmeye başlandı. Sabah saatlerinde bölgeye gelen ekipler kesme işlemlerine başladı. Uygulama vatandaşlarda tepki gördü.

Yıkım kakarı bulunan, boşaltılması talimatı ile elektrik, doğalgaz ve sularına kesme uygulaması başlatılan mahalleliler, kararın kendilerini korumak amacıyla uygulandığını söyleyen yetkililere, yaşanan ekonomik zorluklar, pandemi tehdidi ve kış koşullarında sokağa atılmalarının ölmelerini istemek olduğunu söyleyerek, depremde evlerinde ölmeyi göze aldıklarını ifade ettiler.

İmar planı bulunmadığı için özel plan çıkaracağı vaadi ile Kentsel Dönüşüm projesi çalışması yürüten DKY firması tarafından sözleşme yapılan maliklerden mevzuat gereği iddiası ile karot çalışması yaptırılması istendi. İmar planı bulunmayan bölge için Bakanlık’tan özel plan çıkarılacağı vaadi ile 84 binada 84 binada karot çalışması yapılarak riskli raporu alındı.

Geciken özel plan, imar planının uzun süre çıkmaması uygulaması geciktirilen riskli kararı olan binaların boşaltma işlemini gündeme getirdi.

Ekonomik zorluklarla mücadele eden mahalle halkı, giderek artan pandemi tehdidi ve kış koşullarında evsiz kalmakla karşı karşıya kaldı.

Bakanlığın karotu alınarak riskli bina kapsamında yıkım kararı olan binaların boşaltılıp, yıkılması talimatına rağmen bugüne kadar riski göğüsleyen Ataşehir Belediyesi yıkımı geciktirdi.

Yaşanan son depremlerle gelinen noktada riski göğüslemek istemeyen Ataşehir Belediyesi karot alınan binaların doğalgaz, su ve elektriklerini kesme kararını uygulamaya başladı.

Güvenlik kuvvetleri eşliğinde mahalleye kesme işlemini uygulamaya gelen ekipler mahalle sakinlerinin tepkisi ile karşılaştı.

Tepkiler üzerine bölgeye gelen Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez, binaların kendi istekleri ve rızaları ile yapılan karot çalışması sonrasında bu duruma gelindiğini kaydederek, “Daha önce uyarılar yaptık. Belediyemizin uyarılarını dikkate almadınız. Deprem olsa ya da birinin başına kiremit düşse sorumlusu biz olacağız. Bir süredir erteliyoruz. Bizim de yapacağımız bir şey yok artık.” Dedi.

Vatandaşların ani gelişen olay karşısında hazırlıksız olduklarını kış, pandemi ve ekonomik koşulların da dikkate alınması isteğini ilettikleri Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Çerkez bölgeden ayrıldı. Bölgede başlayan elektrik, doğalgaz ve su kesme uygulamasına bir süre ara verildiği açıklandı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ