logo

DERBENT ŞEHİTLİĞİ YENİLENDİ

DERBENT ŞEHİTLİĞİ YENİLENDİ

derbent-sehitligi-yenilendiIlgaz – Kastamonu karayolu üzerinde, Derbent mevkiinde bulunan Derbent Şehitlik Abidesi yenileme çalışmaları ve çevre düzenlemesi tamamlandı. Derbent Şehitliği açılıyor.

Recep Kenan/itvhaber.com

Ilgaz – Kastamonu karayolunun 21. kilometresinde yer alan, 1957 yılında Milli Mücadele zamanında Pontus – Rumlar eşkiya tarafından şehit edilen beş askerimiz için yapılan Derbent Şehitleri Anıtı ve çevresinin düzenlemesi Orman Su işleri Bakanlığı 9.bölge müdürlüğü ve Ilgaz Dağı Milli Park Müdürlüğü tarafından yaptırılarak tamamlandı.

Derbent Şehitlik Abidesi’nin de bulunduğu şehitlikte yapılan çevre düzenlemesi ile tuvalet, piknik alanları, oto park ilavesi ile ziyaret için daha uygun koşullar kazandırıldı.

ILGAZ DAĞI DERBENT ŞEHİTLİĞİ YENİLENDİ

Ilgaz – Kastamonu karayolu üzerinde, Ilgaz Dağı Derbent mevkiinde bulunan Derbent Şehitlik Abidesi yenileme çalışmaları ve çevre düzenlemesi tamamlanarak, yeni bir görünüme kavuşturuldu.

Orman Su işleri Bakanlığı 9.bölge müdürlüğü Ilgaz Dağı Milli Park Müdürlüğü tarafından yaptırılan çevre düzenlemesi tamamlanarak hizmete açıldı.

Yapılan çevre düzenlemesi ile tuvalet, piknik alanları, oto park gibi birçok üniteler parka kazandırıldı.

Resmi açılış töreninin Ağustos ayı içinde yapılması bekleniyor.

LGAZ DAĞI DERBENT ŞEHİTLİĞİ

Ilgaz – Kastamonu karayolunun 21. kilometresinde yer alan Derbent Şehitleri Anıtı, 1957 yılında Milli Mücadele zamanında Pontus – Rumlar tarafından şehit edilen beş askerimiz için yapılmıştır.

Anıtın yer aldığı alanda Kurtuluş Savaşı zamanında bir karakol bulunmaktaydı. Ilgaz Dağı Geçidini kontrol ile görevli karakola kalabalık Pontus – Rum eşkıya gurubu baskın yapar Rum eşkıya tarafından karakola yapılan baskında görev yapan askerlerle çatışırlar.  Pontus – Rumlarla çıkan çatışmada bu karakolda görevli olarak bulunan beş askerimiz şehit düşmüştür. Anıtta yer alan kitabeye göre Rum eşkıya gurubu bir müfreze tarafından Bolu Dağı’nda yakalanmıştır.

Şehitlerimizin cenazeleri Ilgaz ilçe merkezinde bulunan mezarlığa kaldırılmış olup, ilçedeki mezarların yer aldığı bölümde ise Ilgaz Kaymakamlığı tarafından 2009 yılında şehitlik alanı olarak düzenlemeler yapılmıştır.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ