logo

Gazeteci ve Yazar Orhan Karaveli Yaşama Veda Etti

Gazeteci ve Yazar Orhan Karaveli Yaşama Veda Etti

Cumhuriyet, Milliyet, Vatan ve İstanbul gazeteleri yazarlarından, Basın Şeref Kartı sahibi, duayen gazeteci Orhan Karaveli 93 yaşında yaşama veda etti.

Recep Kenan/itvhaber.com

Gazeteci, şair ve yazar Orhan Karaveli 93 yaşında yaşama veda etti.

Gazeteci ve Yazar Orhan Karaveli, dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet‘le Rusya’da yaşadığı dönemde röportaj yapmış ve belgeselini hazırlamıştı.

Milliyet, Cumhuriyet ve Vatan gibi gazeteleri yazarlarından, çok sayıda kitap ve belgesele imza atan gazeteci ve yazar olan 93 yaşındaki Orhan Karaveli, bugün sabah saatlerinde hayatını kaybetti.

PAZAR GÜNÜ TOPRAĞA VERİLİYOR

93 yaşında vefat eden gazeteci ve yazar Orhan Karaveli, Pazar günü öğle Ataköy 5. Kısım Camisi’nde kılınan cenaze namazı sonrası Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet Ran ile Rusya’da yaşadığı dönemde röportaj yapmış ve belgeselini hazırlayarak hafızalara kazınan Karaveli, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) üyesi ve Basın Şeref Kartı sahibiydi.

ORHAN KARAVELİ KİMDİR?

1930 yılında Ankara’da doğan Orhan Karaveli, Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde ve Londra Politeknik Okulunda eğitim gördü. Gazetecilik mesleğine 1950 yılında Yeni İstanbul Gazetesi’nde başladı.

Daha sonra Milliyet, Vatan, Son saat ve Cumhuriyet gazetesinde yazdı. 1954 yılında Milliyet Gazetesi’ne geçti. Milliyet Gazetesi’nin Berlin ve Londra temsilciliğini yaptı. 1958 yılından itibaren Vatan Gazetesi’nde günlük dış politika köşesini yazdı.

Karaveli, 2004 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü, 2013 yılında Dil Derneği Onur Ödülü’ne değer görüldü.

Basın Şeref Kartı taşıyan Karaveli’nin tablosu TGC Basın Müzesi Portreler Galerisinde yer alıyor.

Gazeteci ve Yazar Orhan Karaveli’nin Bazı Yapıtları:

Atatürk Babam ve Ben, Kişiler ve Köşeler, Bir Ankara Ailesinin Öyküsü, 1946-99 Şiirleri, Tanıdığım Nazım Hikmet, Sakallı Celal, Tevfik Fikret ve Haluk Gerçeği, Ziya Gökalp’i Doğru Tanımak, Berlin’in Yalnız Kadınları, Kendi Heykelini Yapan Adam: İlhan Selçuk, Kral Çıplak, Ali Kemal-Belki de Bir Günah Keçisi, Görgü Tanığı-Bir Gazetenin Sıra Dışı Anıları ve Çanakkale Olmasaydı-O Olmasaydı kitapları yayımlandı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ