logo

Enerji Verimliliği İçin Yarışta Ataşehir’e Mansiyon

Enerji Verimliliği İçin Yarışta Ataşehir’e Mansiyon

istanbul_mem-okullar-enerji-verimliligi-yrisiİstanbul MEM ve VİKO’nun işbirliğinde “Aydınlık Bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği” projesinde Ataşehir Cemile Besler İlkokulu mansiyon ödülü aldı.

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve VİKO’nun işbirliğiyle yürütülen “Aydınlık Bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği” projesi kapsamında dereceye giren okullar ve eğitimciler, gerçekleştirilen törenle ödüllerini aldı.

Enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması konusunda çocukları bilinçlendirmek üzere 2012 yılının Nisan ayından bu yana ‘Aydınlık Bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği’ projesini yürüten VİKO, Enerji Verimliliğinde Yılın En Başarılı Okullarını ve Eğitimcilerini ödüllendirdi. Yılın örnek okulları yarışmasında dereceye giren okullar, Adile Sultan Sarayı’nda gerçekleşen törenle ödüllerini aldı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, VİKO CEO’su Nusret Kayhan Apaydın, İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Direktörü Mutlu Kutlu ile Hiroyuki Oka’nın katıldığı ödül töreni, Adile Sultan Sarayı’nda gerçekleşti.

YILIN ÖRNEK OKULU ZEYTİNBURNU’NDAN

Enerji Verimliliğinde Yılın Örnek Okulu Yarışması’nın birincisi olan Zeytinburnu Fatma Süslügil İlkokulu, birincilik ödülü olan 5 bin TL’lik ödül çekini, enerji verimli okul bayrağını, notebook ve başarı plaketini almaya hak kazandı. İkinci olan Esenler Ressam Şevket Dağ İlkokulu, 3 bin TL’lik ödül çekinin ve başarı plaketinin, üçüncülüğü kazanan Maltepe Atatürk İlkokulu ise 2 bin TL’lik ödül çekinin ve başarı plaketinin sahibi oldu. Jüri Özel Ödülü, Tuzla Tapduk Emre İlkokulu’na giderken Ataşehir Cemile Besler İlkokulu da mansiyon ödülü almayı başardı. Ödül törenin ardından sahneye çıkan öğrencilerin geri dönüşümlü malzemelerden oluşturulmuş kıyafetlerle gerçekleştirdikleri defile izleyicilerin büyük beğenisini topladı.

DUYARLILIK OLUŞTURMAK HEDEFLENİYOR

Çocuklarda enerji verimliliği konusunda çevresel bir duyarlılık oluşturmak istediklerini belirten İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, “VİKO ile 2012 yılından beri enerji verimliliği üzerine sosyal sorumluluk projesi yürütüyoruz. Enerji verimliliği bugünün dünyasında temel bir problem olarak hepimizin karşısında duruyor. Çocuklarda bu konuda çevresel bir duyarlılık oluşturmak istedik. Bunu da sivil toplum kuruluşlarıyla ya da sektör temsilcileriyle birlikte yapmak çok değerli. Projenin sürdürülebilirliği noktası da umut verici. Çünkü daha mütevazi adımlarla başlayan projemiz, her geçen gün biraz daha büyüyor. Çevre ve enerji duyarlılığı insanlık var olduğu müddetçe hepimizin sorumluluğu. Böyle bir konuda yapılan çalışmaları da her zaman destekliyorum” dedi.

HEDEF 1 MİLYON ÖĞRENCİ

‘Aydınlık Bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği’ projesine çok önem verdiklerini belirten VİKO CEO’su Nusret Kayhan Apaydın, “Doğal kaynakların hızla tükendiği günümüzde dünya gelecek nesiller için yaşanabilir olmaktan uzaklaşıyor. Enerji kaynaklarımızı büyük bir hızla tüketiyoruz. Geleceğimizi kurtaracak olan çocuklarımızın bu noktada bilinçlerini arttırmayı hedefledik. İstanbul’daki 1500’e yakın okuldaki öğretmenler arasından enerji yöneticileri seçilip enerji kolları kurularak gerekli eğitimler verildi.

Sonrasında VİKO Çocuk Tiyatrosu ekibimiz her gün bir okulu ziyaret ederek gün boyu etkinlik yaptı. Başladığımız günden bugüne kadar toplamda 620 okul ziyaret ettik ve 340 bin öğrenciye ulaştık. Hedefimiz 1 milyon öğrenciye ulaşmak. 2020 yılına kadar devam edecek uzun soluklu bir proje olarak tasarladık” dedi.

“ÇOCUKLAR DAHA BİLİNÇLİ”

Çocukların enerji tasarrufu konusunda yetişkinlerden daha bilinçli olduklarına vurgu yapan Apaydın, “Okullardaki her bir anahtarın üzerine ‘Gereksizse kapat geleceği aydınlat’ stikerı yapıştırdık. Çocuklar o günün heyecanıyla eve gittiklerinde akan suyu ve elektrik lambalarını kapatmaya başlıyorlar” diye konuştu.

Ataşehir Cemile Besler İlkokulu öğrencisi Eren Güven ise hazırladıkları proje hakkında şunları söyledi: “Doğa Dostu Okulumuz’ isimli projemizin sloganını, ‘Doğa dostuyuz, enerjinin tasarrufu ve geri dönüşümdür yolumuz’ olarak belirledik. 2014-2015 yılında kulüp öğretmenleri ve öğrencileri arasında toplantılar yaptık. Yapılan çalışmaları arkadaşlarımıza anlattık. Geri dönüşüm ve enerji timleri tasarladık. Geri dönüşüm timleri koridorlarda arkadaşlarımıza bilgiler verdi. Enerji timleri de lavabolarda boşa yanan ışıkları ve muslukları kapattı. En güzel geri dönüşüm kutusu yarışması yaptık. Atık pil toplama yarışmasında Ataşehir genelinde birinci olduk.”

VİKO ÇOCUK TİYATROSU 1 MİLYON ÖĞRENCİYE ULAŞACAK

2012 Nisan ayında VİKO ve İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün imzaladığı protokol ile hayata geçirilen proje kapsamında bugüne kadar İstanbul’daki ilk ve ortaokullarda görev yapan 1.450 eğitimci için enerji yöneticisi eğitimleri verildi.

Bu okullardaki öğrenciler için de enerji verimliliği kulüpleri kuruldu. Öğrencilerin projeye aktif katılımlarını ve eğlenirken öğrenmelerini sağlamak amacı ile oluşturulan VİKO Çocuk Tiyatrosu’nun sunduğu enerji verimliliği konulu oyunu 340.000 ilkokul öğrencisi izledi, VİKO Çocuk Tiyatrosu’nun hedefi 1.000.000 öğrenciye ulaşmak.

5 OKUL FİNALE KALMIŞTI

Her yıl okullarda uygulanarak enerji verimliliği konusundaki sorumluluğun yerleşik bir bilinç haline gelmesini amaçlayan proje, önümüzdeki süreçte İstanbul’daki ilk ve ortaokulların enerji tüketiminde ölçülebilir düzeyde bir azalma gerçekleşmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Her öğretim yılı sonunda ise projeye katılan okullar arasında düzenlenecek yarışma ile projedeki örnek okulların ödüllendirilmesi ve diğer okulların da özendirilmesi hedefleniyor. Projenin ödül süreci için bu yılki jüri üyeleri arasında EVD Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Kaya, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlileri Doç. Dr. Nur Bekiroğlu ve Dr. Engin Ayçiçek, Doç.Dr Mustafa Gürkan Aydeniz ile İstanbul MEM AR-GE Üyeleri Abdullah Taşkıran, Derviş Çelik ve Orhan Ayyıldız yer aldı. Jüri üyeleri, enerji verimliliğinde örnek çalışmalar gerçekleştiren İstanbul’un 39 İlçe birincisini değerlendirdi ve sonunda 5 okul finale kaldı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ