logo

‘KAYIT PARASI SOYGUNUNA SON VERİN’

‘KAYIT PARASI SOYGUNUNA SON VERİN’

Barış Yarkadaş: “Devlet okullarında, ailelerden beş – on bin TL arasında para isteniyor. özel okullardan çok ücret istiyor. Bakanlık bu rezaletin bir numaralı sorumlusudur.”

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Kayıt Parası ya da Bağış adı altında soygun yapılıyor. Devlet okulları, özel okullardan daha çok ücret istiyor” dedi.

Okul kayıt döneminin başlaması, yıllardan bu yana süren tartışmayı da yeniden alevlendirdi. Okul yönetimleri ailelerden beş ile on bin TL arasında kayıt ücreti istiyor.

“SORUMLUSU AKP’DİR”

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Kayıt parası eğitimin kanayan yarası haline geldi. AKP, bu sorunun birinci dereceden sorumlusudur” ifadesini kullandı.

Seçmenlerinden ve bölgesindeki muhtarlardan gelen kayıt parası istendiğine yönelik şikayetleri TBMM gündemine taşıyan Yarkadaş, konuya ilişkin soru önergesi de verdi.

UYGULAMA TAM GAZ

Hükümet yetkililerinin kayıt dönemi öncesi “Para alınmayacak, bağış toplanmayacak” demesine rağmen uygulamanın sürdüğünü belirten Yarkadaş şunları söyledi:

“AKP’li Milli Eğitim Bakanları kameraların önünde para toplanmayacağını söylüyor. Arka perdede ise okullara talimat vererek kayıt parası ve bağış toplanmasını istiyor. Bu tam bir iki yüzlülüktür. Okul müdürleri ve aileler bu sahtekar tavır yüzünden karşı karşıya geliyor. Günlerdir bu sorunla uğraşıyoruz. Aileler kendilerinden beş ile on bin TL arasında para istendiğini söylüyor.”

ANAYASA HATIRLATMASI

Ailelerden para istenmesinin anayasanın ikinci maddesine aykırı olduğunu belirten CHP’li Yarkadaş, “Devlet, yurttaşına öğrenim hakkı sağlamak, gerekli eğitimi vermek zorundadır” dedi.

AKP’nin yandaşlara kaynak aktardığı için temel hizmetleri finanse edemediğini belirten Yarkadaş, “Bütçe yandaşlara akıtılıyor. Yandaşların milyonlarca liralık vergi borçları siliniyor. Eğitime ve sağlığa ise para kalmıyor. Bu kalemlerin yükü ise vatandaşın omzuna yükleniyor” diye konuştu.

“BU MÜFREDAT IŞİD’E YARAR”

Eğitimin AKP yüzünden paralı hale geldiğini belirten Yarkadaş, “Berbat ve insanlık düşmanı dersler koydular müfredata… Cihad adı altında verecekleri derslerle IŞİD’e insan kaynağı yaratmak istiyorlar. Bu rezilliği de halktan elde edecekleri parayla hayata geçirecekler” dedi.

Çocukların eğitim müfredatıyla koyu bir karanlığa sürükleneceğini belirten Yarkadaş, “Çökmüş ve iflas etmiş olan AKP, kendi karanlığını tüm topluma yaymak istiyor. Bunu yaparken bile elini halkın cebine sokuyor” ifadesini kullandı.

“BAŞKA SORUNLAR DA VAR”

Yarkadaş, kayıtla ilgili problemi anlatırken şu örnekleri de verdi:

“İlkokul ve ortaokullarda kayıtlar adrese göre yapılmak zorunda. Aileler, çocukların ikâmetini, ya okulun bulunduğu semtte gösteriyor ya da kendi çalıştığı yeri adres olarak gösteriyor. Veya yüksek miktarda bağışta bulunarak istediği okula kayıt yaptırıyor. Bu konuda çok fazla şikayet var. Parası olan bir şekilde istediği okula gidebiliyor. Bakanlık, bu çifte standartın önüne bir an önce geçmeli ve gereken önlemleri almalıdır.

Eğitimde çifte standart gelişmemiş ülkelerin en büyük özelliğidir. 15 yıldır iktidarda olan bir hükümetin kayıt parası ya da bağış adı altında soygun yapması, iflasın en belirgin özelliğidir. Bu soyguna derhal son verilmeli, laik ve bilimsel eğitim – öğrenim hakkından tüm yurttaşlar eşit bir şekilde yararlandırılmalıdır.”

BAKANA ÇAĞRI

Yarkadaş, AKP’li Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a çağrı da yaptı. CHP’li vekil, “Bakan Yılmaz, kayıt parası ya da bağış alınmayacağına ilişkin dürüst bir açıklama yapsın. Okul müdürlerini de bu dertten kurtarsın” dedi.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ