logo

Küpecik Peyniri Coğrafi İşaret Alarak Tescillendi

Küpecik Peyniri Coğrafi İşaret Alarak Tescillendi

Çankırı ilinin tamamına yakın bölgelerinde üretilen yöresel bir ürün olan Çankırı Küpecik Peyniri Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret alarak tescillendi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Çankırı’nın yöresel ürünü meşhur “Çankırı Küpecik PeyniriTürk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret aldı.

Çankırı Küpecik Peyniri Coğrafi İşaret Aldı

Çankırı Küpecik Peyniri” Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Coğrafi İşaret aldığı Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından açıklandı.

Çankırı Küpecik Peyniri suyu alınmış taze peynirlerin rendelenip çörek otu ile birlikte toprak küpeciklere sıkıştırılarak basılması ile üretiliyor. Küpeciklere basılan ve hava alması engellenen peynirin üstü tuzla kaplanıp bezle örtüldükten sonra ters çevrilerek kumda bekletiliyor. Böylece suyu tamamen alınan peynirin 4 – 5 ay gibi uzun süre saklanması sağlanıyor.

Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Meşhur Çankırı Küpecik Peyniri ile ilgili şu bilgiler paylaşıldı:

 Küpecik peyniri Çankırı ilinin hemen hemen her yerinde üretilen yöresel bir peynirdir. Çankırı halkı için küpecik peyniri önemli bir kültürel özellik taşımasının yanı sıra bölgede yapılan kış hazırlıkları kapsamında da önemli bir yer tutar. Yaz mevsiminin başlamasıyla köylerde komşular arasında sütlerin sırayla birleştirilmesi yolu ile peynir yapılır. Çankırı’nın hemen hemen her ilçesinde üretilen Çankırı Küpecik Peyniri toprak küplere bastırılarak olgunlaştırılır. Çankırı Küpecik Peyniri bölge için geleneksel ve kültürel özellikleri barındırması açısından oldukça önemli bir değerdir. İlde yapılan ve panayır festivali olarak adlandırılan geleneksel tarihi etkinliklerde kurulan Yöresel Yaran Sofrasında küpecik peyniri diğer yöresel ürünlerle birlikte sunulur.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ