logo

Depreme Hazır, Dayanıklı, Güçlü İstanbul İçin İmar Düzenlemesi

Depreme Hazır, Dayanıklı, Güçlü İstanbul İçin İmar Düzenlemesi

Deprem bölgesinde yapılan gözlemler ve değerlendirmeler doğrultusunda Daha hazır, daha dayanıklı, daha güçlü İstanbul için yapılacak düzenleme önerisi İBB Meclisi’nde.

Recep Kenan/itvhaber.com

Olası büyük İstanbul depremi öncesi alınacak tedbirler ile İstanbul’un İmar Planında yapılacak düzenlemeyle kırılganlığı az, daha güvenli bir yapı stoku oluşturulacak içerikli teklif  İBB Meclisi’ne sunuluyor.

“İSTANBUL’UN İMAR PLANI”NA DEPREM DÜZENLEMESİ

6 Şubat’taki Karamanmaraş merkezli depremlerle başlayan büyük yıkımların ve can kayıplarının yaşandığı deprem bölgesinde yapılan gözlemler ve bağlı olarak yapılan değerlendirmeler ışığında İstanbul’un İmar Planı’na deprem düzenlemesi geliyor.

İSTANBUL’UN İMAR PLANINDA DÜZENLEME YAPILACAK

Afet anında insanlarımızın temel ihtiyaçlarına ulaşabilecekleri tedbirlerin yer aldığı öneri İBB Meclisi’nde onaylanırsa; İstanbul’un İmar Planında yapılacak düzenleme ile kırılganlığı az, daha güvenli bir yapı stoğu oluşturulacak.

İSTANBUL DEPREMİ ÖNCESİ TEDBİRLER VE İMAR DÜZENLEMESİ

Olası İstanbul Depremi öncesi alınacak olan tedbirlerin arasında imar düzenlemesinin de yer aldığını belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, uzmanlar ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda hazırlanan öneriyi İBB Meclisi’ne sunduklarını kaydetti.

GÜÇLÜ BİR ÖNERİ HAZIRLAYARAK, İBB MECLİSİ’NE SUNDUK

İBB Meclisi’ne sunduklarını kaydeden Dr. Buğra Gökce, “İstanbulumuzu depreme daha hazır ve daha dayanıklı yapmak için İmar Yönetmeliği’nde de revizyona ihtiyaç bulunuyor. Uzmanlar ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda güçlü bir öneri hazırlayarak, İBB Meclisi’ne sunduk.” Dedi.

İstanbul’da İmar Düzenlemesi ve Afet Tedbirleri Önerisinin Önemli Başlıkları:

Öneride, afet sonrasında yaşanan güvenli alan sorununu azaltmak için 100 adetten fazla bağımsız bölüm bulunan veya 2000 m2 den büyük parsellerde deprem konteyneri konulması zorunlu kılınıyor.

  • 100 adetten fazla bağımsız bölüm bulunan veya 2000 m2 den büyük parsellerde deprem konteyneri konulması zorunlu oluyor.  
  • Afet anında i temel ihtiyaçlara ulaşabilecek “Deprem Toplanma Alanı”, meydan ve park olarak belirlenmiş alanlarda; tuvalet, kanalizasyon, foseptik, temiz su gibi temel ihtiyaçların altyapı imalatlarının tesis edilmesi zorunlu kılınacak.

RİSKLİ YAPILAR GÜÇLENDİRME VEYA DÖNÜŞÜMLE YENİLENECEK

  • 12 Ağustos 2001 tarihinden önce yapılmış olan yapıların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği şartlarına uygun hale getirilmemiş olanlarına yapı kullanma izin belgesi bundan sonra verilmeyecek. Riskli yapılar güçlendirme veya dönüşüm yoluyla yenilenecek.
  • Dükkân, işyeri gibi  kullanımların birleştirilmesi veya ayrılması gibi yapının taşıyıcı sistemini etkileyen her türlü imalat yapı ruhsatına tabi tutulacak, etkin denetlenecek ve tadilat ruhsatı zorunlu olacak.

KIRILGANLIĞI AZ, DAHA GÜVENLİ BİR YAPI STOĞU OLUŞTURULACAK

İstanbul’un İmar Planlarında yapılacak kırılganlığı az, daha güvenli bir yapı stoğu oluşturulmak üzere yapılacak düzenlenme ile;

  • Asma kat düzenlemesi kaldırılacak
  • Çıkmalar sınırlandırılacak
  • 2 kattan fazla katı olan yapılarda bodrum kat zorunlu olacak.

Afet anında insanlarımızın temel ihtiyaçlarına ulaşabilecekleri tedbirlerin yer aldığı öneri İBB Meclisi’nde onaylanırsa; İstanbul’un İmar Planında yapılacak düzenleme ile kırılganlığı az, daha güvenli bir yapı stoku oluşturulacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ