logo

Ilgaz İstiklal Yolu Yürüyüşü Yoğun Ve Coşkulu Katılımla Tamamlandı

Ilgaz İstiklal Yolu Yürüyüşü Yoğun Ve Coşkulu Katılımla Tamamlandı

Kurtuluş mücadelemiz “İstiklal Savaşı”nda İnebolu’dan Anadolu’ya çıkan silah ve mühimmatın cepheye taşındığı İstiklal Yolu Etkinlik “İstiklal Yolu Yürüyüşü” ile tamamlandı.

Recep Kenan/itvhaber.com

12. İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlikleri” kapsamında 2. gün etkinlikleri tarihi SİT alanı olarak tescil edilen İstiklal Yolu güzergâhında gerçekleştirildi.

 “Geleneksel 12. İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlikleri” kapsamında 2. gün etkinlikleri 24 Ekim 2021 Pazar günü Ilgaz, Korgun ve Çankırı sınırlarından geçen ve tarihi SİT alanı olarak tescil edilen İstiklal Yolu güzergâhında devam etti.

İSTİKLAL YOLU 2. GÜN (24 EKİM) ETKİNLİKLERİ   

24 Ekim 1921Pazar günü gerçekleştirilen “Geleneksel 12. İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlikleri” 2. gün etkinlikleri kapsamında “İstiklal Yolu yürüyüşü” Ilgaz, Korgun ve Çankırı sınırlarından geçen ve tarihi SİT alanı olarak tescil edilen İstiklal Yolu güzergâhında tören Ilgaz’a bağlı Kıyısın Köyü ile Ilgaz Belediyesi eşgüdümünde Tarihi Üçoluk Karakolu Mevkiinde başladı.

12. İstiklal Yolu Yürüyüşü 2. gün etkinlikleri katılımcılarının sabah erken saatlerinden itibaren toplandığı tören alanında ilk yürüyüşler Dağcılık Grubu tarafından saat 9.30’da başlatıldı.

Dağcılık gurubunun yürüyüşünün ardından saat 10.00’da başlayacak Halk Yürüyüşü için toplanan kalabalıklar mermi taşıyan kağnı arabası öncülüğünde tören alanında yerini aldılar.

TARİHİ ÜÇOLUK KARAKOLU – KIYISIN KÖYÜ PARKURU “İSTİKLAL YOLU HALK YÜRÜYÜŞÜ”

Saat 10.00’da başlayan “İstiklal Yolu Halk Yürüyüşü” Tarihi Üçoluk Karakolu Mevkiinden kortej eşliğinde Kıyısın Köyüne kadar devam etti. Kıyısın Köyünde protokol ve halkın yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.

“Geleneksel 12. İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlikleri” 2. gün etkinlikleri kapsamında Saat 10:00’da eski Üçoluk Jandarma Karakolu’nun bulunduğu alanda başlayan Kıyısın köyüne kadar 5 km’lik parkurdaki “İstiklal Yolu Yürüyüşü”, yürüyüşün tamamlandığı Kıyısın Köyünde günün anlam ve önemine işaret edilen protokol konuşmalarla ile devam etti.

“Geleneksel 12. İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlikleri” 2. gün etkinlik programı Ankara Keçiören Belediyesi Halkoyunları Topluluğu “Seymen gösterisi” ve “Yöresel Oyun”larıyla renklendi.

Geleneksel olarak düzenlenen “12. İstiklal Yolu Yürüyüşü” 2021 yılı etkinlikleri Kıyısın köyünde düzenlenen anma töreni ve ardından yapılan ikramla sona erdi.

“12. İSTİKLAL YOLU YÜRÜYÜŞÜ VE ETKİNLİKLERİ” 23 EKİM CUMARTESİ BAŞLAMIŞTI

 “12. İstiklal Yolu Yürüyüşü ve Etkinlikleri” kapsamında ilk gün etkinlikleri 23 Ekim 2021 Cumartesi günü saat 10:00 da Ilgaz Derbent Şehitliği’ne çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlamıştı.

Kortej olarak gerçekleştirilen Şehitlik ziyareti sonrası “Kortej Yürüyüşü Karayolları 157. Şube Şefliği önünde sona erdi. Ilgaz Belediyesi tarafından yapılacak ikramla ilk gün programı sona erecek.

İSTİKLAL YOLU NEDİR?

Kurtuluş Savaşında Karadeniz’den deniz yolu ile gelen ve İnebolu’da karaya çıkartılan; Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik, Ankara hattındaki 344 kilometre uzunluktaki “İstiklal Yolu” üzerinden ordunun ihtiyacı olan mühimmat ve cephane sevkiyatı yapılan yol SİT alanı olarak tanımlandı ve “İstiklal Yolu” adını aldı.

Milli kurtuluş mücadelemiz “İstiklal Savaşı” sırasında cephe gerisinde kalan kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan karınca ordusu tarafından kağnılarla ve sırtlarında cephane taşımakta kullanılan, milli mücadelemizin kaderini değiştirerek zaferin önünü açan ana yolun adı; “Tarihi İstiklal Yolu” oldu.

KASTAMONU VE ÇANKIRI’DA İSTİKLAL YOLU ETKİNLİKLERİ DÜZENLENİYOR

İnebolu’dan başlayan Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik üzerinden Ankara’dan cepheye sevkiyatın yapıldığı hatta belirlenen İstiklal Yolu üzerinde Kastamonu ve Çankırı illerinde ayrı ayrı düzenlenen İstiklal Yolu yürüyüşü ve etkinlikleri ile Kurtuluş savaşı cephesinde savaşan ve cephe gerisinde kurtuluş mücadelesi veren kahraman şehitlerimiz olan atalarımız yad ediliyor.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ