logo

CHP’Lİ ÖĞÜT MARMARAY İLE İLGİLİ İDDİALARI GENEL KURUL’DA GÜNDEME GETİRDİ

CHP’Lİ ÖĞÜT MARMARAY İLE İLGİLİ İDDİALARI GENEL KURUL’DA GÜNDEME GETİRDİ

kadirİki hafta önce hizmete sunulan ancak hakkındaki iddia ve tartışmaların durulmadığı Marmaray ile ilgili bir değerlendirme de CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ten geldi.

Meclis Genel Kurulu’nda Öğüt, projenin artı ve eksilerini anlattı. Konuşmasına fikrin oluşumuna, hayata geçirilmesine ve açılışına değin tüm aşamalara katkı veren herkesi tebrik ederek başlayan Öğüt, 2000 yılında Japonlarla bu projenin anlaşmasını imzalayan Bülent Ecevit’i de andı ve “Keşke Başbakan da anmış olsaydı” dedi.

PROJE AYNI ZAMANDA TARİHE DE IŞIK TUTTU

Marmaray’ın Hükümetin hiç bahsetmediği çok önemli bir yönü olduğunu , proje sayesinde tarihe ve bilime ışık tutacak verilere ulaşıldığını, jeologların milattan önce 553’te bir tsunami saptadığını ve İstanbul tarihinin iki bin yedi yüz yıl öncesine değil, sekiz bin beş yüz yıl öncesine gittiğinin saptandığını söyledi.

Marmaray ile ilgili iddialara da değinen CHP’li Öğüt, sunduğu  önergelere yanıt alamadığı gibi açılışın ilk günü kesilen elektriğin  ve Gezicilerin yaptığı komik bir şekilde iddia edilen tren durmalarının bazı şeylerin yolunda gitmediğini ortaya koyduğunu ifade etti.

“MARMARAY’I KULLANAN İSTANBULLU KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMEMEKTEDİR”

“Marmaray’ı kullanan İstanbullu kendini güvende hissetmemektedir” diyen Öğüt, “Sistemin emniyet vagonları ve elektronik güvenlik sisteminin olmadığı, bunun sebebinin ise güvenlik sisteminin projenin tamamını yani Gebze- Halkalı arasını kapsadığı, dolayısıyla hizmete alınan tüpün kontrol güvenlik merkezi olmadığı gündeme gelen son iddialardır. Deneme seferlerinin Devlet Demiryollarının diğer ulaşım alanlarında kullandığı dizel lokomotiflerle yapıldığı, ancak yolcu ağırlığına denk gelecek yükte yapılmadığı, yeterli test sürüşleri yapılmadığı için uzman kuruluş olan Alman firmasının güvenlik sertifikası vermediği, tünelde herhangi bir trenin arızalanması hâlinde acil durumlar için Söğütlüçeşme ile Zeytinburnu banliyö istasyonlarında konuşlandırılacak acil durum kurtarma lokomotiflerinin gelmediği, dahası da Avrupa yakası hat boyunda bunu bekleyecek bir istasyon bulunmadığı, daha önce önergemizde gündeme getirdiğimiz, tamamı 11 üniteden oluşan tüp tünelin 7’nci ünitesinde 15 santimlik düşey sapma olduğu, buradaki düşey sapmayla ilgili Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İstanbul Bölge Müdürlüğünden bazı yetkililerin, hatalı yerleştirilen ünitenin sökülüp yenisinin konmasını istemesine rağmen, üniteyi baştan yapmak yerine doldurma yoluna gidildiği, doldurma yöntemiyle düzeltilmesine ve bunun ileride herhangi bir soruna yol açmayacağına ilişkin ulaşım, tünel, deprem kürsülerinden uzman profesörlerden veya TMMOB’dan alınmış bir onay olmadığı doğru mudur? ” diye konuştu.

“HÜKÜMET İDDİALARI BİR AN EVVEL YANITLAMALIDIR”

Daha önce de açılışını defalarca erteleyen Hükümet yetkililerinin, bir kez daha ertelememek ve verdikleri sözün altında kalmamak için Marmaray’ı 29 Ekim’de açtığını belirten CHP’li Öğüt, Hükümet temsilcileri ve projenin teknik uzmanlarından oluşan bir heyetin basın önünde endişelere cevap vermesini beklediklerini ifade etti.

 

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ