logo

İlgezdi: Ek Ödemelerde Sağlık Çalışanlarını Ayırdılar

İlgezdi: Ek Ödemelerde Sağlık Çalışanlarını Ayırdılar

Bakan Koca’nın ilk açıklamasının aksine tüm sağlık emekçileri yerine belirlenen sağlıkçılara ek ödeme yapıldığını hatırlatan CHP’li İlgezdi, “tüm sağlıkçılara tavandan ek ödeme verilmeli” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ilk açıklamasının aksine tüm sağlık emekçileri yerine başhekimliğin belirlediği sağlıkçılara ek ödeme yapıldığını hatırlatarak, “Tüm sağlık çalışanlarımız canla başla salgınla mücadele etmektedir. Başhekimliklerin keyfi uygulamaları ile kendilerine verilen görevi yapan hekim ve sağlık çalışanlarının bir kısmına ek ödeme verilmedi. Üniversite hastanelerindeki sağlıkçılar da ek ödeme alamadı. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilip tüm sağlıkçılara tavandan ek ödeme verilmeli” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanı Farhettin Koca’ya yazılı soru önergesi vererek, tavandan ek ödeme alamayan sağlık çalışanlarının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li İlgezdi, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 23 Mart 2020’de “Bu dönemde sağlık personelinin ek ödemelerini iyileştirme çabası içindeyiz. Bu süreçte çalışan sağlık personelimizin ek ödemelerinin üç aylık zaman diliminde tavan yüzde 100 oranında olacağını da ayrıca buradan ifade etmek istiyorum” dediğini hatırlatarak, “Sağlık Bakanının tüm sağlık çalışanlarına verdiği müjdenin aksine 8 Nisan 2020’de yayınlanan COVİD-19 pandemisi nedeniyle sağlık tesislerinde ek ödeme yapılmasına ilişkin usûl ve esaslar genelgesi ile ek ödemeden yalnızca ‘covid hastasına bakan çalışanlar’ın yararlanacağı ve bu ayrımın yapılması işinin de hastane başhekimliklerine bırakıldı açıklanmıştır” diye konuştu.

Üniversitelere de ek ödeme yok

Gamze Akkuş İlgezdi, üniversite hastanelerindeki sağlıkçılara verilecek ek ödemenin de Maliye ile YÖK arasındaki bürokrasiye takıldığını hatırlatarak, “Üniversite hastanelerinde etkin şekilde mücadele eden doktor ve hastane emekçilerine yüzde 100 ek ödeme yatmamıştır” dedi.

Türkiye’nin birçok hastanesinde aynı sorunun olduğunun altını çizen Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “Denizli Devlet Hastanesinde de, doktorlar ayrıma tabi tutulmuş, yaklaşık 150 doktor yüzde 100 ek ödeme alırken, 200 doktor ek ödeme alamamıştır. Bu nedenle 27 Nisan 2020’de Denizli Devlet Hastanesindeki hekimler durumu protesto ederek, başhekimliğe dilekçe vermişlerdir. Aynı hastanenin içinde nöbetleşe çalışan, verilen görevleri yapan hekimler, başhekimliğin kararı ile ek ödemeden mahrum bırakılmıştır” açıklamasında bulundu.

İlgezdi soru önergesinde,

“- Bakan Fahrettin Koca’nın tüm sağlık emekçilerine vermiş olduğu tavandan ek ödeme müjdesinden neden vaz geçilmiştir?

–  Sağlık hizmetleri bir bütündür. Pandemi hastanelerinde verilen görevleri yapan doktor ve sağlık çalışanlarına yapılan bu ayrımın gerekçesi nedir?

–  Üniversite hastanelerindeki sağlık çalışanlarına neden ek ödemeler yapılmamıştır? Bu mağduriyeti gidermek için bir çalışmanız olacak mıdır?

–  Kaç doktora tavandan ek ödeme verilmiştir? Toplam doktor sayısı kaçtır?

–  Kaç doktor hariç sağlık çalışanına tavandan ek ödeme verilmiştir? Toplam sağlık çalışanı sayısı kaçtır?

–   Pandemi nedeniyle 15 nisanda tavandan verilen ek ödemelerin toplam rakamı nedir?

–  Ek ödeme için başhekimlikleri yetkili kılınmasının yarattığı sonuç ortadayken, tüm sağlık çalışanlarına hakkaniyetle tavandan ek ödeme vermeyi düşünmekte misiniz?” sorularına yanıt aradı

Duruma tepki gösteren İlgezdi, “Sağlık hizmeteleri bir bütündür. Hastanelerimizde hekimler ve sağlık çalışanları yapılan planlama çerçevesinde pandemi hastalarına ya da diğer hastalara bakmaktadır. Ek ödemede böyle bir ayrım kabul edilemez. Bakanın ilk açıklamasının aksine böyle bir ayrıma gidilmesi pandemi sürecinin kahramanı sağlık çalışanlarına büyük haksızlıktır” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ