logo

‘Define’ İzni Verilen 12 Bin Yıllık Dipsiz Göl Toprakla Doldu

‘Define’ İzni Verilen 12 Bin Yıllık Dipsiz Göl Toprakla Doldu

Gümüşhane’deki Dipsiz Göl’de ‘define’ söylentisi üzerine yasal izinle başlatılan kazıda herhangi bir bulguya ulaşılamazken; kazı sonucu 12 bin yıllık Dipsiz Göl yok edildi.

Dipsiz Göl’de ‘define’ iddiasına verilen yasal kazı izniyle yok edildi!

Gümüşhane merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırları içerisinde yer alan Taşköprü Yaylası’ndaki Dipsiz Göl’de ‘define’ söylentisi üzerine yasal izinle başlatılan kazıda herhangi bir bulguya ulaşılamazken; kazı sonucu 12 bin yıllık Dipsiz Göl yok edildi.

KAYNAĞI VE AKARI OLMAYAN DİPSİZ GÖL TOPRAKLA DOLDURULDU

Gümüşhane’de merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarındaki Taşköprü Yaylası’nda bulunan, kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de, yasal izinle yapılan kazı tamamlandıktan sonra ekipler alandan ayrıldı. “Define” iddiası üzerine yasal izin alınarak tahrip edilen 12 bin yıllık Dipsiz Göl’den geriye toprak yığını kaldı. Valiliğin, alanın eski haline getirildiği açıklamasını yaptığı Dipsiz Göl’ün toprakla doldurulduğu görüldü.

GÜMÜŞHANE VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Gümüşhane Valiliği, Dipsiz Göl’deki kazı çalışmasıyla ilgili 14 Kasım’da yazılı açıklama yaptı. Kazı çalışması için 2 kişinin, “define” iddiasıyla İstovrama mevkisi 137 ada 98 No’lu parselde kazı talebinde bulunduğu belirtilen açıklamada, ilgili kurumların “olumlu” görüş verdiği ileri sürülerek kazıya bu yüzden izin verildiği belirtildi. Açıklamada, “Hazırlanan ruhsata istinaden 06.11.2019 tarihinde belirtilen alanda İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekipleri gözetiminde define kazısı yaptırılmıştır. 4 gün süren arama çalışması sonrasında, 10.11.2019 tarihi itibarıyla da alanda kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır” denildi.

NE OLMUŞTU?

5 gün süren ve herhangi bir bulguya ulaşılamayan kazıda, bölgede bir dönem kalan Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun var olduğuna inanılan hazinesinin arandığı öğrenildi. Bu arada kazı sonucu 12 bin yıllık Dipsiz Göl’ün yok edilmesi, bazı akademisyen ve tarihçilerin tepkilerine neden oldu.

BİR KİŞİNİN BAŞVURUSU 12 BİN YILLIK GÖL YOK ETTİ

Gümüşhane kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikteki temiz havası, bitki örtüsü, dağ çayırlarıyla kaplı manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası’nda yer alan kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’de ‘define’ söylentisi üzerine ismi açıklanmayan bir kişi, kazı için başvuruda bulundu. Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü kazı için izin verdi. Gümüşhane Müze Müdürü Elif Öktem ile jandarma yetkililerin de eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen gölalanı, iş makineleri ile kazıldı. Gölde iddiaya göre var olduğuna inanılan altın arandı. Jandarma görevlileri, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Dipsiz Göl’de, 5 gündür sürdürülen kazı çalışmaları define bulunamayınca sonlandırıldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ