logo

CHP’Lİ ADIGÜZEL: CEZAEVLERİNDE 2800 ÇOCUK VAR

CHP’Lİ ADIGÜZEL: CEZAEVLERİNDE 2800 ÇOCUK VAR

CHP’li Onursal Adıgüzel’in cezaevlerindeki çocuklara ilişkin yaptığı bilgi edinme başvurusuna cezaevlerinde 12-17 yaş arası 2 bin 800 çocuk olduğu yanıtı geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel’in cezaevlerindeki çocuklara ilişkin yaptığı bilgi edinme başvurusuna gelen cevapta, cezaevlerinde 12-17 yaş arası 2 bin 800 çocuk olduğu, 2013 yılından bu yana ise cezaevlerinde, 6’sı intihar sonucu olmak üzere toplam 13 çocuğun yaşamını kaybettiği açıklandı.

CHP’li Adıgüzel’in bilgi edinme başvurusuna Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından gelen cevapta cezaevlerindeki çocuklara ilişkin şu bilgilere yer verildi:

– Türkiye’de ceza infaz kurumlarında 232’si “açık”, bin 201’i “bir bölümü yüksek güvenlikli”, 1’i “müdürlük teşkilatı bulunmayan”, 27’si “yüksek güvenlikli”, bin 339’u “diğer kapalı olmak” üzere 12-17 yaş arası toplam 2 bin 800 çocuk bulunuyor.

– Cezaevlerinde 994’ü hükümlü, bin 715’i tutuklu olmak üzere 2 bin 709 erkek; 28’i hükümlü, 63’ü tutuklu olmak üzere 91 kız çocuğu bulunuyor.

– 4 Temmuz 2017 tarihi itibariyle çocuk hükümlü ve tutukluların suç profiline bakıldığında, 281 çocuk adam öldürme, 4’ü adam öldürmeye teşebbüs, 450’si cinsel suçlar, 18’i dolandırıcılık, 840’ı hırsızlık, 4’ü sahtecilik, 208’i terör, 511’i uyuşturucu, 333’ü yağma ve gasp, 94’ü ise yaralama suçundan dolayı ceza infaz kurumlarında.

– 2013-2017 yılları arasında yaşları 12 ile 17 arasında değişen 13 çocuk cezaevlerinde yaşamını yitirirken, bu çocuklardan 6’sının ölüm sebebi ise intihar. Cezaevlerinde 2013’te 2, 2014’te 6, 2015’te 1, 2016’da 2, Ocak 2017 – Haziran 2017 tarihlerinde ise 2 çocuk çeşitli nedenlerden dolayı yaşamını yitirdi.

“ÇOCUKLAR YATAĞA AÇ GİDİYOR”

Gelen cevaba ilişkin konuşan Adıgüzel, “Tutuklu ve hükümlü olmak üzere cezaevlerinde kalan 3 bine yakın çocuk ciddi sorunlarla karşı karşıya. CHP  Kadın ve Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu olarak, çocuk cezaevlerine ilişkin geçtiğimiz yıl yaptığımız ziyaret ve incelemelerde de ortaya çıktığı üzere; cezaevlerinde kameraların görmediği kör noktalar, psikologların yetersizliği,  yabancı uyruklu çocuklara yönelik tercüman eksikliği, çocukların ihtiyaçları için ayrı bir ödenek olmaması, disiplin cezaları, çıplak arama, incelemeye muhtaç işçi koğuşları, çocuklara yönelik şiddet bu sorunların başında geliyor. Örneğin; görüştüğümüz çocukların birçoğu çıkan yemeklerin kötü olduğundan ve çoğu zaman karınları aç bir şekilde yatağa gittiklerini ifade etmiştir. Cezaevlerindeki çocukların sorunlarına yönelik acil adımlar atılmalı” ifadelerini kullandı.

KÜRKÇÜLER’DEKİ YANGINA İLİŞKİN SORULAR YANITSIZ

Adıgüzel ayrıca, Muhammet Erdoğan, Ferhat Kaya ve Mehmet Altunhan isimli 3 çocuğun karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu  yaşamını yitirdiği Adana (Kürkçüler) E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda 18 Ocak 2017’de çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturmaya yönelik sorduğu sorunun yanıtsız bırakıldığına dikkat çekti. Adıgüzel, “18 Ocak 2017 tarihinde cezaevinde çıkan yangına ilişkin açılan davada çocuk mahkûm 13 yaşındaki R.K.’nın üç kişinin ölümüne sebebiyet vermekten 93 yıl hapis cezası ile yargılandığı kamuoyu ve medyaya yansımıştır. Buna karşın, bahsi geçen yangının sebep ve sonuçlarına ilişkin cezaevlerindeki çocukların güvenliğinden sorumlu cezaevi idaresine yönelik herhangi bir adli ve idari soruşturma yürütülmediği de yine kamuoyunda dile getirilen ve vicdanları yaralayan iddialar arasındadır. Olayda ihmali ve kusuru bulunan kurum yöneticileri, kamu görevlileri hakkında kapsamlı bir soruşturma yürütülmüş müdür? 3 çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan yangının ardından, çocuk tutuklu ve hükümlüleri yangın çıkarmaya iten nedenlerin araştırılması, sorunların tespiti için herhangi bir adım atılmış mıdır? Tüm bu sorular yanıtsız” şeklinde konuştu.

ADIGÜZEL, BİLGİ EDİNME KAPSAMINDA ŞU SORULARA YER VERMİŞTİ:

-Mayıs 2017 tarihi itibariyle, Türkiye’de Çocuk ve Gençlik Ceza İnfaz Kurumları ile birlikte yetişkinlerin kapatıldığı kurumlardaki çocuk koğuşlarında bulunan çocuk sayısı kaçtır? Bunların, kurumlara, yaş ve cinsiyete göre dağılımı nasıldır?

-Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü çocuk sayısı kaçtır? Bunların, illere ve kurumlara, yaşa, cinsiyete ve uyruklarına göre dağılımı nasıldır?

-Cezaevlerindeki çocukların suç gruplarına göre dağılımı nasıldır?

-Cezaevlerinde son 5 yılda intihar ya da başka nedenlerden dolayı hayatını kaybeden çocuk/genç sayısı kaçtır?

-Adana E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda çıkan ve iki çocuğun hayatını kaybetmesine neden olan yangına ilişkin yürütülen soruşturma hangi aşamadadır?

-Yangın, doğal afet gibi durumlara ilişkin bir afet planı bulunmakta mıdır? Yabancı uyruklu tutuklu/hükümlülerinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu tatbikatlar hangi dillerde yapılmaktadır?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ