logo

CHP’Lİ İLGEZDİ KESİNTİLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’Lİ İLGEZDİ KESİNTİLERİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul’da yaşanan elektrik kesintisini TBMM Gündemine taşıyarak, “İstanbul genelindeki elektrik kesintilerinin gerekçesi nedir?” sorusunu yöneltti. 

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, İstanbul’da yaşanan elektrik kesintisini TBMM gündemine taşıyarak, “İstanbul genelindeki elektrik kesintilerinin gerekçesi nedir?” sorusunu sordu.

CHP’li İlgezdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı Makamı’na sunduğu soru önergesinde, 29.12.2016 tarihinde Kocaeli, Adapazarı ve İstanbul’un büyük bir bölümüne elektrik verilmediğine dikkat çekerek, elektrik kesintilerinin gerekçelerini sordu.

CHP PM Üyesi ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Enerji Bakanlığı tarafından hava şartları nedeniyle ulusal elektrik şebekesinden yeterli elektrik alınamadığı için İstanbul’un birçok bölgesinde elektrik kesintisi yaşandığına dikkat çektiği önergesinde; “İnsanlar saatlerce karanlıkta ve soğukta kalmış, hastalar sıkıntı yaşamıştır. Havaların soğuması dışında olağanüstü bir durum olmadığı halde yanlış enerji politikaları nedeniyle elektrik kesintileri sürekli hale gelmiştir. Elektriğin üretiminde yaşanan sıkıntı, periyodik bakım adı altında yapılan kesintilere dönüşmüştür. Kamuoyu bilgilendirilmeden yapılan kesintiler, can ve mal güvenliği açısından tehlikeler ve mağduriyetler yaratmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Yaz saati uygulamasının kamuya ve hazineye zararının açıklanmasını da talep eden CHP’li İlgezdi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan şu sorularına yazılı olarak yanıt talep etti:

  1. İstanbul genelindeki elektrik kesintilerinin gerekçesi nedir?
  2. Elektrik kesintilerinin yaz saati uygulamasının kalıcılaştırması ile alakası var mıdır?
  3. Doğalgaz sıkıntısı nedeniyle BOTAŞ’ın elektrik üreten santrallere gaz verememesi ve santrallerin devre dışı bırakılmasından dolayı elektrik kesintisi olduğu yönündeki iddialar doğru mudur?
  4. Türkiye’nin elektrik ihtiyacının karşılanamaması riski olduğu iddiaları doğru mudur?
  5. 21. Yüzyılın Türkiye’sinde insanlar 2017 yılına mum ışığında veya karanlıkta mı girecektir?
  6. Elektrik kesintilerinden hastanelerin yoğun bakımları başta olmak üzere hastalar nasıl etkilenmiştir?
  7. Aile sağlık merkezlerinin çoğunda jeneratör olmadığı bilinmektedir. Uzun elektrik kesintileri nedeniyle buz dolaplarında saklanması gereken aşıların ve ilaçların akıbeti nedir?
  8. Asgari ücret net 1404 lirayken açlık sınırı 1432 lira iken uzun elektrik kesintileri sebebiyle dolaptaki sınırlı yiyeceği bozulan vatandaşlarımızın mağduriyetini nasıl gidereceksiniz?
  9. EPİAŞ verilerine göre; Ekim 2016’da megavat saat başına 145.075 lira olan ağırlıklı ortalama piyasa takas fiyatı, Kasım 2016’da 154.862 liraya, Aralık ayında 234.295 liraya yükseldi. Ancak piyasa takas fiyatı 22 Aralık 2016 saat 17:00 itibarıyla megavat saat başına 1169.55 lirayla fahiş bir düzeye çıkmıştır. Böylece 1 kilovat saat elektriğin fiyatı 1 lirayı aşmıştır. 23 Aralık 2016 için verilen fiyatlar ise bu düzeyi de aşarak, 1.9 liraya tırmanmıştır. Konut tüketicilerinin faturasında 0.41 TL olan 1 kilovat saat elektriğin bedelinin 4.6 katına ulaşmıştır. Megavat saat başına 145.075 lira olan piyasa takas fiyatının son 20 günde 1169.55 lira gibi fahiş bir düzeye çıkmasının gerekçesi nedir?
  10. Yaz saati uygulamasının terk edilmemesi ve havanın geç aydınlanması, çabuk kararması sebebiyle; kamu kurum ve kuruluşlarına ait elektrik faturalarındaki artışın miktarı nedir? Hazine ne kadar zarara uğramıştır?

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ