logo

Koronavirüs tedbirlerinde Mayıs Ayı Normalleşme Planı

Koronavirüs tedbirlerinde Mayıs Ayı Normalleşme Planı

Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında Mayıs, Haziran, Temmuz aylarına yayılarak normalleşme planı uygulanacağını açıkladı.

Recep Kenan/itvhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada yeni tip koronavirüs salgını ile mücadele tedbirleri kapsamında Mayıs, Haziran, Temmuz aylarına yayılarak normalleşme planı uygulanacak.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açıklamaya göre, gelişmelere ve ihtiyaca göre bazı tarihler öne alınacak, bazıları ise geriye bırakılacak.

Koronavirüs salgını ile mücadele tedbirleri ile ilgili normalleşme, plan kapsamında ilk olarak açıklanan Mayıs ayı planı koronavirüs tedbirlerine uygun olarak gerçekleştirilecek.

İstanbul Valiliği tarafından da duyurulan, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Mayıs ayı normalleşme planı kapsamında;

65 YAŞ ÜSTÜ GRUBA İLK ÇIKIŞ İZNİ 10 MAYIS PAZAR GÜNÜ

• Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan 65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırılması günlerinin birinde ve 4 saat süreyle, yürüme mesafesiyle tahditli olarak dışarı çıkabilme imkânı getiriliyor. İlk uygulama bu hafta sonu 10 Mayıs Pazar günü saat 11.00 ile 15.00 arası gerçekleştirilecek.

20 YAŞ ALTI 2 GRUPTA ÇARŞAMBA VE CUMA GÜNLERİ

• Sokağa çıkma kısıtı bulunan 20 yaş altına ise bu uygulama iki grup halinde yapılacak. 0-14 yaş grubu hafta içinde, 13 Mayıs çarşamba günü 11.00 ile 15.00 arasında tahditli olarak dışarı çıkartılabilecek. 15-20 yaş grubu, 15 Mayıs Cuma günü, yine aynı şartlarda ve aynı saatlerde dışarı çıkarak hava alıp dinlenebilecek. Kurallara riayet düzeyine bakılarak sonraki haftalarda aynı uygulama devam ettirilecek.

HAFTA SONU SOKJAK KISITLAMASI (9-10 MAYIS) SÜRÜYOR

• Sokağa çıkma uygulaması bu hafta sonu (9-10 Mayıs) sürdürülecek.

24 İLDE GİRİŞ-ÇIKIŞ SINIRLAMASI 15 GÜN DAHA UZATILDI

• 31 ilde şehirlerarası giriş çıkış sınırlandırılması bu geceden itibaren 7 il (Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla) için tamamlandı. Her hafta illerle ilgili değerlendirme yapılarak gelişmelere göre karar verilecek. Diğer 24 ilde giriş-çıkış sınırlaması 15 gün süreyle uzatıldı.

TEK-ÇİFT PLAKA UYGULAMASI 5 MAYIS SON

• İstanbul, Ankara ve İzmir’deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulaması 5 Mayıs itibariyle sona erecek.

BERBER, KUAFÖR, GÜZELLİK SALONU 11 MAYIS’TA AÇILIYOR

• Gereken temizlik şartlarının sağlanması, randevu sistemiyle çalışılması ve koltuk sayısının yarısı kadar müşteriye hizmet verilmesi şartıyla berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler 11 Mayıs’ta faaliyete geçebilecek

AVM’LER DE 11 MAYIS’TAN İTİBAREN HİZMETTE

• Sağlık Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği kurallara uyulması şartıyla alışveriş merkezleri 11 Mayıs’tan itibaren hizmet verecek. Giyim eşyası, ayakkabı, çanta, zücaciye gibi ürünlerin satıldığı işletmeler, belirlenen şartlara uymak kaydıyla, 11 Mayıs’ta hizmete açılabilecek.

HALKIN KOLAYCA ULAŞABİLECEĞİ YERLERDE MASKE SATIŞINA İZİN

• Bugüne kadar piyasada satışına izin verilmeyen cerrahi maske, bez maske satışına halkın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin verilmesi planlanıyor. Maske türlerine göre üst fiyat belirlenerek halkı mağdur edecek girişimlerin önü kesilecek.

HAC İBADETİ KARARI DİYANET’TEN

• Hac ibadetinin yerine getirilip, getirilmeyeceğine ilişkin olarak Diyanet İşleri Başkanlığı gerekli görüşmeleri yaparak karar verecek.

ASKERLİK TERHİS İŞLEMLERİ 31 MAYIS’TA BAŞLAYACAK

• Askerlik terhis işlemleri 31 Mayıs’ta başlayacak. Milli Savunma Bakanlığı’nın atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran’da, celp işlemleri 5 Haziran’da, bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran’da yeniden başlayacak.

İHALELERİ 27 MAYIS’TA YENİDEN AÇILACAK

• Belediye ve İller Bankası ihaleleri 27 Mayıs’ta yeniden açılacak.

SALGIN HASTANELERİ 1 HAZİRAN’DAN İTİBAREN HASTA KABULÜNE BAŞLIYOR

• Salgın hastanelerinin sayıları 1 Haziran’dan itibaren azaltılarak bu kuruluşların hasta kabulüne ve normal işleyişine başlamaları sağlanacak.

YKS VE LGS SINAV TARİKLERİ DEĞİŞTİ

• Yükseköğretim Kurumları Sınavı 27-28 Haziran’da, Liselere Geçiş Sınavı 20 Haziran’da, Askeri Öğrenci Sınavı ise 14 Haziran’da yapılacak.

• Üniversiteler 15 Haziran’da akademik takvime dönecekler.

ADLİYELER, DURDURULAN İŞLEMLERİ BAŞLATIYOR

• Adliyeler, ara verilen duruşma, keşif, yargı süreci, uzlaştırmacı görevlendirmesi, icra-iflas takiplerinin durdurulması uygulamaları 15 Haziran’da sona erecek.

UYGULAMA PROGRAMI GELİŞMELERE GÖRE GÜNCELLENEBİLECEK

Gelişmelere ve ihtiyaca göre bazı tarihler öne alınacak, bazıları ise geriye bırakılacak.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ