logo

Meteoroloji Uyarmıştı: Doğu ve Kuzeyde Etkili Kar Yağışı

Meteoroloji Uyarmıştı: Doğu ve Kuzeyde Etkili Kar Yağışı

Meteorolojinin tahminleri doğrultusunda havaların soğuduğu; Erzurum, Kars, Bayburt, Tokat, Sivas, Ordu, Gümüşhane, Ardahan ve Amasya’daki kar yağışı haberleri geldi.

Recep Kenan/itvhaber.com

Sivas, Erzurum, Bolu, Bayburt Erzincan, Ardahan, Kars, Rize ve Ordu’da hava sıcaklıklarının düşmesiyle başlayan kar yağışı yüksekleri beyaza bürüdü. Ardahan’da da yüksek kesimlerde kar yağışı etkili olmaya başladı.

Bayburt ve Erzincan’da gece saatlerinde başlayan yağmur sonrasında yerini bıraktığı kar yağışına Bayburt’u beyaza bürürken, Erzincan’da ise yüksek kesimlerinde kar yağışı etkili oldu.

Bayburt ve diğer bazı kent merkezleri ile Orta ve Doğu Karadeniz’in yüksekleri ve iç kesimleri, Doğu Anadolu’nun Kuzey kesimlerinde gece başlayıp sabah saatlerinde etkisini artıran kar yağışı sebebiyle, ağaçlar, araçlar ve evlerin çatıları beyaz örtüyle kaplandı. Yükseklerde kar örtüsü yer yer 10 santime ulaştı.

ILGAZ DAĞI KARLA KAPLANDI

İç Anadolu’nun Kuzeyinde yer alan ve bölgenin Karadeniz sınırını oluşturan aynı zamanda Kastamonu ile Çankırı il sınırını belirleyen Ilgaz Dağı da soğuyan hava ile bilikte yağan kar yağışından payını aldı. Karadeniz Akşam başlayan kar yağışı Ilgaz Dağı’nın yükseklerini beyaza bürüyerek karla kapladı.

KAR YOLLARI KAPATTI 23 KİŞİ MAHSUR

İki gündür etkili olan sağanak ve kar yağışı nedeniyle Çamlıhemşin’in Ambarlı, Hazindak ve Pokut yaylaları ile Güneysu’nun Handüzü yaylasına giden yollar ulaşıma kapandı. Yaylalara gezi amacıyla araçlarıyla giden 23 kişi, kar yağışı sonrası kaldıkları yaylalardan jandarmaya ulaşarak mahsur yardım istediler. İhbar üzerine AFAD, jandarma ve İl Özel İdaresine bağlı ekiplerce 4 yaylada yol açma çalışması başlatıldı.

ERZURUM’DA 20 SANTİME ULAŞTI

Erzurum’da gece yarısı başlayan kar yağışı, günün ilk ışıklarına kadar sürerken kar kalınlığı, şehir merkezinde 5 santimi geçerken, yüksek kesimlerde 20 santime ulaştı. Sabah güne karla uyanan vatandaşlar, büyük şaşkınlık yaşadı. Kış lastiği takmayan sürücüler ise trafikte güçlük çekti.

ARDAHAN’DA GECE YAĞMUR SABAH KAR YAĞDI

Ardahan’da gece boyu etkili olan yağmur, sabaha karşı yerini bıraktı kar yağışıyla birlikte şehrin yüksek kesimleri beyaz örtüyle kaplandı. Meteoroloji’den yapılan açıklamada, Erzurum, Kars, Ardahan, Ağrı ve Erzincan’da beklenen kar yağışının cumartesi sabah saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği bildirildi. Meteoroloji, vatandaşları uyararak, kar kalınlığının merkezde 1-4 santim, yüksek kesimlerde 5-20 santim civarında olmasının beklendiğini kaydetti.

BOLU, ORDU VE RİZE YAYLALARI BEYAZLA KAPLANDI

Bolu’nun yüksek kesimlerinde başlayan kar yağışı yeşili beyazla örterken Ordu’da sahil kesiminde yağmur etkili olurken yüksek kesimlerde yağmur yerini kara bıraktı. Kar yağışıyla 2000 rakımlı Çambaşı Yaylası ve 1500 rakımlı Perşembe Yaylası beyaza büründü.

HUSER YAYLASI’NDA KAR KALINLIĞI 20 SANTİMETREYE ULAŞTI

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı, özellikle bölgede oluşan sis bulutlarını izlemek için her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği 2700 rakımlı Huser Yaylası’nda sabah başlayan yağmur, yerini kara bıraktı. Öğleden sonra etkili olan yağışın aralıklarla devam ettiği yaylada, kar kalınlığı 20 santimetreye ulaştı.

METEOROLOJİ BÖLGEDE KAR YAĞIŞI ÖN GÖRMÜŞTÜ

Meteoroloji tahminleri doğrultusunda kar yağışı haberleri de gelmeye başladığı Erzurum, Kars, Bayburt, Tokat, Sivas, Ordu, Gümüşhane, Ardahan ve Amasya yağan karla beyaza bürünürken; Erzincan-Sivas karayolundaki Sakaltutan Geçidi’nde kar yağışı ve tipiye hazırlıksız yakalanan sürücüler zor anlar yaşadı. Kar kalınlığının 10 santimetreye ulaştığı Zigana Tüneli’nin Gümüşhane tarafı beyazla kaplandı.

ZİGANA TÜNELİ’NDE ETKİLİ KAR YAĞIŞI

825 metre yükseklikte yer alan her iki ucunda da her dönem farklı yağışların olduğu 702 metre uzunluğundaki Zigana Tüneli’nde kar yağışı etkili oldu. Kısa sürede bölgede kar kalınlığı yaklaşık 10 santimetreye ulaşırken, yağış nedeniyle dik yamaçlardan kopan kayalar kara yolunda trafiği zaman zaman aksattı.

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava hayatı olumsuz etkiledi. Sarıkamış’ta gece saatlerinde başlayan kar yağışı etrafı beyaza bürüdü.

TOKAT VE SİVASTA DA KAR YAĞIŞI

Tokat’ta kent merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta bulunan 1600 rakımlı Topçam Yaylası ile Reşadiye ilçesine bağlı Bereketli ve Bozçalı Beldeleri ile Çınarcık köyüne mevsimin ilk karı yağdı.

SİVAS’TA MEVSİMİN İLK KARI YAĞDI

Hava sıcaklıkların düşmesiyle birlikte Sivas’ta mevsimin ilk karı yağdı. Akşam saatlerinden itibaren Sivas-Tokat karayolu üzerindeki Çamlıbel Geçidi’nde kar yağışı etkili oldu. Sürücüler 1650 rakımlı geçitte kar yağışı nedeniyle zor anlar yaşadı. Karayolu ekipleri kar temizleme ve küreme çalışması yaptı.

Koyulhisar ilçesine bağlı Ortakent’te de akşam saatlerinden itibaren kar yağışı etkili oldu. Cadde ve sokaklar kısa sürede beyaza büründü.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ