logo

Müze Gazhane’de Az Çoktur’un Konuğu ‘NARKÖY’ün Kurucusu Nar Anne’

Müze Gazhane’de Az Çoktur’un Konuğu ‘NARKÖY’ün Kurucusu Nar Anne’

Müze Gazhane’de “Az Çoktur” söyleşi serisine “Sürdürülebilir Gıda” temasıyla organik tarım ve yaşam merkezi Narköy’ün kurucusu Nardane Kuşcu konuk oldu.

Recep Kenan/itvhaber.com

Organik tarım çiftliği Narköy ve Atalık Tohum Bankası kurucusu Nardane Kuşcu, “Sürdürülebilir Gıda” temasıyla Müze Gazhane’de “Az Çoktur” söyleşi programına katıldı.

Ramazan ayı boyunca devam edecek olan “Az Çoktur” söyleşi serisinde bu hafta, organik tarım ve yaşam merkezi olarak hizmet veren aynı zamanda eğitim odaklı sürdürülebilir turizm faaliyetlerini de bünyesinde barındıran Narköy’ün kurucusu Nardane Kuşcu ile “Sürdürülebilir Gıda” temasıyla bir araya geldi.

KANDIRA’DA 120 DÖNÜMLÜK BİR ARAZİ ÜZERİNDE ORGANİK TARIM ÇİFTLİĞİ NARKÖY

Kandıra’da 120 dönümlük bir arazi üzerine kurduğu organik tarım çiftliği Narköy’de çocukluğundan bu yana toplamış olduğu ata tohumlarını ekip organik ürün yetiştiren Nardane Kuşcu, doğal yaşam üzerine uygulamalı dersler veriyor.

NARKÖY’DE EĞİTİM ODAKLI SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM

Nardane Kuşcu, Kandıra’da 120 dönümlük bir arazide 2007 yılında organik tarım ve yaşam merkezi olarak hizmet veren aynı zamanda eğitim odaklı sürdürülebilir turizm faaliyetlerini de bünyesinde barındıran Narköy’de eğitim odaklı sürdürülebilir turizm faaliyetlerini de sürdürüyor.

“NARKÖY TOHUM BANKASI”NDA 1.200’ÜN ÜZERİNDE ATALIK TOHUM

2016 yılında “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” ödülünü alan Nardane Kuşcu, Narköy arazisinde de da ektiği ve çocukluğunda bu yana topladığı tohumlardan oluşan 1.200’ün üzerinde atalık tohumun bulunduğu, en büyük tohum bankalarından biri olan “Narköy Tohum Bankası”nı kurdu.

NARDANE KUŞCU KİMDİR?

1954 yılı Adana, Ceyhan doğumlu olan Nardane Kuşcu emekli ilkokul öğretmenidir. Çocukluğu Çukurova’nın Ceyhan Köyü’nde bir çiftlikte geçmiştir. Kendi anlatımıyla doğayı korumayı, yaşadığı coğrafyaya saygı duymayı ve sevmeyi içinde yetiştiği Yörük Kültürü’nden öğrenmiştir. Çocukluğundan itibaren doğayla ve toprakla iç içe bir şekilde büyür, çiftlik yaşamına dair babaannesinden, anneannesinden ve Köy Enstitüsü mezunu olan öğretmenlerinden öğrendikleri onun hayatına yön vermiştir.

Sonrasında, Nardane Kuşcu da ilkokul öğretmeni olur ve köylerde öğretmenlik yaparak öğrencilerine toprakla, doğayla ilgili deneyimlerini aktarır. 1974 yılında evlenerek İstanbul’a gelir ancak doğaya ve doğal olana ilgisi ve arayışı devam eder. Kuşcu toprak ile olan bağını hiçbir zaman kaybetmez. 25 yıl boyunca öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olur.

2002 yılında, “Nar NLP” adında NLP eğitimleri ve pedagojik danışmanlık hizmetleri verdiği şirketini kurar ve ailelerle, bireylerle ve çocuklarla çalışmaya başlar. 2005 yılında, “Nar Eğitim ve Danışmanlık” şirketine dönüşümünün tamamlanmasının ardından, oğlunun doğa içinde bir eğitim tesisi kurma hayali ve kendisinin organik tarım çiftliği kurma hayali bir araya gelir. Anne ve oğulun bu ortak hayali Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde hayat bulur.

Nardane Kuşcu, Kandıra’da 120 dönümlük bir arazi üzerine ailesiyle birlikte kurduğu çiftlikte çocukluğundan bu yana toplamış olduğu ata tohumlarını ekip organik ürün yetiştirerek işe başlar. Merkezde doğal yaşama dair uygulamalı dersler ile kurumsal firmaların taleplerine göre de doğal yaşama ve bu bağlama uygun eğitimler verilmektedir. Merkez daha sonra faaliyetlerini genişleterek 2007 yılında organik tarım ve yaşam merkezi olarak hizmet veren aynı zamanda eğitim odaklı sürdürülebilir turizm faaliyetlerini de bünyesinde barındıran Narköy ortaya çıkar.

2013 yılında ise sürdürülebilirlik, minimum karbon ayak izi amaçlanan ve Nar Eğitim ve Danışmanlık’ın temel prensipleri temel alınarak tasarlanan otel bölümü açılarak faaliyete geçer. Narköy’de misafirlere sunulan yiyeceklerin yüzde 90’ı Narköy’de yetiştirilen, çiftlik ürünlerinden hazırlanmaktadır. Gelen misafirlere doğal hayatın içinde deneyimleyebilecekleri birçok farklı aktivite imkanı da sunulmaktadır.

Nardane Kuşcu’nun hayata geçirdiği projelerinden biri de tohum bankasıdır. Narköy arazisinde önce çiftliğin ihtiyaçları için ata tohumlarını ekmiş, daha sonra da ekmiş olduğu tohumlardan ve çocukluğunda bu yana toplamış olduğu tohumlardan oluşan “Narköy Tohum Bankası’nı” kurmuştur. Bugün, Narköy 1.200’ün üzerinde atalık tohuma ev sahipliği yapmakta ve büyük bir tohum bankası olma özelliğini taşımaktadır. Tohum bankasının yanı sıra çiftlik evi, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, atlar, arılar ve sayısız bitki çeşidi bulunmaktadır.

Nardane Kuşcu, girişimcilik alanında birden fazla ödül almıştır. 2016 yılında ise “Türkiye’nin Kadın Sosyal Girişimcisi” ödülünü almaya hak kazanmıştır. Herkesin “Nar anne ya da Nar hoca” diye seslendiği Nardane Kuşcu evli, iki çocuk annesi ve üç torun sahibidir.

Paylaşın:
Etiketler: » » » » » » » » » » »
#

SENDE YORUM YAZ