logo

Çehov’un Martı Oyunu Hangi Gerekçeyle Yasaklandı?

Çehov’un Martı Oyunu Hangi Gerekçeyle Yasaklandı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Anton Çehov’un Martı adlı eserinin Devlet Tiyatroları tarafından engellenmesini Meclis gündemine taşıdı.  

Kültür ve Turizm Bakanı M. Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi veren İlgezdi,  Devlet Tiyatrolarının 1999 yılından bu yana 17 oyun sahneye koyan Ayşe Emel Mesci’den Martı oyununu talep ettiğini anımsatarak, oyunun son anda seyirci ile buluşmasının yine Devlet Tiyotraları tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeksizin engellendiğini bildirdi.

Devlet Tiyatroları Anton Çehov’un Martı oyununu hangi gerekçeyle yasakladı?

Mesci’nin Cumhuriyet Gazetesinde yazmasının ve Nazım Hikmet oyunu sahnelemesinin bu engellemede katkısı olup olmadığını soran CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi ayrıca yine Mesci tarafından hazırlanan Kerbala oyununun da kapalı gişe süren 6 sezonun sonunda gösterimden kaldırılmasının gerekçesinin açıklanmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi’nin önergesi:

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından Anayasanın 98 ve Meclis İçtüzüğünün 96 ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 27.06.2019

Gamze AKKUŞ İLGEZDİ

İstanbul Milletvekili

Devlet Tiyatroları, geçen yıl Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve tiyatro yönetmeni Ayşe Emel Mesci’den sahnelemesini istediği Anton Çehov’un “Martı” oyununu önce erteledi, sonra hiçbir gerekçe gösterilmeden oyunu kaldırdı.

1999 yılından bu yana Devlet Tiyatrolarında 17 oyun sahneye koyan Ayşe Emel Mesci’den Martı oyununu talep eden Devlet Tiyatroları, oyunun seyirci ile buluşmasını gerekçesiz olarak engellenmiştir.

Geçen yıl Devlet Tiyatroları yönetiminden Anton Çehov’un “Martı” oyununu Ataol Behramoğlu’nun çevirisiyle sahnelemesi teklifi alan Mesci, Ankara’ya gidip oyuncuları seçerek, bütün yazını oyun için çalışarak geçirmiştir. Oyunun tasarımı için dekoratörle anlaşan, oyunun dramaturji çalışmasını tamamlayan Ayşe Emel Mesci, 15 Ağustos’ta provaya girmeyi beklerken ertelemeler başlamıştır. Mesci’nin “Martı”sı önce ikinci tura, sonra üçüncü tura ertelenirken, oyun için seçilen oyuncular başka oyunlara dağıtılmıştır. Tüm bu yaşananların sonunda ise oyun kaldırılmıştır.

Mesci’nin Ankara Devlet Tiyatrosu için sahnelediği “Kerbela” oyunu ise 6 sezon kapalı gişe oynadıktan sonra hâlâ seyircisi varken kaldırılmıştır.

Ayşe Emel Mesci, şu sıralarda ise usta şair Nâzım Hikmet’in “Kuvayı Milliye Destanı”nı sahnelemeye devam ediyor.

Bu bağlamda;

1-Devlet Tiyatroları Ayşe Emel Mesci’den Anton Çehov’un “Martı” oyununu hazırlamasını talep ettiği halde neden bu oyunu kaldırmıştır?

2-Yönetmenin yaşadığı maddi ve manevi kaybın giderilmesi için Devlet Tiyatroları herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?

3-Devlet Tiyatroları son 10 yılda hangi yönetmenlerden, hangi oyunları hazırlamasını istemiştir? Bu oyunların kaçı sahnelenmeden kaldırılmıştır?

4-Mesci’nin Ankara Devlet Tiyatrosu için hazırladığı ve 6 sezon kapalı gişe oynayan ve halen seyirci talebi olan “Kerbela” oyunu neden kaldırılmıştır?

5-Mesci’nin Cumhuriyet Gazetesinde yazmasının ve Nazım Hikmet oyunu sahnelemesinin bu engellemelere katkısı var mıdır?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ