logo

EYT Başvurusu Öncesi Borçlanma İçin Son Kritik Günler

EYT Başvurusu Öncesi Borçlanma İçin Son Kritik Günler

EYT düzenlemesinin belli olmasıyla birlikte, askerlik ve doğum borçlanması için tahsis ve talep ile birlikte gündeme gelen borçlanma talebi SGK’da yoğunluk oluşturdu.

Talep yoğunluğu yaşanan Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamada, SGK borçlanma başvurularında yaşanan yoğunluktan dolayı SGK merkezleri 31 Aralık Cumartesi günü de açık olacak.

SGK BORÇLANMA İÇİN 31 ARALIK CUMARTESİ AÇIK  

Son dakika açıklamasına göre Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamada Sosyal Güvenlik il müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik merkezleri, vatandaşların EYT borçlanma başvuruları için 31 Aralık Cumartesi günü 09.00-17.00 saatleri arasında açık olacağı duyuruldu.

2023 YILI İLK GÜNÜ İLE BİRLİKTE BORÇLANMADA ARTIŞ YAŞANACAK

EYT düzenlemesi koşullarının belli olmasıyla birlikte, askerlik ve doğum borçlanması için tahsis ve talep dilekçesi gündeme geldi. 2023 asgari ücret zammı sonrasında, zam bedeline göre askerlik ve doğum borçlanması ücretlerinde artış yaşanacak

BORÇLANMA İÇİN 2022 YILI ÖNEMLİ

Daha avantajlı bir şekilde askerlik ve doğum borçlanması yapabilmek için tahsis ve talep dilekçesi işlemlerinin 2022 yılı içinde tamamlanması gerekiyor. Talep yoğunluğu üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamada 31 Aralık Cumartesi günü de açık olacak kurumlar borçlanma başvurularını kabul edecek.

Askerlik ve doğum borçlanması başvurusu, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) tarafından araştırılıyor. 1 Ocak 2023 yılında gelecek olan yeni yıl zamları öncesi askerlik ve doğum borçlanması için başvurularını tamamlamak isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden borçlanma başvurularının nasıl yapılacağını merak ediyor.

SGK BORÇLANMA ÇEŞİTLERİ VE AYRINTILARI

EYT askerlik ve doğum borçlanması başvurusu nasıl ve nereden yapılır? EYT düzenlemesi ile ortaya çıkan borçlanma başvurusu ayrıntıları:

1 Ocak 2023 yılından itibaren borçlanma bedellerinde artış yaşanacak. İşte oluşacak yeni tutarlar;

Askerlik borçlanması;

360 gün (12 ay) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 38 bin 430,72 TL olacak.

450 gün (15 ay) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 48 bin 38,40 TL olacak

540 gün (18 ay) askerlik borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 57 bin 6462,08 TL olacak.

Doğum borçlanması;

1 çocuk için 720 gün (2 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 76 bin 861,44 TL olacak.

2 çocuk için 1.440 gün (4 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 153 bin 722,9 TL olacak.

3 çocuk için 2.160 gün (6 yıl) doğum borçlanması bedeli 2023 yılı için en az 230 bin 584,3 TL olacak.

ASKERLİK BORÇLANMASI NEDİR?

Askerlik borçlanması, askere giden kişilerin, askerlikte geçirmiş oldukları sürenin ya tamamının ya da belli bir kısmının emeklilikte geçerli olmak üzere yaşlılık malullük ve ölüm primi yatırılmasına denir.

Askerlik borçlanması yapan kişiler, askerde geçirilen günleri sigorta prim gün sayısına ekleyebilir. Askerde geçirilen sürenin tamamı veya bir kısmı için borçlanma yapılabilir.

ASKERLİK BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

Askerlik borçlanması, e-Devlet veya borçlanma talep dilekçesinin Sosyal Güvenlik Kurumu sitesinden indirilerek doldurulması ile Kurumun ilgili birimine gönderilerek elden verilmesi ya da postayla gönderilerek yapılır.

e-Devlet hizmetini kullanılarak, 4A statüsünde askerlik borçlanması talebinde bulunabilirsiniz.

Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32’sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor. Bu tutarlar asgari ücretle birlikte yeniden belirlenecek.

DOĞUM BORÇLANMASI NEDİR?

Doğum borçlanması, doğum nedeniyle çalışma hayatından bir süre boyunca uzak kalan kadınların, geriye dönük prim ödeme yapmasına imkan veren duruma denir.

DOĞUM BORÇLANMASI NASIL YAPILIR?

İlk defa 5510 sayılı Kanuna göre hizmet akdiyle çalışanlar ve kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmaya başlayan sigortalılar, 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar ile mülga 506 sayılı Kanun, 1479 sayılı Kanun ve 2926 sayılı Kanununa tabi olan sigortalılar ve hak sahipleri, sigortalının en son çalışmasının/hizmetinin geçtiği sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvurarak,

Kamu görevlileri (kamu görevlileri sigortalıları veya hak sahipleri “SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA” adresine borçlanma talep dilekçesiyle veya e-devlet kanalıyla başvuruda bulunarak doğum borçlanması yapabileceklerdir.

Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalının işvereninden belge istenilmeksizin Kurum hizmet kayıtlarından tespiti yapılarak işlem sonuçlandırılacaktır.

itvhaber

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ