logo

İlgezdi: Martı’nın Sansürlendiğini Kabul Mü Ediyorsunuz?

İlgezdi: Martı’nın Sansürlendiğini Kabul Mü Ediyorsunuz?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Devlet Tiyatrolarının Ayşe Emel Mesci’den hazırlamasını istediği Martı oyununu engellemesi ile ilgili sorusunu yineledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Devlet Tiyatrolarının Ayşe Emel Mesci’den hazırlamasını istediği Martı oyununu engellemesi ile ilgili soru önergesine Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un zamanında yanıt vermemesinin sansürü kabul etmek olduğunu belirterek, tekrar sordu: “Martı’nın sansürlendiğini kabul mü ediyorsunuz?”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Haziran 2019’da Devlet Tiyatrolarının, geçen yıl Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve tiyatro yönetmeni Ayşe Emel Mesci’den sahnelemesini istediği Anton Çehov’un “Martı” oyununu önce ertelemesini sonra da hiçbir gerekçe gösterilmeden oyunu kaldırması bir soru önergesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığına sormuştu.

İlgezdi’nin 7/14049 Esas Numaralı soru önergesi süresi içinde cevaplandırılmadığından Gelen Kağıtlarda yayımlandı.

Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığının oyuna sansür uygulanıp, uygulanmadığı sorularına zamanında yanıt vermediğini hatırlatarak, “Bakanlık- sansür mu uyguladınız?- sorusuna yanıt vermiyor. Bu sansürü kabul ettikleri anlamına geliyor” dedi.

İlgezdi olayın peşini bırakmayacağını ifade ederek, “Tekrar soru önergesi veriyorum. Ülkemizin değerli bir tiyatro yönetmeninden önce bir oyun hazırlamasını isteyeceksiniz, oyun hazır olunca oyunu önce erteleyip, sonra tamamen kaldıracaksınız. Biz sanatın ve sanatçının yanında olmaya devam edeceğiz ve olayın peşini bırakmayacağız” diye konuştu.

Gamze Akkuş İlgezdi tekrar verdiği soru önergesinde,

“  –  Soru önergesine yanıt vermediğinize göre, Martı’nın sansürlendiğini kabul mü ediyorsunuz?

-Son 15 yılda Devlet Tiyatroları kaç oyunun sahnelenmesini engellemiştir?

-Devlet Tiyatroları Ayşe Emel Mesci’den Anton Çehov’un “Martı” oyununu hazırlamasını talep ettiği halde neden bu oyunu kaldırmıştır?

-Yönetmenin yaşadığı maddi ve manevi kaybın giderilmesi için Devlet Tiyatroları herhangi bir girişimde bulunacak mıdır?

-Devlet Tiyatroları son 15 yılda hangi yönetmenlerden, hangi oyunları hazırlamasını istemiştir? Bu oyunların kaçı sahnelenmeden kaldırılmıştır?” sorularına yanıt aradı.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ